Microsoft årliga Build-konferens för utvecklare drar igång i morgon, men redan i slutet av förra veckan släppte företaget en ny förhandsversion av Windows 10 till allmänheten. I den förra versionen fanns bara en (om än en ganska stor) nyhet: Project Spartan. Den här gången svämmar uppdateringen över av nya och förbättrade funktioner.

Start-menyn

Det första du lär märka när du startar 10061 är att Windows 10:s Start-meny återigen har ändrats. Den har nu blivit bredare och har två kolumner med program, vilket gör att den känns mer som Windows 8:s Start-skärm. Om du inte gillar det kan du ändra storlek på den (både större och mindre).

Start
Start-menyn i Windows 10 bygge 10061.

Strömknappen har också flyttats från övre högra hörnet till nedre vänstra. Det är kanske en liten förändring, men en trevlig sådan för de som kör Windows på stora skärmar med mus och tangentbord. Vi hoppas den stannar där.

Svartmåla Windows

Bygget har också ett nytt svart systemtema som hamnar i Start-menyn, Aktivitetsfältet och Åtgärdscentret. Start-menyn och Aktivitetsfältet har även fått lite genomskinlighet, så att du ser lite av det som ligger bakom genom dem. Det är en trevlig effekt och de är inte så genomskinliga att det stör.

Färginställningar
Förbättrade möjligheter att ställa in färger och annat.

Om du inte gillar ändringarna kan du enkelt justera dem. Inställningarna för utseendet har nu byggts ut ordentligt, sedan de i förra versionen var väldigt spartanska. Under Färger kan du ta bort det svarta och stänga av genomskinligheten.

Kraftigt förbättrade Mail och Kalender

När du tagit in de uppenbara designförändringarna kommer du fram till bygge 10061:s viktigaste nyheter: De många omstöpta programmen.

Mail
Windows 10 bygge 10061 har ett nytt Mail.

Allra mest anmärkningsvärda är de nya Mail- och Kalender-programmen som först dök upp i den läckta versionen 10051 men inte har setts i en officiell förhandsversion tidigare. Mail har en tredelad layout, där du kan lägga in en valfri bakgrundsbild i förhandsvisningsavdelningen som visas när inget mejl är markerat.

Om du har en pekskärm kan du använda gester som i Outlook-appen för mobiler: Svep åt vänster för att radera ett mejl och åt höger för att flagga (eller andra åtgärder som du ställer in i programmets inställningar).

Mail
Mail i Windows 10 har fått mycket kraftfullare redigeringsmöjligheter, inklusive möjligheten att klistra in och skapa tabeller.

När du skrivet ett mejl har du nu mycket bättre redigeringsmöjligheter och Mail påminner mer om Word. Du kan till exempel både skapa nya och klistra in tabeller från Word och Excel direkt i ett brev. För användare som fortfarande behöver stöd för pop-mejl har Microsoft lagt till det – något som saknas i mejlprogrammet i Windows 8.

Kalender å sin sida har fler färger och kontraster än det grådassiga monstret som kallas Windows 8:s Kalender. Den har också fått en smal vänsterspalt med en liten månadsvy och en lista där du snabbt kan välja vilka kalendrar som ska visas i den stora vyn.

Kalender
Kalender i Windows 10 är en enorm förbättring jämfört med den bleka och fördummade versionen i Windows 8.

Desto viktigare är att Kalender återigen får stöd för Google Calendar, en funktion som togs bort i Windows 8.1 som en del i en barnslig strid med Google. Äntligen.

Båda programmen har nya funktioner som gör dem betydligt bättre än motsvarigheterna i Windows 8, men de största förändringarna har skett under ytan. Medan Windows 8-programmen – precis som de flesta Windows-program – var lite slöa som bäst har Windows 10-versionerna blivit snabba och responsiva.

Kärlek till Xbox-appen

Microsoft har också lagt möda på att göra Xbox-programmet bättre, sedan företaget släppte det nya programmet Xbox Avatars i Windows Store i förra veckan.

Förändringarna är subtila. Xbox panel på Start-skärmen är nu levande och uppdateras med din avatar-bild, inkomna meddelanden och annan information. Du kan se andra spelares status och bakgrunder genom att klicka på Mer info på deras profiler. Om du har en Xbox One kan du även se en lista över de senaste spelen och apparna du har kört på den. Xbox One får samtidigt en uppdatering för att fungera bättre ihop med Windows 10, inklusive stöd för skärmdelning via Miracast.

Xbox
AttackSloth32 är en riktigt skön lirare. Kolla anseendet bara!

