Det finns ett helt gäng kinesiska mobiltillverkare som säljer bra på hemmamarknaden men som inte har etablerat sig utanför österlandet.

Nu gör uppstickaren Leagoo ett försök att sälla sig till Huawei och ZTE genom att skaffa svensk generalagent och återförsäljare. I väntan på att deras lurar ska nå ut i butiker har distributören börjat sälja dem i en egen webbutik. Vi har testat Leagoos toppmodell, 5,5-tummaren Lead 1.


Hip to be square. Lead 1 har en stram och spartansk design som tilltalar. Det kan ofta bli lite leksak över budgettelefoner men inte här.

Eller toppmodell och toppmodell. Prislappen för Lead 1 visar att det inte direkt är en ny Iphone vi har att göra med, utan en kandidat i budgetsegmentet. 1 595 kronor får man den för. Det är väldigt få lurar i den storleken, fem tum eller större, som man kan få så billigt. Och vi hittar ingen som matchar specarna i Lead 1.

Mycket för pengarna

Lead 1 har till att börja med fullt godkända prestanda för det mesta man behöver göra. Chipsetet från Mediatek har en 1,3 GHz fyrkärnig Cortex A7-processor och grafikkretsen Mali-400. Inte direkt bländande i jämförelse med topptelefonernas prestanda, men förutom dålig framerate i 3d-spel upplever vi ingen seghet alls vad vi än tar oss för. Den matchar i princip L3 G3 S som vi testade nyss. LG-luren har bättre spelprestanda men för övrigt inga fördelar. Och kostar tusen spänn mer.

Skärmen är en snygg ips på 1 280 x 720 pixlar. Återigen ska vi inte förvänta oss full hd i den här prisklassen, och vi får fortfarande en punkttäthet på över 260 per tum. Det enda negativa vi har att säga om skärmen är att den inte har särskilt hög maximal ljusstyrka. Det kan bli vissa problem att använda den i starkt solljus.

Kamera och batteri övertygar inte

Kamerorna är på papperet också riktigt imponerande, med 13 megapixlar och led-blixt baktill och en selfie-kamera på hela fem megapixlar fram. I kameraappen hittar vi också kul funktioner som hdr, ansikts- och leendeigenkänning och elektronisk bildstabilisering för video. Bild- och filmkvaliteten lämnar dock en del övrigt att önska. Det blir mycket brus i bilderna även i bra ljus och autofokus är frustrerande långsam.

Ett annat svagt kort är batteriet. Det är på 2 200 mAh, vilket är lite klent för att driva en 5,5-tumsskärm och en mellanklass-processor. För vardagligt surfande och lite Facebook då och då räcker det hela dagen, men vill du till exempel titta på film så slukar den batteri illa kvickt.

 
Snyggt och stramt

Till det yttre är Leagoo Lead 1 en stramt designad och mestadels välbyggd telefon med en del egenheter designmässigt. Det första vi slås av är hur fyrkantig den är. Den har ingen rundning alls i hörnen, och sedd rakt framifrån går våra tankar till gamla Sony Xperia Z. Vänder vi på den påminner den i stället mer om Samsung Galaxy S5, med samma matta mönstrade plastbaksida. Den känns gedigen att hålla i, vilket man sällan har glädjen att säga om så här billiga telefoner.


Bakstycket ska gå att få i fyra olika färger. Just nu verkar det dock enbart gå att beställa den vita. 

Längs långsidorna löper två metallister, som faktiskt sitter fast med pyttesmå synliga skruvar. Om det är ett medvetet designval eller något som är där av nödvändighet vet vi inte, men vi tycker faktiskt att det är lite charmigt.

Bakstycket är borttagbart och under det hittar vi förutom plats för sd-kort och utbytbart batteri också en annan av telefonens egenheter. Den har dubbla sim-kortplatser. Det är visst populärt i Asien och på många andra håll i världen, men här i Sverige är sådana telefoner ovanliga. Lösningen för dubbla simmar är lite udda, man kan stoppa in ett mikro-sim och ett normalstort.

Lead 1 kör Android 4.4 och gränssnittet är stilrent och avskalat. Det har lite egen grafisk form och framför allt har Leagoo valt att göra precis som sina landsmän ZTE och Huawei i vissa av deras mobiler, och skippar app-meny. Alla appar hamnar på startskärmarna, som i en Iphone. Plus att man kan lägga dit widgets.

Kinesiska prylar kan ibland komma med en del underbara översättningsmissar. Den här hittade vi i en liten app som går igenom Lead 1:s egenskaper för en ny användare. ”Fondle admiringly”… jojomen.

Omdöme

Lead 1 är slimmad, snygg, stadigt byggd, skön att använda, hyfsat lätt för sin storlek och bjuder på prestanda och skärmkvalitet långt över sin prisklass. Om Leagoo bara hade offrat lite tunnhet och vikt och stoppat in ett rejält batteri i stället hade vi gillat den ännu mer.

Fakta: Leagoo Lead 1

Tillverkare: Leagoo, www.leagoo.se
Skärm: 5,5 tum ips, 720 x 1280 pixel (267 ppt).
Minne: 1 GB ram.
Lagring: 8 GB Flash, plats för micro sd.
Kamera: 13 megapixel med led.lampa (bak), 5 megapixel (fram).
Anslutningar: 3,5 mm headset, usb 2.
Kommunikation: 3g (DC-HSPA) dual sim wlan 802.11a/b/g/n, bluetooth 4.0, a-gps.
Systemkrets: MediaTek MT6582.
Processor: Cortex A7 1,3 GHz quad core.
Grafik: Mali-400 MP2.
Batteritid: 2 200 mAh, cirka 2,5 timmar videouppspelning, cirka 8 timmar lättare användning.
Operativsystem: Android 4.4.
Storlek: 15,5 x 7,2 x 0,85 cm.
Vikt: 163 g.
Pris: 1 600 kronor.

Prestanda

Antutu benchmark: 18 098 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 2 848 poäng

Plus: Snygg. Välbyggd. Godkända prestanda. Bra skärm. Mycket bra pris

Minus: Ingen vidare kamera. Måttlig ljusstyrka i skärmen. Batteritiden.

Betyg: 7 av 10