9. Mappar i Startmenyn och fler genvägar i Åtgärdscenter

En liten, men trevlig, nyhet i Windows 10 Creators Update är möjligheten att skapa mappar i Startmenyn. Det gör du genom att dra en app till en annan och vips har en mapp skapats.

Startmenyn

Syftet med detta är förstås att skapa mer ordning, särskilt för användare som har installerat många appar under årens lopp.

I och med den kommande uppdateringen blir det dessutom möjligt att anpassa Åtgärdscenter mer än i dagsläget. Bland annat går det att lägga till reglage för ljusstyrka och volym för smidig åtkomst.

Åtgärdscenter

10. Förbättringar av webbläsaren Edge

Som bekant är Microsoft i full färd med att fasa ut Internet Explorer till förmån för Edge. Därför är det trevligt att vi får se ett antal nyheter i den sistnämnda webbläsaren. Bland det vi bjuds finns förhandsvisningar av flikar. På så sätt kan du snabbt hitta rätt om du har många flikar öppna samtidigt.

Flikar

Du kan även spara en hel uppsättning flikar för smidig åtkomst vid ett senare tillfälle, något som kan komma väl till pass för oss som ofta öppnar samma webbsidor gång på gång.

Spara flikar

En annan nyhet är att Flash-innehåll inte längre spelas upp automatiskt, i stället behöver du klicka på önskat innehåll. Det bör leda till både ökad säkerhet och längre batteritid på bärbara datorer.

Vi får även se stöd för epub, något som gör det möjligt att läsa elektroniska böcker direkt i webbläsaren.

Dessutom läggs stöd för betaltjänsten Microsoft Wallet till, något som i dagsläget först och främst berör användare i USA.

Missa inte10 funktioner du måste kolla in om du kör Edge i Windows 10

11. Ändrade systeminställningar 

Microsoft har ändrat på flera systeminställningar, bland annat är det nu möjligt att justera mängden blått ljus på skärmen. Därmed ska det förhoppningsvis bli aningen lättare att somna om kvällarna.

Skärminställningar

Vidare har man delat upp inställningarna för mus respektive styrplatta. Som en följd kan du nu ställa in exakt hur du vill att dina tillbehör ska fungera, till exempel vad som ska hända när du använder olika gester.

Styrplatta

Inställningarna för alla dina inkopplade tillbehör har för övrigt samlats på en gemensam huvudsida. Här återfinns allt från skrivare till pekpennor och usb-minnen.

Tillbehör

12. Nya integritetsinställningar

Microsoft har beskyllts för att spionera lite väl mycket på sina användare. Därför är det glädjande att vi får se nya integritetsinställningar i Windows 10 Creators Update. Med hjälp av de nya inställningarna undviker du personligt anpassade annonser, något som åtminstone minskar känslan av att vara övervakad av storebror.

Integritet

Vi hade gärna sett större möjligheter att anpassa inställningarna efter eget tycke och smak, men det är ändå ett steg i rätt riktning.

Missa inte20 knep som hjälper dig stoppa spioneriet i Windows 10

13. Utökat stöd för teman och fler färger

Windows 10 Creators Update ger större möjligheter än någonsin att anpassa utseendet på våra datorer. Det blir till exempel helt fritt att välja färger, även om Windows kommer att varna om du vill ha kombinationer som gör det svårt att läsa texter.

Utseende

Vill du ha fler teman än de som medföljer köper du nya via Windows Store.

14. Powershell och Windows Defender

Den klassiska kommandoprompten har fått en efterträdare med fler funktioner som kallas för Powershell. Du kommer åt programmet via Startmenyn eller Utforskaren.

Powershell

Misstänker du att skadeprogram har nästlat sig in på din dator kan du glädjas åt en ny version av Windows Defender. Här bjuds vi på ett uppiffat utseende, fler sökmöjligheter och en inställning för att återställa datorn. Väljer du det sistnämnda ska dina personliga filer och inställningar bevaras, men de flesta av dina appar ryker.

Windows Defender

Vi kan även nämna att den klassiska blåskärmen från och med nu är grön om du använder dig av en förhandsversion av Windows.

Grönskärm

15. Förbättringar av Windows Update

Vill du själv bestämma när du ska installera uppdateringar kommer Windows 10 Creators Update som en välkommen nyhet. Om du kör Windows 10 Professional, Education eller Enterprise kommer du nämligen kunna vänta med att installera uppdateringar i upp till 35 dagar. Tyvärr omfattas inte Windows 10 Home av förändringen.

En annan positiv nyhet är att det går att utöka antalet timmar (från tolv till 18) då uppdateringar inte ska äga rum. På så sätt kan du se till att de endast installeras när du sover.

Windows Update

Microsoft har även filat på hur uppdateringar ska gå till, något som innebär att filstorleken reduceras och att de går snabbare att installera.

Missa inte: Microsoft lanserar ny uppdateringsmotor för Windows 10