Uppdaterad: Lade till 1984 på listan (Tack Kalle Jonsson).

Har du ett svenskt Netflix-konto och känner för att odla din förföljelsemani kan följande filmer rekommenderas. Flera av dem kan du också hitta på Youtube. Säkert kommer du på fler.

1984

(1984) Fimatisering av George Orwells mardrömslika roman om ett framtida samhälle där absolut alla övervakas och historien kontinuerligt skrivs om.

Sammansvärjningen

(1997). Mel Gibson som skogstokig snubbe som tror på alla konspirationsteorier. Men en av hans teorier visar sig vara sann. Regissör. Richard Donner.


Enemy of the State

(1997) Ruggigt obehaglig och spännande actionthriller där NSA är i hälarna på en helt oskyldig Will Smith. Lite i samma anda som Sidney Pollacks Tre dagar för Condor och Francis Ford Coppolas Avlyssningen. Regissör: Tony Scott.

De andras liv

(2006). En hängiven medlem av den hemliga polisen Stasi, på jakt efter statens fiender, avlyssnar en författare i 1980-talets Östberlin. Regissör: Florian Henckel von Donnersmarck.

Terms and Conditions May Apply

(2013). Dokumentär om vad som egentligen händer med all den information om dig själv som du lämnar ifrån dig till storföretag, och om hur privatlivet urholkas. Regissör: Cullen Hoback.

We are Legion

(2012). En dokumentär om hackerkollektivet Anonymous, som kastade om förutsättningarna för civil olydnad. Regissör: Brian Knappenberger. Även denna kan du se direkt på Youtube.


V för Vendetta

(2005) Utan denna inflytelserika film (baserad på en serieroman skriven av Alan Moore och tecknad av David Loyd mellan 1982 och 1989) skulle aktivisterna i Anonymous knappast fått inspirationen till sina Guy Fawkes-masker. Regissör: James McTeigue.

Förlagan till filmen skildrar ett framtida totalitärt England under ett fiktivt 1990-tal. Filmens screenplay skrevs av bröderna Wachowski, som regisserade inte helt okända Matrix (se nedan).


Matrix

(1999) SF. Hackaren Neo (Keanu Reeves) blir varse att verkligheten inte är vad den ser ut att vara. Och vilka är männen i svarta kostymer och hörsnäckor som förföljer honom?Minority Report

(2002) SF. Tom Cruise är framtidspolisen som blir anklagad för ett brott han ännu inte begått. Hur ska kan komma undan? Intressant med den besynnerliga framtidstekniken, samt Peter Stormares bisarra galning som sjunger Små grodorna. Baserad på en novell av Blade Runner-författaren Philip K Dick. Regi: Steven Spielberg.Zeitgeist: The Movie

(2007). Ökänd pseudodokumentär med närmast galopperande paranoia. Tar upp ett virrvar av konspirationsteorier om ämnen som kristendom, 11 september, de internationella banksystemen med mera. Den finns på Netflix men är också gratis att ladda ned, eller enklare, se direkt på Youtube.