Minns du cd-skivorna? Kommer du ihåg mp3-låtarna? Ja, det var inte fruktansvärt länge sedan de flesta av oss gladeligen betalade hundratals kronor för ett handfull låtar med vår favoritartist.

I dag väljer vi i stället betala en hundralapp i månaden för att få obegränsat med musik på tjänster som Spotify.

Det finns dock ett problem. Även om det finns miljontals låtar att välja på är det inte säkert att just dina favoritlåtar finns där.

Googles Spotify-konkurrent Youtube Music har löst det här på ett smart sätt. Här kan du sedan en tid tillbaka ladda upp dina egna mp3-låtar i molnet. Plötsligt har du alltså tillgång till dem i datorn, mobilen eller surfplattan – oavsett var du befinner dig.

Gratis eller inte

Du kan använda Youtube Music på två sätt. Gratislösningen är reklamfinansierad och har ett antal begränsningar i hur du får lyssna.

Det andra alternativet är att välja Premium-abonnemanget för en hundralapp i månaden. Du får då lyssna på hur mycket musik du vill bland de miljontals låtar som finns i Youtubes musikbibliotek. Upplägget är med andra ord detsamma som ­Spotify, men du kan komplettera med dina egna favoritlåtar.

Tycker du att det här låter bekant? Ja, motsvarande funktion har länge funnits i tjänsten Google Play Music. De bägge tjänsterna kommer båda från Google, och har samma upplägg. Väljer du Premium-abonnemanget kostar det lika mycket och det är än så länge mest en fråga om tycke och smak vilken du vill använda.

Google är dock på väg att fasa ut tjänsten Google Play Music, så på sikt blir du som använder den tvungen att byta till Youtube Music.

Vi visar hur du gör i båda tjänsterna, och som du ser har Google Play Music ett antal finesser som saknas i Youtube Music.

Youtube

1. Logga in

Surfa till music.youtube.com (eller music.google.com) och logga in med ett Google-konto (exempelvis en Gmail-adress). Om du saknar ett sådant väljer du Skapa konto och följer instruktionerna. Om du får ett erbjudande om att testa betalabonnemanget kan du i detta läge välja Nej.

Väljer du Youtube Music kan du nu direkt hoppa vidare till steg 3.Youtube

2. Ange betalkort

Du som väljer Google Play Music måste nu lägg till ett betalkortsnummer. Det här måste du tyvärr göra även om du väljer gratistjänsten. Du gör det genom att klicka på Lägg till kort och uppge betalkortsnummer. Då visar du vilket land du bor i, och det vill Google veta eftersom musikrättigheterna varierar från land till land. Det kommer dock inte dras några pengar.Youtube

3. Ladda upp

Klicka på profilbilden högst upp till höger så öppnas en meny (i Google Play Music väljer du menyikonen till vänster). Här väljer du Ladda upp musik och letar upp mappen med musik du vill ladda upp. Du kan nu markera en enskild låt eller samtliga. Tryck på Öppna och godkänn villkoren i den ruta som visas första gången du gör det här.


4. Ladda automatiskt

Om du kör Google Play Music kan du även automatiskt ladda upp all musik från en speciell mapp på datorn genom att klicka på menyknappen (till vänster) och välja Inställningar, Lägg till din musik. Klicka på Välj mapparVälj mappar, Lägg till en mapp. Se till att rutan om uppdateringar är ikryssad och bekräfta med Lägg till min musik.Youtube

5. Redigera informationen

I Youtube Music hittar du nu dina låtar genom att klicka på Bibliotek, Låtar och välja Uppladdningar. Vill du ta bort en låt högerklickar du och väljer Ta bort låt.

I Google Play Music väljer du Musikbibliotek, Låtar och byter från All musik till Köpt och uppladdad. Högerklicka så kan du, förutom att ta bort en låt, också välja Redigera info. Nu kan du ändra den information som är fel och välj Spara.


6. Spela upp

Den musik du har laddad upp kan du spela upp på samma sätt som de miljontals andra låtar som finns i Googles musikbibliotek. Du kan göra det både i din dator och i appen för mobilen eller surfplattan.