Vi har länge varit lite förtjusta i Toshiba som datortillverkare. De gör saker som andra tillverkare inte gör, på gott och ont.

Ta till exempel Z830. När den kom i slutet av 2011 var det den tunnaste och lättaste 13-tummaren på marknaden med en vikt på nästan exakt ett kilo. Det är fortfarande ingen 13-tummare som slår det. Trots det hade den plats för både vga-port och fast nätverk. Å andra sidan var den, och flera av dess efterföljare, ovanligt ömtåliga och svajiga konstruktioner.


Qhd-skärmen blir allt vanligare även på bärbara med anständigt pris. Kiras skärm har bra skärpa men är inte den bästa vi sett.

Toshiba släppte tidigare i år ytterligare datorer i Z-serien, och därför blev vi lite förvånade när de nu också presenterar en ny ultrabook under namnet Kira. Det visar sig att Kira är en hel del annorlunda jämfört med hur Toshiba hittills byggt datorer. Den är mer lik sina närmaste konkurrenter än tunnisarna i Z-serien, men även här gör Toshiba ett par saker på sitt eget sätt.

Kort och tjock

Det mest uppenbara ser vi om vi lägger Toshiba Kira intill en annan ultralätt 13-tummare. Den är ovanligt kort på både längden och bredden. Skärmen har tunna kanter runtom både uppe, nere och på sidorna, vilket gör att de totala yttermåtten krymper.

Tyvärr gäller det inte tjockleken. Kira är en tjockare och tyngre ultrabook än tillverkarens föregångare. Den känns mer som en Asus Zenbook eller HP-dator än vad vi är vana vid från Toshiba.


Tre usb-portar, en hdmi och ett headset. Det är allt du får i externa anslutningar. Snålt, som på de flesta ultrabook alltså.

En viktig orsak till det, förutom den tjockare designen, är att chassit är byggt i magnesium. Det är det även på de senaste Z-datorerna Z30 och Z40, men de har även en del plastbitar och även metalldelarna känns småplastiga. I Kira får vi full premiumkänsla av borstad plåt och svala, stadiga ytor. Skärmlocket sviktar lite men då det är en pekskärm ger den blanka glasytan lite extra stabilitet.

Skärmen är i qhd, det vill säga 2 560 x 1 440 bildpunkter, så vi får en skön skärpa och pixeltäthet. Ljusstyrkan är inte riktigt så hög som på en del ultrabooks det senaste året, men den räcker till att jobba i dagsljus, så länge man inte har solen direkt i ryggen.

Enligt specifikationerna ska det vara en ips-panel, men vi tycker den beter sig lite märkligt för att vara ips, med tydlig kontrastskillnad vid olika betraktningsvinklar i höjdled. Det är fortfarande bättre än gammal tn, så på det stora hela är det väl godkänt.

Pekfunktionen i skärmen håller bra klass. Den har skön lågfriktionsyta och vi upptäcker ingen lagg eller några felregistreringar när vi petar runt.

Snålt med kontakter

En sak som Toshiba nu tagit bort är den fasta nätverksporten. Det kanske är dags nu, år 2014, men det skär ändå lite i hjärtat på en gammal pc-nörd att inte kunna plugga in sig i ett fiberuttag utan vara förpassad till wifi.

Att Toshiba gjort sig av med vga-porten är dock inget vi gråter över. En sådan har vi inte använt på säkert tio år. Det hade dock varit kul om Toshiba ersatt dessa portar med åtminstone en extra usb-port. Nu får vi tre. Ganska vanligt på en ultrabook, men det känns alltid för lite.

Prestandamässigt har vi inget att klaga på, här sitter en dubbelkärnig Intel Core i7 som ger bra kraft och Intel-grafik som inte bidrar med särskilt mycket. Det är HD Graphics 4400, en av de mesigare kretsarna i den nya generationen.

Det här är en bra jobb- och mediadator, men den klarar inga spel värda namnet. Datorn har 8 gigabyte RAM-minne och en rejäl ssd-enhet på 256 gigabyte.


Chassit är i magnesium. Ibland är det så tunt att det känns som en plastbit, men det lär säkert hålla bättre.

Vi är lite lätt imponerade av Kiras batteritid. När datorn pressas hårt klarar den sig bara i knappt tre timmar, men snålkör vi, till exempel med ordbehandling på svag skärmljusstyrka, får vi i våra mätningar ut nästan14 timmar användande innan datorn ger upp.

Kira är en bra dator, men den har en rejäl utmaning framför sig. Den tävlar i samma klass som Asus Zenbook, Lenovo Yoga 2 Pro, Acer Aspire S7 och Hp Spectre. De är alla lika bra, likadant prissatta och kommer från lite mer namnkunniga tillverkare. Då gäller det att sticka ut och erbjuda något unikt. Det gör Toshiba med sina Z-datorer, men inte med den här. Den lite mer kompakta formen räcker liksom inte som säljargument.

Fakta: Toshiba Kira-102

Tillverkare: Toshiba, www.toshiba.se
Skärm: 13 tum IPS, 2560 x 1440 bildpunkter, multitouch.
Processor: Intel Core i7 4510, 2 GHz dual core.
Grafik: Intel HD Graphics 4400.
Minne: 8 GB ddr3.
Lagring: 256 GB ssd.
Anslutningar: 3 st usb 3, hdmi, headset.
Trådlöst: 4g (lte), 3g (hspa+),2g, wlan 802.11b/g/n, bluetooth 4, a-gps.
Kortläsare: Sd, sdhc, sdxc, mmc.
Batteritid: 2 timmar 55 minuter (hög belastning), 13 timmar 45 minuter (låg belastning).
Operativsystem: Windows 8.1.
Storlek: 31,6 x 20,7 x 2 cm.
Vikt: 1,35 kg.
Pris: 13 995 kronor.

Prestanda
Cinebench, processor: 2,77 poäng
Cinebench, grafik: 23,43 fps
Disk, läsning: 280,4 MB/s
Disk, sökning: 0,1 ms

Plus: Välbyggd. Kompakt. Högupplöst skärm. Bra batteritid.
Minus: Tung för att vara en Toshiba. Få anslutningar.

Betyg: 8 av 10