Så får du full kontroll över apparna i Windows 10
 

Appar har hittills varit Windows stora akilleshäl. Medan Ipad, Iphone och Android har erbjudit oss miljontals appar har utbudet varit skralt för den som har velat köra Windows. Microsofts app-butik har ekat tom – oavsett om du har haft dator, mobil eller surfplatta.

En förklaring har varit att Microsoft hittills har haft två olika sorters appar. Mobilapparna har inte gått att använda för surfplattan och vice versa. Dessutom har gränsdragningen mellan traditionella Windows-program och de nya apparna varit förvirrad. Nu gör Microsoft helt om.

I somras lanserades Windows 10, och en av de stora nyheterna är det Microsoft kallar för ”universella appar”. Windows 10 fungerar lika bra på dator, surfplatta och mobiltelefon, och även apparna är desamma. Nu går alltså en datorapp även att köra på mobilen. Microsofts förhoppning är förstås att apptillverkarna ska blir mer intresserade av att satsa på Windows, eftersom antalet användare blir mycket större.

I den här tredje delen av vår Windows 10-skola tittar vi närmare på just program och appar fungerar. Precis som tidigare börjar vi med de vanligaste frågorna.

Hur skaffar jag Windows 10?

Om du inte redan har skaffat Windows 10 kan du göra det genom att klicka på ikonen Skaffa Windows 10 nere till höger och följa instruktionerna. Saknas den kan du öppna Kontrollpanelen för att få mer information. 
Skulle detta inte fungera kan du ladda hem installationsprogrammet för Windows 10 manuellt. Surfa till surftips.se/win10download, klicka på Ladda ned verktyget nu, dubbelklicka och följ instruktionerna.

Att uppgradera till Windows 10 är gratis om du har Windows 7 eller senare. För äldre versioner eller för datorer utan Windows kan du köpa det för 1 300 kronor på www.windowsstore.com.

Fler råd hittar du i Windows 10-skolans första lektion (PC för Alla 8/2015) pcforalla.se/installerawin10.

Vad skiljer program och appar?

I de här sammanhangen betyder program den sortens traditionella Windows-program som vi är vana att köra, exempelvis Photoshop och Word. Det är alltså program som vi installerar från en dvd-skiva eller genom att ladda hem ett installationsprogram på nätet. I grund och botten är de gjorda för att styras med mus och tangentbord.

Appar är däremot namnet på den nya sortens program som lanserade i Windows 8. Vi hämtar dem via Windows Store, och både nedladdning och installation sker automatiskt (se nästa sida). Appar är gjorda för att passa pekskärmar, men de fungerar som regel också bra om du har mus och tangentbord.

Kan jag ändra apparnas storlek?

I Windows 8 kunde apparna bara köras i ett läge där de fyllde hela eller halva skärmen. Det fungerade utmärkt för surfplattor men mindre bra för datorer.

I Windows 10 kan apparna däremot bete sig som vanliga fönster. Det är med andra ord möjligt att ändra en apps storlek, och du kan jobba med både appar och program samtidigt. Skillnaden mellan appar och program har alltså blivit betydligt mindre.

Kan jag köra vanliga program?

Som regel är det inga problem att köra äldre program i Windows 10, men har du riktigt gamla program kan det bli problem. Om du är osäker kan du kolla med programtillverkaren eller via Microsofts webbtjänst Compatibility Center (surftips.se/compatcenter).

Även Windows 10-mobilerna ska faktiskt klara av vanliga program enligt Microsoft, men exakt hur det kommer att fungera vet vi inte. I skrivande stund har det inte lanserats några telefoner som kör Windows 10.

Vilka program försvinner?

I och med lanseringen av Windows 10 plocka Microsoft bort en del program och appar som har funnits i tidigare versioner:

  • Mediespelaren Windows Media Center går helt i graven. En bra gratisalternativ är Kodi (kodi.tv).

  • Möjligheten att spela upp dvd-filmer försvinner. Det här kan du i stället göra med programmet VLC Player.

  • De tre Windows 8-apparna Mat & Dryck, Resor och Hälsa försvinner. Den här sortens material finns i stället kvar på Microsofts webbplats MSN (www.msn.com).

Var finns Microsofts gratisprogram?

Precis som tidigare kan du ladda ned Microsoft programpaket Windows Essentials gratis på surftips.se/windowsessentials. Det innehåller bildprogrammet Fotogalleriet, bloggverktyget Windows Live Writer, videoredigeringsprogrammet Movie Maker och e-postprogrammet Windows Live E-post.
 

Hur ändrar jag standardinställning?

Vissa program och appar startar automatiskt. Du kan exempelvis låta appen Foto starta så snart du klickar på en bildfil. För att styra dessa standardprogram väljer du Inställningar, System, Standardappar. Klicka på den kategori du vill ändra och välj en annan. 
 

Vad gör jag om en app krånglar?

Om en app börjar krångla kan du skaffa verktyget Troubleshooter. Du hämtar det gratis på surftips.se/troubleshooter.
 

Hur stänger jag av meddelanden?

Många appar skickar ut aviseringar och meddelanden. Du bestämmer själv vilka program som ska få göra det genom att öppna Inställningar, System, Meddelanden och åtgärder. Under rubriken Visa meddelanden från de här apparna väljer du vilka som ska vara på och av.
 

Hur stor plats tar apparna?

Om det är trångt på din hårddisk kan det vara bra att veta vilka program och appar som tar upp plats. Det här får du veta genom att välja Inställningar, System, Appar och funktioner. Nu visas en lista som du kan sortera i storleksordning. Om du vill avinstalla appen eller programmet klickar du på ikonen och väljer Avinstallera.