Aero Glass kunde ha gjort comeback

I en förhandsversion av Windows 10 hade en funktion som gjorde premiär i Windows Vista och försvann i Windows 8 kommit tillbaks. Microsoft testade nämligen att använda Aero Glass i Windows 10. Det är en grafisk effekt för gränssnittet som ger fönsterramar och andra gränssnittsdetaljer en effekt av frostat glas, där man ser igenom till det som ligger under med en lite suddig effekt.

Aero Glass introducerades som sagt i Vista och möttes med blandade reaktioner. Datorer som då var lite till åren kunde segas ner märkbart av effekten och många valde att stänga av den. I dag med moderna grafikkort, mer minne och snabbare processorer borde det dock inte märkas särskilt mycket.

Microsoft testade effekten i något som kallas ett a/b-test, som innebär att en del betatestare fick den och andra inte. Det verkar som att testet hade negativt svar, då senare testversioner av systemet inte längre hade de frostade bakgrunderna.

Aero Glass Windows 10

Virtuella skrivbord

En efterlängtad nyhet i Windows 10 är stödet för virtuella skrivbord. Det betyder att du kan skapa olika skrivbord som visar olika program. Du kan exempelvis ha ett skrivbord med där webbläsare och e-postprogram är aktivt och ett annat som visar Word och Excel. Genom att trycka Windows-tab växlar du enkelt mellan de olika skrivborden.

 
Virtuella skrivbord i Windows 10

Precis som tidigare kan du även växla snabbt mellan program genom att trycka alt-tab. I Windows 10 har funktionen dock förbättrats jämfört med Windows 8 och du kan nu se mer av innehållet i varje program.

Åtgärdscenter

Åtgärdscenter

Notiser är en viktig del av moderna operativsystem, med små popuper som visar inkommande mejl och annan aktuell information. I Windows 8 fanns de, men försvann helt när de hade visats. Windows 10 åtgärdar det med det påpassligt namngivna Åtgärdscenter. Förutom gamla notiser som har arkiverats här finns snabbinställningar för bluetooth, vpn och annat.
 

Bättre anpassning beroende på enhet

En klar förbättring i Windows 10 är att operativsystemet nu känner av hur du använder det. Är ett tangentbord och mus anslutet kommer du automatiskt att loggas in till skrivbordet när du startar datorn. Använder du istället en surfplatta eller pekskärm visas i stället startskärmen med det moderna gränssnittet.

Väderapp Windows 10

Integration med appar

Appar för det moderna gränssnittet (det som tidigare kallades Metro) kan nu även köras i skrivbordsmiljön. Fönsterstorleken på apparna kan du justera precis hur du vill och du kan även låsa en app till exempelvis den högra delen av bildskärmen. Upp till fyra appar kan vara låsta på skärmen.
 

Cortana bor nu även i Windows

Röststyrningsprogrammet Cortana kommer även till datorer. Funktionen är en intelligent röststyrd söktjänst och tanken är att hon ska bli din personliga assistent. Den liknar mycket Siri som sitter i Iphone och Ipad eller S Voice i Samsungs Android-telefoner. Cortana finns redan i mobiltelefoner som kör Windows, i alla fall om du pratar engelska, men kommer nu alltså även till datorn.
 

Syftet med Cortana är att kunna be henne utföra syssor eller söka information genom att prata naturligt med datorn. Ett typiskt exempel är att säga åt datorn: ”Påminn mig om tandläkaren klockan tre på tisdag”. Cortana ska förstå vilket datum och vilken tid du syftar på, och lägga in det i kalendern med en påminnelse någon timme innan.
 

Söktjänster ska också kunna användas med ett naturligt språk och tjänsten lär sig från dina tidigare sökningar vad du brukar mena, och kan också söka igenom hårddisken och appar för att få bättre träffar. ”Visa mig alla mina foton från december” är ett exempel som använder informationen du redan har på datorn.
 

Cortana finns i dagsläget inte på svenska och vi har just nu ingen information om om när det släpps på svenska. Det finns dock ett knep för att få igång Cortana på engelska:

Så får du igång Cortana i Sverige

Logga in med fingrar eller ögon

Windows 10 kommer med stöd för tekniken Fast identity online 2.0 (förkortat Fido). Det ger bra stöd för inloggningsmetoder som att verifiera sig med ögat, fingret eller ansiktets form. Så kallad biometri. Informationen om dig som används för inloggningen sparas lokalt på din egen dator och skickas alltså aldrig till Microsoft eller läggs upp i molnet. Lösningen kan kompletteras med en kod för att få till tvåstegsverifikation, något som sannolikt ökar säkerheten en hel del.

Stöd för biometri har funnits i mobiler och bärbara datorer i åratal men syftet med just Fido är att få till en enhetlig standard som hanterar ett antal olika metoder. Det är en öppen standard som även andra företag kan använda i sina produkter.

Microsoft kallar den här funktionen Windows Hello, och för att kunna logga in med ansiktet räcker det inte med vilken webbkamera som helst. Det duger nämligen bara med en Intel Realsense 3d-kamera, som antingen kan köpas till separat eller inbyggd i vissa nya bärbara datorer (till exempel Lenovo Thinkpad E550 och Dell Inspiron 15 5548). För fingeravtryck ska det duga med i princip vilken fungerande läsare som helst.
 

Vad hände med Windows 9?

Vi blev nog alla lite förvånade att Microsoft hoppade över ett versionsnummer och valde att kalla nästa version för Windows 10. Enligt Microsoft beror det på att Windows 10 är en sådan omfattande uppgradering jämfört med tidigare versioner att 10 är ett mer passande versionsnummer. Av samma skäl kommer det inte att släppas något Windows Phone 9.
 

Det var dock inte tanken från början. Enligt dokument som läckte ut förra året kallades operativsystemet för Windows 9 internt hos Microsoft.
 

Missa inte: Här är de 10 viktigaste nyheterna i Windows 10

Hologram i Windows 10

I slutet av Microsofts demonstration av Windows-nyheter visades en helt ny teknik upp, och det var tydligt att Microsoft ville ge oss känslan av att framtiden är här nu. Windows Holographic är kanske inte riktigt den typ av hologram vi känner igen från Star Wars men är nog häftigt ändå. Tekniken använder glasögon och sensorer för att lägga till datorgenererad grafik i verkligheten.

Microsoft har själva tagit fram ett par glasögon som är helt fristående, för att kunna göra alla beräkningar som krävs var de tvungna att ta fram en helt ny typ av processor som passande nog kallas för holografiprocessor. Stödet för tekniken finns sedan inbyggd i Windows 10 och tillgänglig för andra utvecklare, så det finns inga hinder för Occulus Rift eller Google Glass att använda den om den fungerar som utlovat. Användare kan skapa sina egna hologram i programmet Holostudio.


Windows Holographic

Microsofts konceptbilder av hur det nya "holografiska" systemet kommer fungera.