Homeplug (dosor som du sätter i väggkontakten för att få nätverk via elnätet) är ett effektivt sätt att få snabb och stabil nätverkstäckning i alla rum i huset, utan att behöva dra nätverkskablar eller oroa dig för att wifi-signalen från routern når igenom alla väggar. Det enda du behöver är eluttag. Plugga in, länka upp, och du har ett fast nätverksuttag klart att koppla in datorn, skrivaren eller smart-tv:n i.
När de flesta av dina prylar som vill ha nätverkstillgång är trådlösa blir det lite knepigare. Då måste du koppla in en trådlös accesspunkt till pluggen, vilket är både bökigt och opraktiskt, tar upp extra vägguttag (homeplug-enheten har ju redan lagt beslag på ett – ibland flera) och innebär sladdtrassel.
De flesta homeplug-tillverkare gör också wifi-produkter som routrar, accesspunkter och extendrar, så på sistone har vi sett fler och fler bygga
in tekniken direkt i sina homeplug-produkter. Du pluggar in din homeplug, och förutom nätverksuttag så öppnar den också en wifi-hotspot som du kan logga in på med alla bärbara datorer, surfplattor och mobiler. Du får det bästa av två världar, snabb och stabil uppkoppling där du inte kan, orkar eller vill dra fast kabel, och snabb wifi även genom tjocka väggar.
Kostar ganska lite
Ett paket med homeplug som du kopplar till routern och en annan med inbyggd wifi som du sätter i rummet du vill nå ut till kan kosta så lite som 500 kronor. Sedan är det fritt fram att köpa fler separata pluggar och synka upp i alla rum som behöver det.
Trafiken över elledningarna är skyddad med så kallad aes-kryptering, så det är ingen risk att grannen skulle kunna avlyssna din trafik även om ni mot förmodan delar proppskåp, och wifi-trafiken är givetvis skyddad med vanlig wifi-säkerhet som wpa och wps.
Nästan osynliga
Det här är små enheter som du kopplar in direkt i vägguttaget och de har inga stora externa antenner, så räckvidden på det trådlösa är inte särskilt imponerande. De är byggda för att täcka ett rum, inte mycket mer. En del presterar lite bättre, men en grundregel är att du kan få bra wifi i samma rum som du pluggar in i.
I testet tog vi in wifi-pluggar med minst 802.11n-nätverk och 100 megabit ethernet, och det visade sig att det var precis vad samtliga leverantörer hade. Det var ändå en viss skillnad i wifi-prestanda och även i hur snabbt det gick med data över elledningen.
Vi provade att plugga in wifi-pluggen på två olika avstånd, dels rummet intill, dels i andra änden av en normalstor villa. Det kan variera ganska mycket i ett hem hur långt det egentligen är mellan två vägguttag, det beror ju inte på hur långt de är från varandra fågelvägen, utan hur ledningarna i huset är dragna.
Sitter två eluttag dessutom på olika elslingor i huset med proppskåpet emellan, eller på olika faser, så kan det innebära problem, speciellt för lite äldre pluggar.
De har blivit allt bättre på att tackla sådana hinder, men det innebär ändå försämrade prestanda.
Men nog snackat – över till testet.
TP-link TL-WPA4220KIT
Billigaste dosan bästa valet
TP-link har testets billigaste pluggpaket, men också de bästa. De två pluggarna är bägge vita, fyrkantiga och relativt kompakta, men där slutar likheterna. Det faktum att diodplaceringar, knappar och symboler skiljer sig åt på pluggarna kan bli en orsak till förvirring. Ljusdioderna på wifi-enheten har också en tendens att konstant flimra på ett ganska enerverande sätt.
Wifi-hotspoten kan förlänga ett befintligt trådlöst nätverk och anta dess ssid-nyckel, alternativt agera som en separat hotspot med eget ssid och lösenord. För att synka till en annan router använder du säkerhetsstandarden wps. Annars är det inga större konstigheter här, enheten har förkonfigurerat säker hotspot och det är lätt att länka upp fler enheter. Ett fåtal inställningar går att komma åt via ett admingränssnitt, men de flesta användare behöver aldrig någonsin gå in och böka i det.
Precis som alla andra pluggar i testet begränsas du till 100 megabits fast nätverk, men TP-link gör mycket av det och förvaltar det riktigt bra, med bästa ethernet- och näst bästa wifi-prestanda i våra mätningar.
+ Prestanda. Prisvärd. Säker från början.
- Få möjligheter till egna inställningar.

