Den 1 juli sänks momsen för e-böcker. Skatten blir då 6 i stället för 25 procent, alltså lika mycket som för pappersböcker. Om det betyder sänkta priser eller bättre tjänster blir något vi får se, men momssänkningen kan betyda ett ökat intresse.

Det finns många sätt att skaffa e-böcker. Du kan köpa dem styckvis, teckna ett månadsabonnemang, låna dem på biblioteket eller hämta dem via olika gratistjänster.

När du väl har skaffat dig en bok kan du läsa den direkt i datorn med hjälp av webbläsaren Microsoft Edge eller gratisprogrammet Adobe Digital Editions. Du kan även läsa den i mobilen eller surfplattan med hjälp av appar som Aldiko – och det finns skräddarsydda e-boksläsare som gör läsningen änu mer behaglig. De flesta tjänster som säljer e-böcker har även egna appar som är specialgjorda för just deras böcker.

I den här guiden har vi samlat de bästa vägarna för dig som vill läsa böcker digitalt.

Köp enskilda böcker

Det finns många nätbutik som säljer enskilda e-böcker. Som regel är priset samma i de olika butikerna, men tillfälliga kampanjer gör att det ändå kan vara läge att jämföra priset innan du handlar.Storytel

Betala ett månadsabonnemang

Ett alternativ till att köpa enskilda e-böcker är att teckna ett abonnemang som låter dig läsa hur mycket du vill. Det kan du göra hos tjänster som Storytel. Här får du fri tillgång till e-böcker och ljudböcker – för runt 170 kronor i månaden.

Läs mer: Bästa apparna för ljudböcker

Du läser böckerna via din surfplatta, mobil eller den speciella e-bokläsare.

 


Bibliotek

Låna gratis på biblioteket

På de flesta bibliotek kan du låna e-böcker gratis till surfplattan, mobilen och e-bokläsaren.
Hur man gör varierar mellan biblioteken, men här hittar du ditt närmaste bibliotek.
Det finns även andra intressanta tjänster på biblioteken, till exempel gratis ljudböcker och tidskrifter. Läs mer i vår guide här.


Hämta gratis till datorn…

Böcker som är tillräckligt gamla är upphovsrättsfria, och svenska böcker går att hämta hos Projekt Runeberg och engelska på Project Gutenberg. Du kan också göra det på PC för Allas nedladdningstjänst Ladda ner.Wattpad

… och plattan

Du som vill läsa upphovsrättsfria böcker direkt i surfplattan eller mobilen kan skaffa appen. Fördelen är att du hämtar och läser dem i samma app. Enligt tillverkaren innehåller appen tio miljoner fria böcker.