När du installerar program hamnar de alltid i mappen C:\Program, eller ibland i mappen C:\Program (x86) – eftersom 64-bitssystem har två program installationprogrammappar. Om du har en ssd som huvuddisk, eller av någon annan anledning vill installera på en annan disk än C, måste du komma ihåg att välja detta vid installationen. Om det går.

Men du kan faktiskt ställa in en annan standardmapp, som Windows sedan alltid använder för installationer. Det är inte särskilt svårt, men det kräver användning av Registereditorn. En varning är därför på sin plats. Vet du inte vad du gör, låt bli.

Efter ändringarna måste du starta om Windows för att de ska träda i kraft.

program installation
1. Registereditorn.
Starta Registereditorn. Enklast i alla versioner av Windows är att trycka tangentkombinationen Windows + R och sedan skriva regedit. Klicka på OK. Om du får en fråga om att starta programmet, svara Ja.

program installation
2. Sök. Använd mappträdet till vänster för att bläddra dig fram till HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion. I högra panelen ser du då värdet ­ProgramFilesDir.

program installation
3. Ändra. Dubbelklicka på detta värde. I fältet Data ser du ­sök­vägen till den mapp där Windows installerar program som standard. Ändra där till din önskade sökväg och stäng därefter med OK.

program installation
4. Ändra igen. Om du kör en 64-bitarsversion av Windows hittar du även värdet ProgramFilesDir (x86). Där finns mappen där 32-bitarsprogram installeras. Ändra även denna sökväg innan du stänger Registereditorn.

Fakta

Svårighetsnivå: Avancerad.
Program: Windows XP/Vista/7/8.
Tid: 5 minuter.
Det här lär du dig:

  • Att ändra Windows standardinstallationsmapp i systemregistret.