Windows 10 Professional

Skillnaderna mellan Windows 10 Home och Professional ligger under huven. Den allmänna upplevelsen är densamma i båda.

5 fördelar med Windows 10 Pro

Windows 10 Professional är inte bara till för kontorsråttor som inte har något eget val. De som har en ”proffs-pc” som Surface Pro 3 uppgraderas automatiskt till Pro-versionen av Windows 10, men även småföretagare och frilansar av olika slag kan ha nytta av en del av funktionerna som öppnas med uppgraderingen.

Pro-uppgraderingen tar inte bort några funktioner från Home utan lägger helt enkelt till ytterligare ett gäng. Det kostar dock en tusenlapp om du har köpt Windows 7 Starter, Windows 7 Home Basic, Windows 7 Home Premium eller Windows 8.1 och fått uppdateringen till Windows 10 Home gratis.

Microsoft har en egen sida som jämfört Home och Professional, och vi har lusläst den i jakten på de mest användbara funktionerna du kan vilja ha.
 

1. Bitlocker

Microsofts krypteringssystem har hängt med sedan Windows Vista och sedan Windows 8.1 kan det kryptera hela startskivan så väl som andra interna och externa diskar och till och med usb-minnen.

Bitlocker är särskilt praktiskt för de som reser med datorn, även om det bara är från kontoret till ett café. Med hela disken krypterad är din data säker även om katastrofen skulle vara framme och någon stjäl datorn. Bitlocker jobbar i bakgrunden och krypterar alla filer som läggs på den krypterade disken, medan filer du kopierar till andra lagringsmedier dekrypteras.

Bitlocker

Självklart måste du ha ett lösenord för att det ska fungera, och det bör vara starkt. I händelse av att du glömmer lösenordet får du även en extra återhämtningsnyckel, som du bör förvara på en mycket trygg plats. Förlorar du båda går nämligen all din data förlorad för alltid.

Det kan vara praktiskt att lagra filer på Onedrive eller Dropbox, men för känsliga filer kan ett Bitlocker-krypterat usb-minne på nyckelknippan vara ett bättre sätt att alltid ha dem till hands.

2. Remote Desktop Connection

Både Windows 10 Home och Professional kan fjärrstyra andra Windows 10-maskiner med Remote Desktop Connection. Båda versionerna kan även fjärrstyras i det som kallas Fjärrhjälp – där den styrda datorn är aktiv som vanligt men mus och tangentbord kontrolleras av den andra datorn.

Remote Desktop Connection

Med Windows 10 kan du använda den tryckkänsliga pennan som följer med Surface Pro 3 via Remote Desktop Connection, för att till exempel måla i Photoshop.

För traditionell Windows-fjärrstyrning där den styrda datorn slocknar under arbetet krävs däremot Windows 10 Professional för att datorn ska kunna styras. Det gör att den som har Pro på jobbet och Home hemma kan logga in och styra jobbdatorn hemifrån men inte tvärt om.

För småföretagare som inte gör lika stor skillnad mellan jobb och fritid kan det därför vara praktiskt med Pro-versionen.

3. Virtualisering – Client Hyper-V

Moderna datorer har processorer som stödjer virtualisering – att fördela en del datorresurser till en virtuell maskin som kan köra ett helt annat operativsystem än det aktiva. Det används kanske allra mest av Macanvändare som även behöver köra ett och annat Windows-program, men kan även vara användbart för Windowsanvändare som till exempel vill testa betaversioner av Windows, köra ett helt rent system för något känsligt program eller installera Windows XP för mjukvara som inte tål nyare versioner.
 

4. Mer kontroll över uppdateringar

Windows 10 Home installerar alla uppdateringar från Microsoft automatiskt, och du kan bara senarelägga dem några timmar. Det finns knep för att kringgå detta en aning, men det är inte så enkelt som att bara stänga av automatiska uppdateringar i Inställningar.

Med Windows 10 Professional kan du välja själv när uppdateringar ska installeras.

Buggar i uppdateringar

En bugg introducerad i en automatisk uppdatering av Windows 10 Media Creation Tool.

Med tanke på att flera uppdateringar från Microsoft redan har lett till problem – en uppdatering gjorde att vissa Nvidia-grafikkort inte kunde ansluta flera skärmar, och en uppdatering av basmjukvaran för Surface 3 och Surface Pro 3 misslyckades helt – kan det kännas tryggt att kunna vänta och se om en uppdatering verkar fungera ordentligt.
 

5. Företagsfunktioner

En del funktioner du får med Windows 10 Professional är uppenbart framtagna för företagsmarknaden. Domain join, till exempel, som gör att du kan ta med din egen dator och ansluta till företagets domän. Grupprinciphantering gör att it-administratörer kan kontrollera vad enskilda användare får göra på sina maskiner. Och om företaget kör en uråldrig webbapp som inte fungerar i några moderna webbläsare finns ett specialläge i Internet Explorer som emulerar gamla Internet Explorer 8.

Assigned Access är dock en funktion som vanligt är till för större företag – den gör att en surfplatta låses till en öppen app – som kan vara användbar även för hemanvändare. Du kan till exempel ”barnsäkra” din Surface Pro.

Så uppdaterar du från Windows 10 Home till Pro

Har du Widows 10 Home och känner att du vill uppdatera till Windows 10 Pro gör du det på mindre än två minuter genom att gå in på Inställningar, välj Uppdateringar och säkerhet och klicka på Aktivering. Ange sedan en nyckel för Windows 10 Pro och tryck Ok. Aktiveringen sker direkt.