Nu har Windows 10 börjat kosta pengar

Efter ett års gratiskampanj är det nu dags för Microsoft att börja ta betalt för Windows 10, något som gör att många användare ställer sig frågan om operativsystemet är värt att betala för.

Med tanke på alla nya funktioner som erbjuds är det inget snack om att Windows 10 är ett bra val för de flesta användare. Ännu bättre lär det bli när Windows 10 Anniversary Update släpps den 2 augusti, då åtgärdas nämligen flera av de mest uppenbara bristerna i operativsystemet.

I den här artikeln kommer vi att göra ett försök att besvara några av de vanligaste frågorna kring Windows 10 – och om du ska eller inte ska uppdatera.

1. Går det att nedgradera om jag inte är nöjd med Windows 10?

Lyckligtvis har Microsoft insett att vissa användare föredrar gammalt framför nytt, så det är ganska enkelt att backa till din gamla version av Windows.

Har du uppgraderat till Windows 10 och inte gjort dig av med de gamla systemfilerna kan du nedgradera genom att klicka på startmenyn och välja Inställningar, därefter Uppdatering och säkerhet. Där hittar du Återställning i menyn till vänster. Nu kommer du se alternativet Återgå till Windows 7 eller Återgå till Windows 8.1.

Återställning

Följ anvisningarna och förhoppningsvis har du fått tillbaka ditt gamla system och allt fungerar som förut. Vi rekommenderar dock att du tar en säkerhetskopia innan du börjar återställningen, det har nämligen förekommit rapporter om att saker och ting har gått åt skogen för vissa användare.

Har det gått mer än 30 dagar sedan du uppgraderade till Windows 10 har de gamla systemfilerna raderats automatiskt. Då återstår bara att plocka fram dina gamla installationsskivor och installera om Windows 7 eller Windows 8.1 på nytt.

2. Är inte Windows 10 först och främst avsett för surfplattor?

I och med lanseringen av Windows 8 häromåret inledde Microsoft en process som syftar till att erbjuda ett och samma operativsystem till både datorer, surfplattor, spelkonsoler och mobiltelefoner.

Med rätta fick Windows 8 en hel del kritik för att det var mer anpassat för surfplattor än datorer, men Microsoft har tagit åt sig av kritiken och åtgärdat de flesta av bristerna.

Live Tiles

Precis som i Windows 7 finns det en startmeny i Windows 10 och du behöver inte använda de ”levande panelerna” (Live Tiles) om du inte vill. Vad gäller mjukvaran kan du välja mellan traditionella program (exe-filer) eller universella appar. De sistnämnda fungerar på alla plattformar, så om du köper en app på din dator kan du även använda det på andra produkter som använder sig av Windows 10.

3. Vad är vitsen med Cortana?

En av de mest omtalade nyheterna i Windows 10 är Cortana, en virtuell assistent som kan jämföras med Apples Siri och Google Now.

Med hjälp av Cortana kan du styra din dator med hjälp av rösten, men det går även bra att använda tangentbordet om du föredrar det. Assistenten kan bland annat hjälpa dig med sökningar, schemalägga möten, lägga till anteckningar och påminnelser, samt sköta uppspelning av musik och filmer.

Cortana

I sammanhanget bör nämnas att Cortana har släppts även för Android och IOS, så du måste inte skaffa en Windows-mobil för att ha full nytta av assistenten.

4. Måste jag skaffa ett Microsoft-konto för att använda Windows 10?

Nej, ett Microsoft-konto är inget krav för att köra Windows 10. Du kan välja att köra din dator med ett så kallat lokalt konto, vilket du kan läsa mer om här.

Det är ändå en klok idé att skapa ett Microsoft-konto, eftersom det används för att ladda ner appar eller synkronisera innehåll med molntjänsten Onedrive. Det är också detta som Microsoft rekommenderar.

