Dropbox har varit hetluften de senaste dagarna. I förra veckan varnade visselblåsaren Edward Snowden att Dropbox inte är säkert från avlyssning då tjänsten krypterar dina filer samtidigt som de skickas över internet.

Senast i går uppgav okända hackare att man har miljontals lösenord till Dropbox och säger sig sälja dessa till de som betalar för det.

Vill du känna dig säkrare vad gäller de filer som lagras i molnet bör du enligt Edward Snowden välja en tjänst som krypterar filerna på din hårddisk innan de skickas till molnet. Här är fyra alternativ som erbjuder just det.

Spideroak 

Spideroak Dropbox

Spideroak är den tjänst som rekommenderas av Edward Snowden. Dina filer krypteras på hårddisken med hjälp av en nyckel som baseras på det lösenord du väljer. Filerna lagras sedan på Spideroak helt krypterade. Eftersom ditt lösenord aldrig lämnar din dtor kan inte ens de anställda på Spideroak komma åt innehållet i de krypterade filerna.

Pris: Två gigabyte lagring är gratis. 100 gigabyte kostar cirka 72 kronor i månaden.
Plattformar: Windows, Mac, Linux, Android och IOS.

Boxcryptor 

Boxcryptor Dropbox

Boxcryptor fungerar lite annorlunda jämfört med Spideroak och används istället tillsammans med andra molntjänster som exempelvis Dropbox, Google Drive och Onedrive. Allt innehåll krypteras lokalt på din hårddisk innan det skickas till någon av de molntjänster du använder.

Pris: En mycket begränsad version är gratis, annars kostar tjänsten från 330 kronor per år.
Plattformar: Windows, Mac, Android, IOS, Windows Phone, Windows RT och Blackberry.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning