Microsoft Spartan blir Microsoft Edge - ersättaren till Internet Explorer

En av de stora nyheterna i operativsystemet är att Internet Explorer ersätts av nya webbläsaren Edge, som under en period gick under arbetsnamnet Spartan. Målet med Spartan är en webbläsare som är betydligt enklare och drar till sig mindre uppmärksamhet än Internet Explorer. Förutom det nya gränssnittet har Spartan också andra nyheter, som bättre möjligheter att dela information med andra och inbyggt stöd för Cortana.
 

I samband med nyheten om att den nya webbläsaren får namnet Edge presenterades också den nya loggan - som du förmodligen kommer känna igen.


Microsoft Edge
 

Missa inte: Hej då, Internet Explorer - så här kommer vi att minnas dig (tyvärr)

Spartan i Windows 10

Fungerar Xbox-spel i Windows 10?

Windows 10 har fått en Xbox-app som gör det möjligt att komma åt ditt konto på Xbox Live och hantera dina spel och vänner på nätverket. Dessutom går det att strömma spel för Xbox One till Windows 10 så att du kan spela dem på din pc eller surfplatta, men för att det ska fungera behöver du även en Xbox One.
 

Då kommer Windows 10 till Xbox One

Windows 10 släpps i olika omgångar för olika enheter. Först ut blev så klart pc-versionen, som kommer följas av mobilversionen.

Microsoft har även avslöjat lite mer om när Xbox One-versionen kan tänkas dyka upp, och det blir som tidigast senare i höst. På en direkt fråga på Twitter om när betan ska släppas svarar Xbox-chefen Phil Spencer att den kommer ”efter sommaren”. Det gäller då alltså inte den färdiga versionen utan en betaversion. Det är inte klart om den bara blir tillgänglig för utvecklare och andra partners eller om alla kommer kunna tanka ner den för att testa, som med pc- och mobilversionen av systemet.

Vi vet än så länge rätt lite om vad Windows 10 till Xbox One faktiskt innebär. Pc-versionen kommer få flera nyheter som en ny Xbox-app och strömning av spel från spelkonsol till dator. Men förutom att Xbox One får tillgång till ett urval universella appar har inte Microsoft avslöjat mycket om vad den ger användarna.
 

Hur mycket hårddiskutrymme kräver Windows 10?

Microsoft har faktiskt arbetat hårt på att få ner utrymmet som det nya operativsystemet tar upp. Genom smart komprimeringsteknik som nu även fungerar på systemfiler och att man har hittat på ett nytt sätt att återställa systemet till fabriksläge som inte kräver en återställningspartition har man bantat systemet.

Med 64-bitarsversionen kan du räkna med att spara in minst 6,6 gigabyte utrymme och på 32-bitarsversionen strax över 5 gigabyte. Det är särskilt viktigt för billiga pc-plattor och netbooks som kan komma med 16 eller 32 gigabyte utrymme. Även mobilversionen av systemet tar mindre plats men då det inte krävt återställningspartition tidigare blir besparingen mindre.

Missa inte: Smartare komprimering i Windows 10 frigör många gigabyte på hårddisken


 

Hur blir det med Directx 12 och andra nyheter kring spel i Windows 10?

Nya Directx 12 som släpps i och med Windows 10 ska ge spelutvecklare nya möjligheter att skapa häftig och verklighetstrogen grafik. Directx är den mjukvara som ligger mellan spelen och grafikkortets drivrutiner och ser till att spelen fungerar på alla grafikkort oavsett tillverkare.

Nackdelen med den lösningen är att Directx är mer abstrakt än vad hårdvaran förstår sig på så det måste ske en hel del översättning mellan världarna. Detta är en av orsakerna till varför grafiken på till exempel Xbox 360 och Playstation 3 länge hängde med pc-grafik rätt bra trots att deras hårdvara var mycket klenare. På spelkonsolerna kommer utvecklarna betydligt närmare hårdvaran än i Windows.

Directx 12 ska istället låta programmerarna knacka kod som ligger betydligt närmare något som grafikkortet förstår, i och med det behövs mindre inblandning från processorn för att översätta instruktionerna. Directx 12 ska enligt Microsofts löften ge samma effektivitet som spelkonsoler, samtidigt som det ska fungera med de flesta tillräckligt moderna grafikkort.

I samma veva kopplar Microsoft ihop Xbox One och Windows 10 betydligt mer än tidigare. Spelare kommer kunna köra multiplayerspel med varandra oavsett om de kör spelet på Xbox eller pc. Windows får också en Xbox-app som ger många av de sociala funktionerna från företagets spelkonsol, som möjligheten att se vad dina kompisar spelar och visa upp dina ”achievements” från spelen du kör.

Missa inte: "Directx 12 är som att få ett nytt grafikkort gratis"

En smartare startmeny

Till mångas glädje är startmenyn tillbaka, och det med råge. Den nya startmenyn är en sammanslagning av Windows 7 och Windows 8, vilket betyder att du kan ha både text och brickor synliga i menyn.

 
Windows 10 startmeny

Startmenyn är mycket mer interaktiv än tidigare. Tack vare att du kan visa brickor i menyn kan du exempelvis se hur många olästa e-postmeddelanden du har eller om något uppdaterats på Facebook, endast genom att klicka på startmenyn.

Dessutom kan du ändra storleken på menyn både på höjden och bredden så att du kan se så många brickor som du önskar.

Appar på skrivbordet

Appar på skrivbordet

En annan glädjande nyhet för de många användare som störde sig på Windows 8 är att appar från Windows Store som tidigare öppnades i helskärmsläge numera ligger i fönster vars storlek kan anpassas och som kan minimeras precis som vanliga program.