123D Sculpt är en fantastiskt rolig app som väcker din skaparlusta. Här utgår du från färdiga grundfigurer av till exempel elefanter eller ödlor och kan, tack vare en väldigt tydlig bildinstruktion, nästan direkt börja snurra, knåda, dra och förstora kroppar och ansikten.

Vips plockar du fram ritverktyg och sprejmålar eller penslar din lergubbe, allt medan du justerar, slipar, gör om och gör om. Lärorikt och skoj för båda barn och vuxna.

När och om du blir sugen kan du köpa till fler modeller i form av djur, riddare, fordon med mera i paket om 7 kronor styck.

Ladda ned till IOS (Ipad) Gratis, köp inom app.

Så här blev resultatet när svenske Youtube-fantomen PewDiePie skulpterade i 123D Sculpt i somras.

Sketchbook Express kallar sig "halvprofessionellt", och det låter verkligen blygsamt, så bra som det är för noll kronor. Här jobbar du i ett smart gränssnitt som lägger verktyg i hörnen (surfplatta) eller som en rund skiva i mitten (mobilversionen). Multitouch med fingrarna ger dig en kraftig zoom, och du kan rita i upp till tre lager. 15 olika verktyg ingår.

En annan fördel med Sketchbook är att det finns för både mobil och platta till både IOS och Android

Ladda ned Sketchbook Express till Android

Ladda ned Sketchbook till Ipad

Ladda ned Sketchbook Mobile till Android

Ladda ned Sketchbook Mobile till Iphone

Sketch Club för Ipad har jag hyllat tidigare. Här får du ett lättillgängligt gränssnitt för teckning och målning med penslar, pennor, lager, och andra funktioner som kan modiferas otroligt mycket.

I mitten av programfönstret, väljer du verktyg (penna, skiss, fyllning och så vidare) som sedan kan rita olika linjer eller mönster (kludd, vågiga linjer) samt inställningar för tjocklek och aktuell färg.

Till vänster väljer du i vilket lager du vill rita, och kan trycka på pilarna för att snabbsudda det senaste du ritade, alternativt ångra att du tog bort det. Med fingerstyrning kan du vrida och zooma in medan du målar, på ett sätt som med lite övning ger utmärkt flyt.

Längst upp till höger sparar du dina teckningar, och öppnar nya dokument i tre olika upplösningar.

Tips: Börja med skissverktyget Sketchy, som ger en snygg fyllning i linjerna när du tecknar, och som lätt kan göras mörkare när du trycker hårdare med fingret eller stylus-penna.

Använd gärna en enkel touchpenna för en naturligare ritkänsla. Bättre precision kan du få med exempelvis en Wacom Bamboo Stylus, men den kostar några hundralappar.

Andra fördelar med Sketch Club är gemenskapen i communityn, där du kan lägga ut dina alster för bedömning och positiva gensvar från andra användare. Du kan också spela in det du tecknar och visa upp det som snabbspolad film på Youtube.

Ladda ned till IOS (22 kronor)