Det är nu ett och ett halvt år sedan Windows 10 lanserades. En av de stora nyheterna var att Windows numera uppdateras successivt – på samma sätt som exempelvis webbläsarna görs.

Missa inte: 20 knep som hjälper dig stoppa spioneriet i Windows 10

Här är 12 spännande funktioner som gör din dator smidigare och ger den fler funktioner.

Använd Windows nya emoji-paket

Emoji

Det blir allt mer populärt att använda emoji, alltså små uttryckssymboler, när man skriver meddelanden. Windows har fått en ny emoji-uppsättning som ska passa bättre i form och stil.

HUR?
Högerklicka på Aktivitetsfältet och välj Visa knappen Pektangentbord. Nu ser du en ny tangentbordsikon långt ner till höger. Klicka på den för att ta fram tangentbordet och välj emoji-ikonen till vänster om mellanslagstangenten. Nu visas alla nya symboler och du använder dem genom att klicka.

Surfa med tillägg…

Tillägg

Windows inbyggda webbläsare Edge har äntligen fått så kallade tillägg. Precis som i Chrome och Firefox kan andra tillverkare med andra ord släppa små miniprogram som körs direkt från webbläsaren. Det sociala nätverket Pintrest kan exempelvis lägga till en knapp – för dig som snabbt vill dela bilder härifrån.

HUR?
För att visa funktionen Tillägg öppnar du Microsoft Edge och klickar på Mer, alltså knappen med tre punkter. Välj Tillägg, Hämta tillägg från Store. Du kommer nu till en samlingssida med Edge-tillägg. Klicka på ett tillägg och installera genom att trycka på Skaffa. När installationen är klar väljer du Starta och därefter Aktivera för att börja använda tillägget. 

… och ändra dem

Tillägg

Du kan givetvis ändra inställningar för ett tillägg och du kan välja att helt ta bort det om du inte längre har nytta av det.
HUR?
Öppna Edge och klicka på Mer, Tillägg. Dina installerade tillägg visas nu, och genom att klicka på inställningsknappen slår du på eller av tillägget. Du kan även lägga till en snabbknapp i Edge-menyn – och välja Avinstallera för att ta bort det.
 

Kör Skype modernt

Skype

I Windows 10 plockade Microsoft bort den Skype-app som fanns i Windows 8. Du var alltså tvungen att köra det traditionella Skype-programmet – utan det moderna gränssnittet. Nu har dock Skype-appen kommit tillbaka, även om den fortfarande beskrivs som Förhandsversion.

HUR?
Klicka på sökikonen, alltså förstoringsglaset bredvid Start-knappen. Skriv Skype och öppna appen som heter Skype förhandsversion. Om du inte hittar den kan du öppna Windows Store (ikonen som ser ut som en shoppingpåse) och söka efter Skype.

Rita i Foton

Foton

Microsofts inbyggda app Foton har aldrig varit särskilt imponerande – men den har fått ett antal nya funktioner. Numera kan du kan exempelvis rita i en bild för att exempelvis lägga till text eller markera något intressant.

HUR?
Öppna appen Foton via Startknappen. Klicka på Rita så får du fram ett antal pennor. Genom att dubbelklicka byter du färg och storlek.

Genväg till kalendern

Kalendern

Microsoft erbjuder alla användare en digital kalender som du når den genom att surfa till calendar.live.com och logga in med din Outlook-, Live- eller Hotmail-adress. Om du har valt att logga in i Windows finns även en smart genväg.

HUR?
Klicka på klockan nere till höger på skärmen. Du ser nu dina möten, och för att skapa ett nytt klickar du bara på plus-knappen.

Skippa sajten – öppna appen

Appar för webbplatser

Vissa sajter har tagit fram egna Windows-appar. Om du surfar till en sådan sajt kan du välja att öppna appen i stället för sajten. Det är dock än så länge ganska ovanligt med stöd för den här funktionen.

HUR?
Gå till Inställningar, System, Appar för webbplatser. Om det finns några appar som kan visa webbsidor visas de här.