Efter de senaste två årens krishantering kring Windows 8 kommer Microsoft senare i dag att visa upp nästa version av Windows, en version som förhoppningsvis kommer att bli en pånyttfödelse inte bara för Windows, utan även Microsoft som företag.

Efter succén med Windows 7 missade Microsoft målet helt med Windows 8 och det nya gränssnittet. Siffrorna visar att ett gränssnitt anpassat för mobila enheter fungerar dåligt på en konventionell dator.

Det största problemet är företagen som fortfarande krampaktigt håller fast vid Windows 7. Många företag var rädda för att det nya gränssnittet skulle skapa för mycket förvirring som i sin tur kan påverka produktiviteten.

windows 9 microsoft

Det lär knappast komma som en överraskning om Windows 9 därför kommer att fokusera på företag och företagsanvändare. Kan vi tolka de läckor som cirkulerat kommer även många saker som rör gränssnittet att gå tillbaka till att likna Windows 7.

– Med Windows 8 hoppades Microsoft på en produkt som skulle erbjuda en bra upplevelse på pekplattor för konsumenter, men företaget tänkte inte igenom hur det skulle påverka företagen, säger Al Gillen på analysföretaget IDC.

Enligt IDC körde nästan 715 miljoner företagsdatorer Windows i slutet av förra året. Mer än hälften av dessa, 361,2 miljoner, körde fortfarande Windows 7. Cirka 224 miljoner körde Windows XP, och nästan 40 miljoner Windows Vista. Strax över 16 miljoner körde Windows 8.

– Windows 8 är uppenbart inte ämnat för företagen. Det ger inte företagsanvändare de verktyg som behövs för att vara effektiva, så Microsoft måste se till att Windows 9 blir bättre anpassat för företagen, säger Al Gillen.

Ser du fram emot nya Windows?
Det är inte längre tillåtet att rösta.