Fråga: Om jag ska byta mobil, vad bör jag välja, Android eller IOS? Jag har i dag en Iphone 4, en Ipad samt en stationär pc med Windows 7.
Sven-Erik

Svar: Det är en svår fråga, och allt beror förstås på tycke och smak. Rent generellt är de viktigaste skillnaderna mellan Iphone och Android följande:

Priset

Det finns Android-modeller för några hundralappar, och du får en bra telefon för 1 500 kronor. Billigaste Iphone-modellen kostar dubbelt så mycket.
Vinnare: Android

Utbud

Det finns hundratals Android-modeller i olika storlek och form. Det finns däremot bara en handfull Iphone-modeller som är nästan likadana. Om du exempelvis vill ha en telefon med extrastor skärm eller med ett fysiskt tangentbord kan du bara välja Android.
Vinnare: Android

Flexibilitet

Android är ett mer öppet system än Iphone. App-tillverkarna har därför större frihet att skapa smarta appar. Du kan exempelvis lägga din kalender på startskärmen och du kan byta ut telefonens tangentbord mot
ett smartare. I Iphone är många saker låsta, så du är bunden till tillverkaren Apples ­standardupplägg.
­Vinnare: Android

Enkelhet

Eftersom Iphone är så låst är den enklare att använda. Det finns bara en telefontillverkare, och den har full kontroll på såväl hårdvara som system och appar. Resultatet blir att allting funkar. Alltid. I Android-världen är det så många tillverkare inblandade att man inte kan vara säker på att allt funkar ihop.
Vinnnare: Iphone

Tillbehör

I och med att det finns så få modeller av Iphone har det varit enkelt att ta fram tillbehör. Det finns med andra ord massor med smarta högtalare, skal, dockningsenheter och annat för Iphone. Ibland hittar du till och med Iphone-dockor på hotell ... För enskilda Android-modeller finns inte samma utbud.
­Vinnare: Iphone

Laddning

I princip alla Android-telefoner använder en sladd som kallas för usb micro för att ladda telefonen eller för att koppla den till en dator. Dessa sladdar finns överallt och kostar nästan ingenting. Iphone använder däremot en egen laddsladd, som är dyr och svår att få tag på.
Vinnare: Android

Appar

I början fanns det väldigt många fler appar till Iphone än till Android. I dag är den skillnaden borta. Numera är det ganska självklart att en app kommer både till Iphone och Android.
Oavgjort

Kompatibilitet

I och med att informationen numera ligger i ”molnet” så är det inga större problem att växla mellan Android, Iphone/Ipad och Windows. Däremot blir det lite smidigare att kombinera en Ipad med en Iphone än med en Android. Du kan använda samma appar och du vänjer dig vid upplägget. Det enklaste är med andra ord att ha Ipad+Iphone eller Android+Android. Men det är som sagt möjligt att kombinera.
Vinnare för dig: Iphone

Vilken typ av mobil rekommenderar du?
Det är inte längre tillåtet att rösta.