Ett test som utförts av ett japanskt testinstitut visar att det kan vara väldigt farligt att inte byta ut skadade lithiumjon-batterier.

Batterierna är extremt vanliga i smarta mobiler och klockor, bärbara datorer och en mängd andra konsumentprodukter. Vanligtvis är de mycket säkra, men om ett batteri skadas kan resultatet bli minst sagt explosivt.

Som en del av sitt arbete med att utvärdera elektroniska komponenter testar det japanska oberoende testinstitutet NITE (National Institute for Technology and Evaluation) batterier av ungefär samma storlek som dem som brukar sitta i mobiltelefoner. En hammare användes för att slå till batterierna, som sedan fick ligga kvar på en arbetsbänk, utan att vara anslutna till någon som helst elektronisk utrustning.

En stund senare – filmen visar inte exakt hur lång tid som gått efter testet – exploderar ett av batterierna med en smäll och flyger tvärs över laboratoriet. En annan video visar hur ett liknande batteri exploderar i ett regn av gnistor.
Hammarslaget mot batteriet skadade de interna kretsarna, vilket ledde till en kortslutning. Då genereras värme, som i sin tur ökar temperaturen ännu mer. Det är en ond cirkel som kan resultera i en så kallad ”termisk lavin” som slutar i brand eller explosion.

Tack och lov är sådana explosioner sällsynta. En del beror på tillverkningsproblem, som till exempel de som plågade miljontals batterier till Sonys bärbara datorer 2008, medan andra beror på skadade batterier. Nyligen inträffade en brand i en elbil av märket Tesla som tros ha orsakats av skador från grus på vägarna. Teslabilarna är utrustade med hundratals lithiumjon-batterier.

För att undvika problem ger batteritillverkare samma råd: om ett batteri är skadat – byt ut det.

Martyn Williams, IDG News Service
Översättning: Lotta Kempe

Prisjakt I samarbete med Prisjakt.nu
Populäraste Batterier just nu