Så här såg det ut när vi fick in UX303 till testlabbet. Då hade vi frågor. Nu har vi svaren.

När vi testade Zenbook UX301 i våras så bjöds vi på ett nytt formspråk från Asus, med blåtintad metall, glasyta i skärmlocket och slimmat, flat design. Nya ultrabooken från Asus heter UX303 är ett steg tillbaka till mer traditionell Zenbook-stil, vilket ju även den är riktigt elegant, om än mer traditionell. Lätt välvt skärmlock i Asus karakteristiska cirkelslipad plåt, underredet även det i metall och en vagt kopparfärgad ton på alltsammans.

Asus Zenbook UX303LN
Bekant. Zenbook UX303L ser ut ungefär som Zenbooks gjort sedan de första modellerna kom - med undantag från förra årets blå varianter.

Konstruktion

Det mesta känns igen från tidigare Zenbookmodeller. Ett stadigt skärmgångjärn, ett snyggt, välbyggt och väldisponerat tangentbord, och stora matta aluminiumytor att vila handlederna på. Zenbooks har till och från haft problem med musplattan och det här verkar ha dykt upp i denna modell. Den är hest enkelt inte så responsiv som en del andra, med viss ryckighet i muspekaren som följd. För det mesta funkar den dock dugligt, och den som föredrar att använda pekskärm kan glädjas åt att den håller toppklass.

En liten detalj i tangentbordet driver oss till vansinne, och det är det att på- och av-knappen är en vanlig knapp i övre högra hörnet, strax intill backsteg och Delete-knapparna. Det skedde flera gånger att undertecknad testare ville radera ett stavfel när han satt och skrev, bara för att istället trycka fel och sätta datorn i viloläge.

UX303 är ett par millimeter tjockare än UX301 och UX302. Det verkar helt enkelt vara ett enklare och lite mindre lyxigt chassi, med en lika bra eller till och med bättre dator instoppad i. Och det är ju fortfarande en Zenbook,, så både design och konstruktion är i premium-klass.

Asus Zenbook UX303LN
Skärmen med sin högupplösta panel och utmärkta touchkontroll är kul att jobba med. Enda nackdelen är lite murriga färger.

Prestanda

Varför den nya modellen återgår till gammal stil vet vi inte riktigt, men det verkar ha med priset att göra. Den nya modellen är kraftfullare och har en ännu mer högupplöst skärm än UX301 (och kusinen UX302 som har samma blåa glas-kropp, men som vi inte testade), men är trots det en billigare dator. Den modell vi testade har pigg Core i7-processor, 8 gigabyte minne, rejäl ssd och mobil Geforce-grafik av kraftfullare slag. Ser vi till specarna är den bäst jämförbar med just UX302, lika stor ssd, samt aningen bättre processor och grafikkort, som det anstår en dator som lanseras drygt halvåret senare.

Men prislappen är ändå en tusenlapp lägre. En tusenlapp lägre än vad UX302 kostar idag alltså. Den var betydligt dyrare när den först kom ut. Kanske kostade stilpoängen i det coola chassit mer än vad kunder var beredda att betala?

Prestandan i UX303 räcker och blir över. Här sitter en 2 GHz dubbelkärnig Core i7, såvitt vi kan se den kraftfullaste man kan stoppa i en ultratunn pc just nu, och samma sak gäller för grafikkortet Geforce GT 840M. Vi testade datorn som videoregigeringsmaskin, och endast i extrema fall, som när vi försöker lägga tunga filter på en 1080p-video i Adobe Premiere Pro och rendera en förhandsvisning, upplever vi datorn som inte kraftfull nog. Men det är sådant som man vanligen gör på en stationär workstation. Grafikkortet ger oss också spelprestanda nog för de flesta moderna pc-spel.

Asus Zenbook UX303LN
Zenbook har gott om usb 3-portar men liksom många andra ultrabooks så har den inget nätverksuttag. Det får man på köpet som usb-adapter.

Bildskärm

Men så har vi också en hel del bildskärm att driva. UX303 har 3200x1800 bildpunkters upplösning och en pixeltäthet som gör det nära nog omöjligt att se dem individuellt om du inte sitter ohälsosamt nära skärmen. Tillsammans med en hög ljusstyrka och bra kontrast får vi en knivskarp upplevelse.

Färgåtergivningen är ingenting för kräsna fotografer, med en färgskala som känns skev och ingen särskilt omfattande färgrymd. En del går säkert att fixa med en kalibrering, men vi är tveksamma till att det räcker särskilt långt. För ”vanliga” användare som bara vill få plats med mycket på skärmen och kolla högupplöst film och bilder funkar den bra. Man får även med ett program som justerar färgtemperaturen efter eget tycke och smak.

Batteritid

Med maxad prestanda är det alltid något som måste stryka på foten, och i det här fallet är det batteritiden som blir lidande. Det är inga åtta eller tio timmar under huven här, utan som allra mest dryga sex. Haswell-processorerna är i ochg för sig bra poå att kombinera hög topp med strömsnål basprestanda, men underverk kan de inte prestera.

Datorn blir lite varm på tangentbordet om man hårdkör den, och ännu lite varmare på undersidan. Det kan bli problem att ha den i knät. Inte för värmen, men för att viktiga ventilationshål sitter rakt neråt.

Omdöme 

Med UX303 har Asus tagit Zenbook in på hemmaplan och levererar det Asus gör allra bäst. Snygg men enkel design, välbyggd men inte helt felfri konstruktion, och en rejäl dos prestanda till ett fördelaktigt pris. Det finns bättre ultrabook-datorer. Både lättare, lyxigare, strömsnålare… kanske även snabbare, men vi är mer tveksamma på den punkten. I dagsläget tror vi det är svårt att hitta en som levererar så här mycket dator per krona.

Asus Zenbook UX303LN-DQ124H
Tillverkare/kontakt: Asus, www.asus.se
Processor: Intel Core i7 4510U, 2 GHz dual core.
Grafik: Nvidia Geforce GT 840M, 2 GB.
Minne: 8 GB ddr3.
Lagring: 256 GB ssd.
Bildskärm: 13,3 tum ips, 3 200 x 1 800 bildpunkter, multitouch.
Ljusstyrka: 223 cd/m2.
Anslutningar: 3x usb 3, hdmi, mini displayport, headset.
Trådlöst: 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 4.
Webbkamera: 1,2 megapixel.
Kortläsare: Sd, sdhc, mmc.
Operativsystem: Windows 8.1.
Övrigt: Lan-adapter, vga-adapter.
Batteritid: 6 timmar 25 minuter (maximalt) 2 timmar 20 minuter (minimalt).
Ljudnivå: 0-37 dBa.
Storlek: 32,3 x 22,2 x 2 cm.
Vikt: 1,49 kg.
Pris: 12 000 kronor.

Prestanda
Cinebench, cpu: 2,79 poäng
Cinebench, grafik: 38,73 fps
Disk, läsning: 290,9 MB/s
Disk, sökning: 0,3 ms

Plus: Höga prestanda. Stadigt bygge. Stor ssd. Högupplöst skärm.
Minus: Tveksam musplatta. Måttlig batteritid.

Betyg: 8 av 10