För spelare har Microsoft även lagt till nya möjligheter att spela in video och ta enklare skärmdumpar av spel, men det är funktioner vi får testa närmare vid ett senare tillfälle.

Harpan är tillbaka!

Glöm Xbox – den verkliga spelnyheten i Windows 10 bygge 10061 är att Harpan är tillbaka som standardprogram. I Windows 8 förpassades Harpan och flera andra gamla spel som varit standard på Windows sedan urminnes tider till Windows Store och ingick inte i en fräsch installation.

Harpan

I Windows 10 är de tillbaka, men du hittar dem inte i varken Start-menyn eller under Alla Program. Men dra upp Cortana och sök på Harpan eller Solitaire så hittar du den.

Harpan

Det är den nya designen på Harpan och inte den riktigt klassiska.

Ring upp mig

Windows 10 bygge 10061 har ett nytt intressant program kallat Kontakta Supporten där du hittar information om hur du kan få hjälp när du kört fast eller har problem. Du kan chatta med en supportperson eller be om att bli uppringd, och kan direkt se hur lång tid det lär dröja innan det blir din tur.

Ring mig

Just nu fungerar det inte, men det lär bli en användbar funktion när Windows 10 väl släpps.

Nya Nyheter

Windows 10:s Nyheter-program har också uppdaterats i 10061. Designen har blivit mer kompakt jämfört med Windows 8-versionen. Istället för en stor toppnyhet syns fler nyheter, och förstasidan tas nu upp av ett rutnät bilder med rubriker, helt utan text från artiklarna. En menyrad i ovankanten leder till olika ämnen.

Nyheter

På det hela taget är det en stor förbättring gentemot den halvtaskiga versionen i Windows 8, med en mer tilltalande estetik och smidigare navigering för både pekskärmar och mus-och-tangentbord.

Alarm och klockor

Till sist har appen Alarm och klockor gjorts om med ett vitt tema, istället för det gamla mörka temat. Kalendern som dyker upp när du klickar på klockan i Aktivitetsfältet/Systemfältet.

Surfplatteläge och nyheter i virtuella skrivbord

Microsoft har även gjort ändringar i Continuum, tekniken som används för att växla mellan vanliga skrivbordsmiljön och den mer pekvänliga versionen av gränssnittet.

Surfplatteläge
Windows 10:s surfplatteläge är minst sagt spartanskt.

När du aktiverar surfplatteläget (som du gör via Åtgärdscentret) försvinner alla appar från skärmen och kvar i Aktivitetsfälter blir bara knappen för att växla mellan virtuella skrivbord, Start och Cortana. Knapparna för dessa har blivit större, vilket är bra för de av oss som har stora fingrar. Till och med öppna och låsta appar försvinner från Aktivitetsfältet, men du kan återställa dem genom att ändra i inställningarna.

I samma inställningar kan du även välja att starta datorn direkt till surplatteläget. Du hittar inställningen för standardgränssnitt under ”När jag loggar in”.

Virtuella skrivbord
Så här ser gränssnittet för virtuella skrivbord ut i Windows 10 bygge 10061.

På tal om gränssnittsförändringar: Microsoft har även putsat upp gränssnittet för virtuella skrivbord, så att allt övrigt försvinner och du bara ser dina olika skrivbord och de appar som är öppna på dessa. Om du älskar virtuella skrivbord kan du nu dessutom ha hur många du vill.

Sammantaget

Windows 10 bygge 10061 är fortfarande en betaversion, och har flera ofärdiga bitar och grovslipade detaljer som behöver förbättras. Kanske den mest uppenbara av dessa är att traditionella skrivbordsprogram helt enkelt inte kan startas från Start-menyn.

För att öppna dessa program kan du antingen söka efter dem med Cortana eller låsa dem till Aktivitetsfältet. Det senare har vi redan vant oss vid att göra med de program vi använder oftast (ett beteende som fick Microsoft att helt ta bort Start-menyn från Windows 8).

Med det sagt är bygge 10061 en klar förbättring mot tidigare förhandsversioner. Den är betydligt mindre buggig, och vi börjar nu skönja hur allt håller på att smälta samman till en enhetlig, tillfredsställande upplevelse som lyckas kombinera Microsofts moderna idéer med det traditionella skrivbordet som användare med mus och tangentbord – med rätta – älskar. Med andra ord ser Windows 10 ut att bli vad Windows 8 skulle ha varit.

Redan i morgon kan vi få höra mer om Windows 10 på Build-konferensen, speciellt om ryktena om en lansering redan i sommar stämmer.