Hitta inställningarna

Start

Det mesta du göra för att förändra Windows sker via inställningsmenyerna. De ser ut som i tidigare versioner, men du hittar dem på ett lite annat sätt.

HUR?
Klicka på Start-knappen så ser du fyra ikoner längst ned till vänster. Den understa låter dig stänga av eller starta om datorn. Ovanför hittar du Inställningar (för att styra kontrollera Windows) och Utforskaren (för att hantera dina filer). Du ser även en profilbild som du klickar på för att ändra allt som handlar om ditt Microsoft-konto. Om du är osäker kan du välja ”hamburgermenyn” högst upp, alltså den knapp som ser ut som tre streck. Du ser då beskrivningar av de fyra knapparna.

Läs också! 5 enkla tips: Så ger du Windows 10 en rejäl energiboost

Fixa genvägar till inställningarna

Fäst på Start

Använder du ofta en viss inställning? Du behöver inte längre gå omvägen via inställningsmenyn utan du kan lägga till en genväg direkt på Startknappen.

HUR?
Öppna Inställningar och leta upp den inställning du vill använda. Högerklicka på den och välj Fäst på Start så skapas en genväg.

Rensa i Åtgärdscentrum…

Åtgärdscentrum

Åtgärdscentrum är den meny som visas om du klickar på knappen längst ned till höger. Även den har fått en ansiktslyftning. Du kan exempelvis högerklicka på knappen för att komma åt de viktigaste inställningarna. Det är också lättare att välja vad som ska visas här.

HUR?
Välj Inställningar, System, Meddelanden och åtgärder. Du kan nu ändra ordning genom att markera en knapp och flytta den. Det här är smart om du väljer det kompakta läget där bara fyra knappar visas. För att bestämma vilka knappar som ska visas klickar du på Lägg till/ta bort snabbåtgärder.

… och tysta apparna

Meddelanden

I Åtgärdscentrum visas meddelanden från olika appar, exempelvis när du har fått ny e-post eller när en molntjänst tar emot nya filer. Du kan dock själv vilka som ska visas.

HUR?
Välj Inställningar, System, Meddelanden och åtgärder. Längst ner hittar du en lista över appar, och genom att föra reglaget till höger eller vänster slår du på eller av funktionen.

Jobba svart

Mörk

En efterlängtad liten detalj är att du kan göra dina appar mörka i stället för ljusa. Bakgrunden blir alltså svart och texterna vita. Det här kan vara bekvämt när man surfar i mörka miljöer.

HUR?
Välj Inställningar, Anpassning, Färger. Under Välj en appstil kan du växla mellan Ljus och Mörk.

Anteckna med penna

Ink

En kul nyhet är Windows Ink. De är en funktion som gör det lättare för dig som har dator med pekskärm och penna. Genom att slå på den visas ett nytt verktygsfält som innehåller anteckningslappar och ett skissblock. Du kan också ta en bild av skärmen och rita på den.

HUR?
För att använda Windows Ink måste du aktivera funktionen genom att högerklicka på Aktivitetsfältet längst ned på skärmen. Här väljer du Visa knappen Windows Ink-arbetsytan. Klicka på den nya knappen Windows Ink-arbetsytan till höger på skärmen. För att stänga den klickar du på samma knapp – eller på datorns skrivbord.

Få texten uppläst automatiskt

Skärmläsare

Windows har fått en förbättrad skärmläsare, alltså den funktion som gör att den som har synproblem kan få texten uppläst med en digital röst. Du kan använda den i valfritt program, och även om resultatet inte är att jämföra med radio och ljudböcker så är den helt begriplig. Den kan med andra ord även användas av alla som tycker att det är mer bekvämt att lyssna än att läsa.

HUR?
Öppna Inställningar och klicka på Hjälpmedel, Skärmläsaren. Slå på den med reglaget högst upp och flytta dig till den text du vill ha uppläst.