AVM Fritz! Powerline 540E Wlan Set
Mångsidig tysk lösning
Fritz-prylar från tyska AVM sticker ofta ut med färgglad design. Det här paketet är dock ganska återhållsamt i stilen. Bara en diskret mörkröd rand som färgklick. Den lilla enheten utan wifi är föredömligt liten och passar smidigt i alla eluttag, men den stora är rätt klumpig, och byggd så att den inte kan samsas med andra enheter i ett dubbeluttag. Den har i alla fall dubbla nätverksutgångar, så det går att koppla in en dator och en skrivare i de fasta uttagen.
En smart funktion är att det går att stänga av led-lamporna på enheten, som ju kan vara ganska störande om de sitter där och blinkar konstant.
Installationen är lätt. Bara plugga in, notera wifi-lösenordet som är tryckt på undersidan av pluggen, och logga in med det eller ett tryck på wps-knappen. Sedan kan du logga in på ett webbgränssnitt och göra fler inställningar. Powerline 540E kan vara både vanlig wifi-repeater, det vill säga ta signalen från luften, förstärka och skicka vidare, eller så är den just det vi testar här, en åtkomstpunkt för nätverk via elnätet. Den är förinställd och det är bara att köra.
Prestanda är bra. På fasta porten mäter vi testets snabbaste hastighet. Via wifi går det lite långsammare, men ändå väl godkänt. Ett lite rörigt admingränsnitt och avsaknad av svenska menyer ger minus i kanten.
+ Goda prestanda. Dubbla nätverksuttag. Funkar även som repeater.
- Omständligt att göra inställningar. Något dyr.

Devolo Dlan 500 AV Wireless+ Starter Kit
Påkostat som övertygar
Om pengar inte är ett problem så är Devolos lösning ett riktigt intressant alternativ.
Wifi-enheten har hela tre fasta nätverksportar och enheten utan wifi har två. Det går att stänga av både wifi och homeplug-trafik med enkla knapptryck och det är lätt att konfigurera enheterna med wps om du inte vill använda de förkonfigurerade inställningarna, som i och för sig är säkra nog.
Bägge enheterna är stora och klumpiga, och kan tränga undan andra kontakter från eluttag runt dem. Å andra sidan är Devolos pluggar ensamma i testet om att ha inbyggt eluttag, så det kanske inte gör så mycket. Du kan alltså sätta i kontakten till datorn i pluggen. Programmet Devolo Cockpit följer med på cd, men går inte att installera när vi försöker. Laddar vi hem en färsk version från Devolos supportsidor funkar det, och programmet ger lite extra koll på enheternas status, men inte så mycket mer. Det är inget program som egentligen behövs.
Prestanda är mycket bra. Speciellt i eluttaget på långt avstånd får vi övertygande resultat.
+ Goda prestanda. Inbyggd ethernet-switch. Eluttag.
- Dyra. Stora och klumpiga.

D-Link DHP-W311AV
Kompakt och smart
D-Links paket är byggt för att vara kompakt och ur vägen, och lyckas med det. Enheten utan wifi är trevligt kompakt. Wifi-pluggen är även den kort men ovanligt tjock. Stora kylflänsar syns genom ventilationsspringor. Wifi är färdigkonfigurerat med lösenord som medföljer på ett litet kort. Där finns också länk till ett konfigurationsgränssnitt som börjar med att gå igenom en enkel startguide. Det går att klona routerns ssid, så att den får samma namn som resten av hemnätverket, men det var sannerligen inte lätt att hitta inställningarna för att göra det. De finns i rullgardinsmenyn som du väljer wifi-kryptering i. Enheten har ingen wps, så det är enda sättet att göra det på.
Hastigheten är det absolut inget fel på, men den är heller inte anmärkningsvärd. Du lär dock knappast längta efter så mycket mer. En kul detalj är att du kan ställa in signalstyrkan på wifi, så vill du bara täcka ett litet rum går det att spara ström. Inte dumt alls.
+ Lätt att installera. Ganska kompakt design.
- Ingen wps. Oklarheter i gränssnittet.

