En kort första demonstration av hur Roar ser ut och vad den kan. Men det finns mycket mer att säga om den än så, läs vidare!

Trådlösa högtalare har varit på tapeten i flera år nu. Oftast har det handlat om stationära ljudtorn eller limpor som du kan strömma audio via bluetooth till, men allt som oftare har vi sett smarta och behändiga små modeller med inbyggt batteri och extra kompakt format.

Design och konstruktion.

Hit sällar sig nu Creative Soundblaster Roar, det är en grå och silvrig sak som har samma mått och vikt som ett platt liggande mjölkpaket, men som istället för kalcium kan leverera sköna toner var du än är. Designen känns på något sätt bekant för Creative. Snyggt utan att vara stramt, med ett stort högtalargaller runtom och två på sidorna, inramade med kromglänsande kanter. Det är på gränsen till pråligt, i alla fall i jämförelse med den spartanska designen i Sonys motsvarande högtalare.

Baktill byts silvergrå plast mot grå gummi, på ovansidan för en kontrollpanel med volymkontroll, av/på-knapp och bluetooth-kontroll, och på baksidan hittar vi alla anslutningar somt mediaspelarkontroller för när man spelar upp lokala filer.

Sound Blaster Roar
Sound Blaster Roar har en form som flera andra liknande högtalare delar, men samtidigt en stil som gör att man känner igen den som just en Creative-pryl.

Det är praktiskt och välbyggt med bra tryckkänsla i knapparna, men det har en enorm nackdel – materialet är kanske det mest damm- och smutstilldragande vi någonsin stött på. Det fastnar, och är sedan nästan omöjligt att få bort. Till skillnad från en handfull andra portabla högtalare är inte Roar vattentålig, vilket säkert kan vara en nackdel för en del användare. Formatet gör att den skulle vara lämplig att packa ned i picknick-korgen för rätta känslan till en festlig eftermiddag i parken eller på stranden, men då kan tålighet mot elementen vara en dealbreaker.

Funktioner

Att bara kalla Roar för en bärbar bluetooth-högtalare är att göra den orättvisa. Det är ett komplett portabelt ljudsystem, en bergsprängare för mitten av 2010-talet. Det går till att börja med givetvis att ansluta trådlöst till mobilen och plattan med bluetooth, behändigt parkopplat med hjälp av nfc om man så vill. Det är också smidigt och enkelt att ansluta på mer traditionellt vis, med usb till en dator, eller med analog signal via en 3,5 millimeters stereoplugg. Det går också att ansluta usb-minnen med musikfiler eller trycka in en mikro sd-kort.

Och funktionerna tar inte slut där. Roar har också inbyggd mikrofon, och kan kopplas upp tyill en smartphone som ”headset” och fungerar då som högtalartelefon, precis som högtalartornet Axx som vi testade för ett par år sedan. Det funkar hyfsat, men Roar har inte samma utmärkta ljudupptagning som Axx hade. Med mikrofonen kan du också spela in ljud och lagra på sd-kortet.

Sound Blaster Roar
Baktill finns alla anslutningar, enkla mediespelarkontroller, knapp för inspelning via inbyggda micken, och en handfull andra funktioner som bluetooth-säkerhet.

Det ska tydligen också gå att få högtalaren att funka som alarmklocka med hjälp av en IOS-app. Men det kunde vi inte testa då vi saknade Ipad vid testtillfället. Någon Android-app ser inte ut att finnas.

Slutligen går Roar också att använda som batterireserv till din telefon via usb-porten. Här sitter ett 6000 milliampere-batteri, så det kan räcka till flera laddningar med en smartphone. Om du inte spelar slut på det med ljud, givetvis, det räcker för ungefär åtta timmar på medelvolym.

Ljudkvalitet

Och ärligt talat, allt småkrafs förutom huvudfunktionen, att spela upp musik, tycker vi inte är så värst viktiga. Så hur bra är den på det? Trots ett litet format levererar Sound Blaster Roar ett riktigt fylligt ljud, med sina tre framåtriktade låg- och mellanregisterelement och bastoner på sidorna låter det för det mesta riktigt bra. Diskanten är lite ojämn tack vare Roars utformning. Du får en helt annan ljudbild om man befinner sig på samma höjd som högtalarna än om är en liten bit ovanför dom. Då försvinner mycket av diskanten och detaljerna i ljudet.

Maxvolymen är inte direkt enorm, men fyller utan problem upp ett medelstort rum. Men det är inget som får fönsterrutorna att skallra. Vid volymkontrollen sitter en extraknapp med just namnet ”Roar”. Trycker du in den får du lite extra kompression i ljudet, och också förbättrad stereospridning. I allmänhet aningen grötigare ljudbild, men samtidigt mer tydlig diskant, mer tryck i basen och rymd i ljudet.

Tyvärr har vi inga möjligheter att ställa in ljudbilden efter eget tycke och smak. Här finns två lägen, och det är allt.

Sound Blaster Roar
Ett av de bästa ställena att placera Roar är i en bokhylla. Då hamnar högtalarna lite högre upp, och de låter som bäst om du har den nära öronhöjd. 

Omdöme

Med ett pris på 150 Euro (den säljs till en början bara via Creatives webb, i butik senare i höst) ger den väldigt mycket funktioner för pengarna. Kanske lite för mycket funktioner, som du får betala för men aldrig kommer att använda. Ljudet är bra men inte perfekt, och vi hade hellre sett fler möjligheter att ställa in och finlira med det än allt annat funktionsmässigt runt omkring.

Creative Sound Blaster Roar SR20
Tillverkare: Creative, se.creative.com
Produkttyp: Högtalare/mediaspelare.
Högtalarelement: 5.
Anslutningar: Usb, mikro usb, aux in, plats för micro sd.
Trådlöst: Bluetooth, nfc.
Batteri: 6000 mAh, cirka 8 timmar uppspelning.
Filformatsstöd, mediaspelare: Mp3, wma.
Övrigt: Högtalartelefon, inspelningsfunktion, siren, mobilladdare.
Storlek: 20 x 11,5 x 5,8 cm.
Vikt: 1,1 kg.
Pris: 150 Euro, cirka 1 380 kronor.

Plus: God ljudkvalitet. Bra batteritid. Lätt att använda. Många extrafunktioner.
Minus: Få ljudinställningar. Tål inte vatten.

Betyg: 4 av 5