Hur många mobiltelefoner har du egentligen? Svarar du mer än en blir jag inte förvånad. I min egen bekantskapskrets har de flesta två telefoner, och det är ganska naturligt. Många arbetsplatser byter ut den fasta telefonin mot mobil, och då får många av oss både ett abonnemang på jobbet och ett hemma.

Post- och Telestyrelsen senaste årsredovisning visar att det finns över 14 miljoner mobilabonnemang i Sverige. Med tanke på att vår befolkning bara ligger på nio miljoner (inklusive spädbarn) finns det med andra ord gott om människor med dubbla abonnemang.

Den som ofta åker utomlands skaffar dessutom ofta ett utländskt nummer. Själv har jag exempelvis både ett svenskt och ett finländskt mobilnummer, och när jag åker på långresor skaffar jag ett lokalt kontaktkort.

Alla vi som inte vill byta sim-kort måste med andra ord ha två telefoner, och det här är ingen speciellt bra lösning. Det är dyrt att köpa en extra mobil och det är krångligt att hålla båda uppdaterade. Vi tvingas dessutom välja mellan att alltid släpa på två telefoner eller att lämna den ena hemma – med risk för missade samtal.

Själv tröttnade jag på krånglet, och började leta efter modeller med dubbla sim-kort. Det här betyder alltså att det går att ha två abonnemang i samma telefon. Du kan med andra ord svara på jobb- och privatsamtal i samma lur, och när du ska ringa, skicka sms eller surfa väljer du vilket abonnemang du ska använda.

Tekniken fungerar utmärkt, och i länder som Brasilien är den en självklarhet. När jag i vintras besökte en mobilbutik i Sao Paulo kunde jag konstatera att majoriteten av alla telefoner faktiskt hade dubbla sim-kort.

I Sverige är det däremot löjligt få modeller som har det.
Trots att en extra sim-kortsplats varken är platskrävande eller dyr hittar vi det nästan bara hos udda märken Wiko, Phicomm och Iconbit.

Själv valde jag den nästan lika okända budgettelefonen Kazam, men den visade sig vara långsam, plastig och så illa byggd att skärmen snart var fylld med damm. Efter några månader kraschade den, och plötsligt blev alla felmeddelande på kinesiska...

I den bästa av världar skulle vi mobilanvändare förstås inte behöva krångla med sim-kort. Att mobilbranschen lyckas hålla liv i den här konsumentovänliga lösningen är en gåta. I en värld där vi kan ”skajpa” från mobilen via trådlösa nätverk känns sim-korten extremt föråldrade.

Om nya aktörer som Google gör verklighet av sina planer på stora trådlösa nätverk lär de vanliga mobilabonnemangen snart känns lika ute som de fasta telefonabonnemangen.

Men i väntan på det vore det i alla fall ett steg framåt om tillverkarna kunde befria oss från våra dubbla telefoner.

Samsung och Sony! LG och Apple! Vem blir först ut med dubbla sim-kort i alla sina standardtelefoner? Vem kan ge oss en mobil som både fungerar för jobb- och privatsamtal? Det känns som ett ganska rimligt önskemål.

Martin Appel

Fakta

Martin Appel är konsumentredaktör på PC för Alla och en av dem som skriver på pcforalla.se/debatt