5. Vilka fler funktioner än Cortana erbjuds?

Är du inte intresserad av virtuella assistenter kanske virtuella skrivbord är mer tilltalande?

Virtuella skrivbord har länge funnits till andra operativsystem och ger kort sagt tillgång till ett antal arbetsytor som du kan växla mellan. På så sätt kan du arbeta mer effektivt utan att behöva investera i fler skärmar på skrivbordet.

Snap Assist

I sammanhanget kan även nämnas Snap Assist, en ny funktion som gör det enkelt att lägga fönster sida vid sida genom att dra dem till vänster eller höger sida av skärmen.

6. Hur fungerar det med spel och Windows 10?

Lyckligtvis har de flesta spelen för Windows 7 redan anpassats för Windows 10, så det är inte längre något stort argument mot att uppgradera din dator.

Overwatch

Windows 10 erbjuder dessutom Directx 12, vilket ger betydligt bättre prestanda i en lång rad spel. En annan nyhet är möjligheten att strömma spel från Xbox One till datorn, något som är fiffigt om någon annan medlem i familjen vill använda tv-apparaten.


7. Hur är det med integriteten i Windows 10? 

Microsoft vill gärna samla in så mycket information som möjligt om dig och dina vanor, bland annat i syfte att förbättra Cortana. Efter hård kritik från vissa användare har det emellertid blivit möjligt att stänga av de flesta av funktionerna som samlar in data om dig.

Integritet

Vill du inte att Microsoft ska få veta någonting alls om dig är frågan om du inte borde välja ett annat operativsystem, alternativt använda dig av penna och papper i stället för en dator.


8. Hur fungerar Windows 10 med äldre hård- och mjukvara? 

Microsoft vill naturligtvis att så många som möjligt ska uppgradera till Windows 10, så därför har systemkraven satts så lågt som möjligt. Officiellt krävs det därför endast en dator med en processor på minst 1 gigahertz, en gigabyte arbetsminne och 16 gigabyte hårddiskutrymme.

Även om det går att installera Windows 10 på äldre hårdvara är det inte att rekommendera, då går nämligen det mesta som sirap. Har din dator mer än 5-6 år på nacken gör du nog klokast i att skippa uppgraderingen, alternativt köper du en ny dator med Windows 10 förinstallerat.

Datorer

När det kommer till mjukvara bör du se till att det finns hyfsat nya versioner av dina favoritprogram, räkna alltså inte med att mjukvara du köpte 1997 fortfarande ska vara användbar. Är du inte beredd att betala för ny mjukvara finns det oftast lämpliga ersättare som baseras på öppen källkod och är gratis att ladda ner.

9. Hur är det med buggar i Windows 10?

När Windows 10 lanserades för ett år sedan skrevs det en hel del om buggar, men vid det här laget har de flesta rensats ut. Ännu fler lär ryka när Windows 10 Anniversary Update släpps den 2 augusti.

Buggar

Förutom renodlade buggar finns det en del kompatibilitetsproblem med vissa tillbehör och ett antal grafikkort. I de flesta av dessa fall är det gamla drivrutiner som ställer till det och då är förhoppningen att det dyker upp nya versioner av drivrutinerna. Rör det sig om äldre tillbehör är det nog ingen idé att vänta på nya drivrutiner, utan då är det dags att köpa nya prylar.

10. Går det att uppgradera från Windows XP eller Vista?

Microsoft har fram tills nu erbjudit användare av Windows Windows 7 med Servicepack 1 eller senare en kostnadsfri uppgradering, med andra ord har användare av Windows XP eller Vista fått betala för uppgraderingen ända sedan dag ett.

Windows XP

Om du har en dator med Windows XP eller Vista installerat har den antagligen en del år på nacken, så då är vår rekommendation att köpa en ny dator om du vill köra Windows 10. Att lägga ut pengar på ett nytt operativsystem till en riktigt gammal dator känns i ärlighetens namn som bortkastade pengar.