Windows 10 Creators Update släpptes officiellt den 11 april. Uppdateringen rullas ut i vågor och det kan dröja innan du får den.


Här är de största nyheterna i Creators Update:


1. Windows Capture 3D och Paint 3D

Anledningen till att Microsoft har valt att kalla uppdateringen för Windows 10 Creators Update är att fokus ligger på att öka vår kreativitet, bland annat genom en rad nya 3D-verktyg. Med hjälp av funktionen Windows Capture 3D kan det du fotograferar med din mobilkamera enkelt och smidigt förvandlas till tredimensionella objekt.

Windows Capture 3D

Dessa objekt exporterar du till Paint 3D, en helt ny version av det klassiska bildprogrammet. Här går det även att skapa tredimensionella bilder på egen hand, detta tack vare en mängd nya verktyg och filter.

Paint 3D

Vill du dela med dig av dina skapelser använder du dig av Remix 3D, en ny sajt som Microsoft ligger bakom.

Du kan dessutom använda dig av dina tredimensionella bilder i Microsoft Office, till exempel för att piffa upp dina Powerpoint-dokument.

Missa inteDet här är nya Microsoft Paint

MS Paint 3D - så funkar det.


2. Inbyggt stöd för både AR och VR

Windows 10 Creators Update lägger till stöd för både förstärkt verklighet (augmented reality) och virtuell verklighet (virtual reality), med andra ord kommer operativsystemet vara fullt kompatibelt med Microsoft Hololens och liknande prylar från företagets samarbetspartners.

Ett användningsområde som Microsoft har föreslagit är att förvandla 3d-bilder av dina möbler till hologram. Tanken är att du med hjälp av Hololens exempelvis ska kunna testa hur du bäst ska möblera ditt rum. Till det kommer möjligheten att besöka andra världsdelar med hjälp av programmet Holotour.

Hololens

Det är i skrivande stund oklart när Microsoft Hololens kommer att erbjudas till allmänheten. För tillfället är det endast utvecklare som kan köpa ett exemplar och prislappen ligger på mellan 30 000 och 50 000 kronor styck.

Missa inte: Första testet: Så häftig är Microsoft Hololens

3. Nytt spelläge ger bättre prestanda

För att maximera prestanda när det kommer till spel erbjuds ett helt nytt spelläge. När detta aktiveras ändras ett antal inställningar automatiskt och förhoppningsvis kan du lira dina spel problemfritt även om du har relativt klen hårdvara.

Forza Horizon 3

En annan nyhet är möjligheten att strömma dina spelsessioner till Xbox Live med hjälp av den nya funktionen Beam. På så sätt kan dina vänner följa och kommentera dina framsteg om de så önskar.

Strömma spel

Om du är förälder och vill begränsa tiden dina barn sitter och spelar på datorn blir det också möjligt, detta tack vare ett antal nya inställningar.

Missa inte: Windows 10 Creators Update får spelläge med extra kraft

4. Minska resurserna till program i bakgrunden

Behöver du frigöra mer resurser till ditt aktiva program använder du dig av en ny funktion som kallas för App Throttling. Då stryps nämligen resurserna till alla program som ligger i bakgrunden.

App Throttling

Funktionen lär bli särskilt användbar om din dator har några år på nacken och du inte har möjlighet eller råd att köpa mer arbetsminne.

5. Ny funktion låser datorn automatiskt

Med hjälp av Windows Hello går det att logga in på datorn enbart genom att du sätter dig framför den, förutsatt att datorn är utrustad med en kamera. Nu kommer den motsatta funktionen som fått smeknamnet Windows Goodbye, men som egentligen heter Dynamic Lock. Här handlar det helt enkelt om att datorn låser sig automatiskt en stund efter att du lämnat rummet. På så sätt minskar risken för att obehöriga ska komma åt innehållet.

Dynamic Lock

Vill du inte använda dig av funktionen går den att stänga av bland inställningarna.

Missa inte: Ny funktion låser automatiskt Windows 10 när du går ifrån datorn

6. Förbättringar av Cortana - den digitala assitsenten

Den digitala assistenten Cortana förbättras en hel del i och med Creators-uppdateringen. Bland annat blir det möjligt att få månatliga påminnelser, till exempel att betala en viss räkning en bestämd dag.

Cortana

Det blir dessutom enklare att få reda på vad Cortana kan hjälpa till med. Skriv bara in ett lämpligt ord så föreslår Cortana relevanta sökningar att välja mellan.

I sammanhanget bör nämnas att Microsoft bestämt sig för att byta ut kortkommandot för Cortana. I fortsättningen räcker det med att trycka Win+C för att starta assistenten, så glöm trefingervalsen Win+Skift+C.

Missa inteSå får du igång Cortana i Sverige


7. Enklare att växla mellan olika apparater

Microsoft har inspirerats av konkurrenten Apple och lanserat sin egen motsvarighet till Continuity, funktionen som gör det smidigt att växla mellan dator, mobil och pekplatta. I och med Windows 10 Creators Update kommer till exempel öppna webbsidor i Edge att synas även på dina andra apparater.

Åtgärdscenter

Har du glömt bort vad du höll på med på dina andra apparater är det bara att ta en titt på Åtgärdscenter (Action Center), så syns aktiviteterna där.


8. Kom åt dina vänner via aktivitetsfältet

En annan av nyheterna i Windows 10 Creators Update är My People, en funktion som låter dig fästa ikoner för dina fem viktigaste kontakter i den högra delen av aktivitetsfältet.

My People

Därifrån kan du snabbt skicka ett meddelande till någon av dem eller dela med dig av dina bilder, filmklipp eller dokument.