Skippa uppdateringar med Aktiva timmar

Aktiva timmar

I Home-versionen av Windows 10 uppdateras Windows 10 automatiskt – oavsett om det passar dig eller inte. I Anniversary Update blir det här dock mindre irriterande tack vare funktionen Aktiva timmar. Det här är den tid då du använder datorn, och då du slipper bli störd av uppdateringarna.

HUR?
Öppna Inställningar, Uppdatering och säkerhet. Välj Ändra aktiva timmar och ställ in den tid du inte vill bli störd. Bekräfta med Spara.

Schemalägg en omstart

Omstart

När det kommer en ny uppdatering så måste datorn som regel startas om. Lyckligtvis kan du numera själv välja när det ska ske.

HUR?
Öppna Inställningar, Uppdatering och säkerhet, Omstartsalternativ. Här kan du lägga in en egen tid då du vill att datorn ska startas om. Det här fungerar bara när det finns en schemalagd uppdatering. 

Återställ en krånglade dator

Appåterställning

Ibland kan en Windows-app börja krångla, men det finns numera att enkelt sätt att snabbt återställa den till originalläget. Observera att det även betyder att alla dina inställningar försvinner.

HUR?
Välj Inställningar, System, Appar och funktioner. Leta upp en app, klicka på den och välj Avancerade alternativ, Återställ

Spara på batterierna

Batteri

Dålig batteritid är ett problem i de flesta bärbara datorer, men lyckligtvis finns det sätt att bättra på den lite grann. För moderna appar går det att välja att det inte ska få arbeta i bakgrunden.

HUR
Klicka på Inställningar, System, Batteri och välj Batterianvändning efter app. Nu kan du gå in på en app och klicka på Tillåts aldrig i bakgrunden.

Rensa datorn från skräpprogram

Ren installation

Ett problem i Windows 10 är bloatware, alltså skräpprogram som datortillverkarna förinstallerar på sina datorer. I de flesta fall är det helt meningslösa reklamprogram, och vill du slippa dem kan du numera välja att göra en ren Windows-installation.

HUR?
Välj Inställningar, Uppdatering och säkerhet, Återställning. Klicka på Lär dig hur du börjar om med en ren installation av Windows. Nu öppnas en webbsida där du kan välja att ladda hem verktyget RefreshWindowsTool. Du får också tydlig information om hur det fungerar och vilka risker som finns med att använda det.

Missa inte: Stor guide - så slipper du bloatware på din Windows 10-dator

Gör en tuff viruskoll

Windows Defender

Windows Defender körs automatiskt i bakgrunden utan att du behöver tänka på det. Om du vill öka säkerheten kan du använda en funktion som heter Windows Defender Offline. Den startar om datorn och gör en mer noggrann genomsökning, som varar i cirka 15 minuter.

HUR?
Öppna Inställningar och välj Uppdatering och säkerhet, Windows Defender. Klicka på Sök igenom offline.