Linksys PLWK400
Har några år på nacken
Fortfarande står det ”Cisco” på en hel del Linksys-prylar (eller om det är tvärtom), och så även med denna. Så det kan råda viss förvirring om vad den är listad som i butik. Men modellen PLWK400 bör du undvika dem i vilket fall som helst.
Till att börja med är bägge pluggarna i paketet ett par riktiga bjässar. Både den enkla homepluggen och wifi-enheten är nästan enorma svarta och fyrkantiga obelisker, så stora att de blockerar andra saker i ett dubbel-vägguttag. Inga installationsinstruktioner alls medföljer utöver ”plugga in i väggen”.
Vi testade att koppla in och sökte efter ett wifi-nätverk att ansluta till. Vi gissade oss till att det var det som hette ”Cisco”. Du måste stoppa in en cd i datorn för att starta setup-verktyget, om du nu har en cd-spelare. Och det verkar inte fungera med Windows 8. Vi fick ladda hem nytt program från Linksys webb. Även med programmet var det bökigt att få till lösenord på wifi.
Den här pluggen har några år på nacken och det märks, både på design, i konfigurationen och i prestanda.
Den kör en äldre och segare version av Homeplug AV-standarden, och det märks med lägre prestanda och sämre trådlös räckvidd.
+ Klarar långa elledningar.
- Tveksamma prestanda. Svår att konfigurera. Stor och klumpig. Dyr.

Netgear XWNB5201
För dålig räckvidd
Netgears pluggar är liksom D-Links lite tjocka men på höjden. De bör kunna samsas med andra kontakter i närliggande eluttag, men kanske inte med jordade kontakter om de sitter för tätt. En sak vi gillar med Netgears pluggar är att dioderna både är tydliga och diskreta nog att inte störa.
Installation och första konfiguration är riktigt smidig och smart. Du pluggar in prylarna och ansluter till wifi-enhetens öppna hotspot eller pluggar in ethernetkabel. Omedelbart öppnas en webbläsare och du kommer till en konfigurationsguide där alla viktiga inställningar görs som gör nätverket säkert.
Det kan krångla lite med popup-fönster som gör att det ser ut som om det hänger sig. Kolla webbläsarens inställningar så att inte popup-rutor blockeras först.
Det du inte får med Netgears paket är särskilt övertygande prestanda. Hastigheten är ungefär lika låg som med Linksys lätt antika pluggar, trots att det här ska vara modernare standard och teknik. Vi har också stora problem vid mätningar på lång elledning. Där tappar vi kontakten helt.
+ Små, kompakta pluggar. Mycket lätt att installera och konfigurera.
- Tveksamma prestanda. Dålig räckvidd.

Zyxel PLA 4231 Kit
Både genomtänkt och snyggt
Zyxels pluggar är stiliga att skåda med lätt rundad ovansida. Inte för att en homeplug direkt är tänkt att synas, men det skadar ju aldrig om någon tänkt till om det yttre. Pluggen är föredömligt liten och den större med wifi är inte så skrymmande den heller.
Installationsanvisningarna i paketet är felaktiga. Det står angivet att du först ansluter till ssid via ”ZyXEL” utan lösenord, men den är förinställd med ett komplicerat wpa2-lösenord.
För att lura ut det var vi tvungna att gå in i enhetens webbgränssnitt via dess ip-adress. Zyxel är medvetna om problemet och ska åtgärda det, men tills vidare kan det därför vara lite knepigt att komma igång. Förutom den här lilla missen håller gränssnitt och användarvänlighet god klass.
Här finns en gedigen samling nyttiga inställningar för den som är intresserad.
Vanligt folk behöver bara plugga in och köra. Den kan klona routerns ssid eller öppna upp egen hotspot, och bägge funkar felfritt (när du väl hittat lösenordet).
Det finns också ett inställningsprogram på medföljande cd men det är inget som vanliga dödliga har någon glädje av, det handlar främst om att upptäcka enheternas så kallade mac-adresser.
Prestanda är liksom för ett par andra pluggar en besvikelse. 100 megabits-lan som ligger nära hundra, men wifi-prestanda är inte lika bra som hos till exempel TP-Link.
+ Snygg, kompakt design. Gott om inställningar.
- Inte optimala prestanda.

7 paket med wifi-pluggar
Klicka på tabellen för att se i stort format
Så gjorde vi urvalet och testet
Vi bjöd in samtliga tillverkare som enligt Prisjakt.nu sålde produkter i denna kategori och bad dem ställa upp med en lämplig modell för testets behov – ett homeplug-paket för en villa som ger wifi-täckning i ett rum där den vanliga routerns wifi inte är tillräckligt stark. Av elva tillfrågade tillverkare svarade sju på förfrågan och skickade produkter.
Pluggarna kopplades upp till en hemmarouter med gigabit ethernet och hastigheter mättes mellan en dator med gigabit Ethernet ansluten till routern och en bärbar pc med 802.11ac-kapacitet. Då samtliga pluggar hade 100 megabits Ethernet och 802.11n-wifi begränsades dock hastigheten till detta.
Hastigheten mättes med Totusoft Lan Speed Test med skrivning av 20 megabyte datapaket. Redovisade hastigheter är genomsnitt av uppladdnings- och nedladdningshastighet från den bärbara datorn.