Så funkar grunderna i Windows 10

Vänsterklicka med musen motsvaras på en pekskärm av att ”peta”. För att högerklicka håller du kvar fingret en stund.

Kontrollpanelen öppnar du genom att högerklicka på Start-knappen och välja Kontrollpanelen. Du kan även gå via Windows+X på tangentbordet. Menyn Inställningar finns på Start-menyn.

För att öppna Sök klickar du på förstoringsglaset till höger om Start-knappen. Åtgärdscenter öppnar du genom att klicka på ”pratbubblan” bredvid klockan. På en pekskärm sveper du med fingret från vänsterkanten in mot mitten.

I en dator samlas program och appar under Windows 10:s Start-meny, som du öppnar genom att klicka på Start-knappen i nedre vänsterhörn. Till höger ser du de viktigaste och till vänster de senast använda. För att visa samtliga väljer du Alla appar. I en surfplatta visas det viktigaste direkt på skärmen och för att visa det senaste eller alla appar klickar du på ”hamburger-ikonen”, alltså de tre strecken uppe till vänster.
 

I förra delen av Windows 10-skolan gick vi igenom hur du ställer in Start-menyn. Läs tipsen på surftips.se/anpassawin10.
 

Så hämtar du appar i Windows Store

Klicka på bilden för att se i stort format

Store

Shoppa loss. Via Windows Store köper du inte bara appar utan även musik, film och tv.

För att hämta en app klicka du på Start-knappen och väljer Windows Store. Om du vet vad appen heter skriver du namnet i sökfönstret (A), annars bläddrar du via kategorier (B).

Innan du bestämmer dig kan du läsa mer om appen (C) och kolla in betyg från andra användare (D).

Om det är en gratisapp installerar du den genom att klicka på Gratis (E). Om det är en betalapp står det istället ett pris här. Första gången du handlar får du välja Lägg till en ny betalningsmetod och för att i efterhand kolla köpinformationen surfar du till account.microsoft.com.

För att avinstallera en app klickar du på Start-knappen och väljer Alla appar. Högerklicka och välj Avinstallera. Du kan även gå in via Inställningar, System, Appar och funktioner. Markera ett program och välj Avinstallera.