Missa inte: 7 tips som maxar ditt konto i Windows 10

Windows 10 Anniversary Update

Tidigare har nya Windows 10-användare haft 30 dagar på sig att byta tillbaka till en äldre version av Microsofts operativsystem. I och med släppet av Anniversary Update har denna tidsfrist nu kortats ned till ynka 10 dagar. Det rör sig om en ny policy hos Microsoft, som börjar gälla i samma ögonblick som du installerar Anniversary Update på din maskin, skriver IDG News.

Windows 10 Anniversary Update

Funktionen att rulla tillbaka till exempelvis Windows 7 har varit en räddningsplanka för de som upplever stora problem i samband med uppgraderingen till Windows 10. Vanliga orsaker för en tillbakarullning har varit kompatibilitetsproblem med viktiga drivrutiner och äldre program. Anledningen till den kortare ångerperioden uppges vara att Microsoft vill undvika att ditt hårddiskutrymme tas upp av backup- och återställningsfiler längre än nödvändigt.  
 


Har du skaffat Anniversary Update? Här är två smarta knep du kommer gilla!


1. Hindra Windows 10 från att installera uppdateringar automatiskt:

Less på att Windows 10 startar om din dator i tid och otid för att installera nya uppdateringar? Här kommer ett glädjande besked: En av nyheterna i Anniversary Update, kallad Aktiva Timmar, låter dig ställa in ”förbjudna” tider för automatiska uppdateringar.

Du kan också ställa in specifika tider för när en uppdatering ska äga rum, men Aktiva Timmar låter dig inte blockera mer än 12 timmar om dygnet. Funktionen kan med andra ord inte användas för att effektivt motarbeta Microsofts uppdateringsverktyg.

Så här använder du Aktiva Timmar:

Windows 10 Anniversary Update

1. Gå in på Start – Inställningar – Uppdatering och Säkerhet – Windows Update. Här väljer du alternativet Aktiva Timmar.

Windows 10 Anniversary Update

2. En blå popup-ruta dyker upp, där du kan ställa in start- och sluttid för blockeringen. Nu är det bara att ändra efter behov och behag.

2. Aktivera det mörka temat i Windows 10:

Tro det eller ej, men det mörka färgtemat var en av de mest emotsedda nyheterna i Windows 10 Anniversary Update. Så fort du lagt vantarna på den senaste Windows-versionen är det bara att släppa in mörkret i ditt digitala liv. Så här gör du:

Windows 10 Anniversary Update

1. Gå in på Start – Inställningar – Anpassning – Färger. Här scrollar du ned till botten för att hitta ”Välj din appstil.” Välj mörk. Detta kommer att tvinga appar som stöder funktionen att använda en svart bakgrund, men du kan behöva gå ett steg längre för att skapa ett så enhetligt tema som möjligt.

2. I samma inställningsmeny behöver du säkerställa att ”Visa färg på Start, i Aktivitetsfältet och i Åtgärdscenter” är avstängt. Detta gör att det mörka färgtemat även syns på ovanstående områden.

3. Slutligen, återigen i samma vy, väljer du en accentfärg som du känner går bäst ihop med det mörka temat. Accentfärgen syns inte på så värst många ställen, men återfinns likväl i delar av startmenyn, Action Center och inställningsappen.Största nyheterna i Anniversary Update:
 

Fler annonser att vänta

Windows 10

I och med Anniversary Update ser vi ut att mötas av mer reklam i startmenyn på Windows 10. Det rör sig om så kallade ”promoted apps”, som redan marknadsförs i dag, men där reklamplatserna uppges öka från 5 till 10 stycken.

"Promoted Apps" är helt enkelt appar som Microsoft vill att du laddar ner från Windows Store. De finns med andra ord inte förinstallerade på datorn, utan måste laddas ned manuellt. För att få bort reklamen för dem kan du högerklicka på ikonerna i startmenyn och sedan plocka bort dem en i taget. Detta medför mer plats för dina frivilligt hämtade och installerade appar i start-vyn, vilket ju inte är fy skam.


Bash flirtar med utvecklarna

Bash

En något förvånande nyhet är att Windows 10 i samband med denna uppdatering får stöd för kommandotolken Bash, som används i OS X och Linux. Microsoft har utvecklat Windows-versionen tillsammans med Canonical, alltså företaget som ligger bakom Ubuntu Linux. Bash körs också i en Linux-miljö som fungerar direkt i Windows 10, alltså utan emulering eller virtuella maskiner.


Cortana blir smartare

Cortana

Nej, Windows virtuella assistent talar inte svenska ännu, men det finns fulhack som gör att du kan använda Cortana på engelska. Microsoft planerar i och med Anniversary Update att släppa flera intressanta Cortana-uppdateringar, som exempelvis en tätare sammankoppling med Office, Calendar och Outlook. I samma veva får Cortana stöd för handstilsigenkänning och släpps för Xbox One. Hon kommer också att lära sig ställa kontextbaserade frågor.


Uppdateringar till Microsoft Edge

Snart blir det äntligen möjligt att installera tillägg i Microsofts egen webbläsare. Tidiga partnerversioner har testats i förhandsversionen Windows Insider. När ett Edge-tillägg släpps för den breda massan kommer du att kunna installera det via Windows Store.


Mer biometrisk säkerhet via Hello

Användare har tidigare kunnat använda Windows Hello för att logga in på sina burkar via biometrisk igenkänning. Anniversary Update planerar att utöka stödet till att även gälla webbläsaren Edge och appar du hämtat via Windows Store. Snart kan du med andra ord logga in i supportade appar och webbtjänster via ansiktsigenkänning eller ett tryck med fingret.


Nya emojis

Emojis Windows 10

Microsoft har kokat ihop ett gäng ninjakatts-emojis till windows 10. Den nya versionen av operativsystemet får också stöd för Unicode 9, med emojis som bacon, facepalm och annat smått och gott.


Bättre Windows 10-aktivering

Microsoft använder ett sofistikerat system för att försäkra sig om att minimera piratkopieringen av Windows. Men systemet blir ibland för aggressivt och kan slå ned på folk som försöker återaktivera en legitim Windows-version, exempelvis efter att ha bytt moderkort i sin dator. Det nya verktyget ska hjälpa drabbade med felsökningar kring processen för återaktivering, vilket kan komma till stor nytta för de som ofta byter ut sin hårdvara.

Activation Troubleshooter, som verktyget kallas, finns för närvarande bara tillgängligt för medlemmar i Windows Insider-programmets ”Fast Ring”, som för övrigt fick en ny betaversion av Windows 10 att lattja med i tisdags. Genom att använda Activation Troubleshooter kan användare koppla ihop en digital Windows 10-licens med sitt Microsoft-konto.

Verktyget ska också hjälpa användare som ominstallerar Windows 10 att gå tillbaka till önskad version av operativsystemet. Om du tidigare haft en digital licens för Windows 10 Pro, och sedan installerat Windows 10 Home på samma maskin, kan Activation Troubleshooter hjälpa dig tillbaka till Pro-versionen.