Grattis Stefan Löfven!
Sveriges väljare har sagt sitt, och nu tyder allt på att det blir du som snart tar över som statsminister.

I valdebatten har det mesta handlat om jobb, skola, vård och omsorg, men jag hoppas att du även ska ha tid för it-politiken. Det finns få saker som påverkar våra vardagsliv lika mycket, och det är även en viktig ekonomisk fråga. Det svenska it-undret har förvandlat informationsteknik till en jätteindustri som omsätter 643 miljarder kronor och sysselsätter 192 000 personer.

Men vilka it-frågor är viktigast? PC för Alla ställde frågan till över 5 000 datoranvändare.

Så, om du, Stefan Löfven behöver hjälp att snabbt skapa en ny it-politik kommer här fem konkreta förlag:

Skydda nätneutraliteten

Ska internetoperatörerna kunna styra innehållet på internet. Det här är en het fråga just nu. ”Nätneutralitet”, alltså att alla tjänster på internet ska behandlas lika, är något som hela 97 procent av våra läsare föredrar.
Än så länge är det här inget praktiskt problem, men du får ett tips, Stefan Löfven: Håll ögonen på operatörerna! Om de börjar dribbla med nätneutraliteten har du användarnas stöd att stoppa dem.

Skrota Copyswede-avgiften

I dag måste alla som köper mobiltelefoner, surfplattor och externa minnen betala så kallad privatkopieringsersättning till organisationen Copyswede. Systemet kom till för att kompensera upphovsmännen för att vi kopierade musik från grammofonskivor till kassettband, men det lever fortfarande kvar.

Eftersom de flesta av oss numera konsumerar musik och film via Spotify, Netflix och SVT Play har systemet har spelat ut sin roll, och tre fjärdedelar av våra läsare ställer nu samma krav som alla ungdomsförbunden: Skrota Copyswede-avgiften!

Sänk e-boksmomsen

Momsen på pappersböcker och tidningar är 6 procent. Momsen på e-böcker och digitala tidningar är 25 procent. Det här hindrar medierna från att utvecklas, och den låser fast Sverige i en gammal och miljöovänlig teknik. Fredrik Reinfeldt har under åtta år misslyckats med att lösa problemet. Om du, Stefan Löfven, lyckas kan jag avslöja att över 90 procent av våra läsare stödjer dig.


Glöm tv-licens på datorer

Kliar det lite i fingrarna, Stefan Löfven? Vill du införa tv-avgift även på datorer och surfplattor? Glöm det? Sju av tio säger nej till en lagändring.
Sedan domstolen slog fast att Radiotjänst bara har rätt att ta ut tv-licens av tv-innehavare är det uppenbart att systemet måste göras om. Men att skärpa licenssystemet vore att gå åt helt fel håll.

Rör inte vin och nätspel!

Var lugn, Stefan Löfven! Det finns frågor som du inte behöver göra något åt! Politiken när det gäller spel och dobbel, till exempel. Sverige har i dag hårda regler för nätspel, och de här reglerna borde vi behålla. Det är bara 17 procent i vår undersökning som vill att fler företag ska få arrangera spel på nätet.

Och du behöver inte heller göra någonting åt vinhandeln på nätet. I dag är det tillåtet att köpa vin på internet – om leverantörerna betalar skatt och kontrollerar att mottagaren har åldern inne. Så här borde det förbli. En bred majoritet går emot förslaget om att skräpa lagen så att nätvinet stoppas.

Fakta

Martin Appel är konsumentredaktör på PC för Alla och en av dem som skriver på pcforalla.se/debatt