Minns du cd-skivorna? Kommer du ihåg mp3-låtarna? Ja, det var inte länge sedan de flesta av oss gladeligen betalade hundratals kronor för ett handfull låtar med vår favoritartist.

I dag väljer allt fler att i stället betala en hundralapp i månaden för att få obegränsat med musik på tjänster som Spotify.

Det finns dock ett problem. Även om det finns miljontals låtar att välja på är det inte säkert att just dina favoritlåtar finns där.

Spotify-konkurrenten Google Musik har löst det här på ett smart sätt. Här kan du ladda upp dina egna mp3-låtar i molnet. Plötsligt har du alltså tillgång till dem i datorn, mobilen eller surfplattan – oavsett var du befinner dig.

I Spotify finns en liknande funktion, men den låter dig bara lyssna på dina musikfiler på den dator där de ligger och är med andra ord inte alls lika användbar.

Gratis eller inte

Du kan använda molnfunktionen i Google Musik på två sätt. Gratislösningen är att enbart ladda upp och lyssna på sina egna låtar. Du har plats för hela 20 000 låtar i ditt privata musikbibliotek hos Google. Om du vill kan du sedan komplettera med nya låtar som du styckköper för runt en tia i Googles digitala musikbutik.

Det andra alternativet är att välja Premium-abonnemanget för en hundralapp i månaden. Du får då lyssna på hur mycket musik du vill för de miljontals låtar som finns i Googles musikbibliotek. Upplägget är med andra ord detsamma som ­Spotify, men du kan komplettera med dina egna favoritlåtar.

Fakta

Svårighetsnivå: Enkel.
Program/tjänst: Google Musik.
Tid: 20 minuter.
Det här behöver du:

  • Dator med internet­uppkoppling.
  • Smartphone eller surfplatta om du vill köra appen.

Det här lär du dig:

  • Hur du skaffar Google Musik.
  • Att ladda upp mp3-filer i Googles molntjänst.
  • Hur du redigerar låttitlar och liknande information.