Det är inte alltid helt enkelt att reda ut vad en viss produkt egentligen är. D-Links Music Everywhere kan ses som såväl en vanlig wifi-repeater som en lösning för att ge tillgång till trådlös musik i hemmet för dig som inte har någon trådlös högtalare. Vi går på produktnamnet och kommer att fokusera på hur mojängen fungerar på den musikaliska fronten.

Den ser inte särskilt mycket ut för världen, tankarna går närmast till en förvuxen mobiladapter. Det är alltså en liten klump som pluggas direkt in i ett eluttag för att sedan anslutas till ditt befintliga trådlösa nätverk.


Smidig plugg. Music Everywhere trycks direkt in i uttaget och tar inte upp alltför stor plats.

Det här kan göras på flera olika sätt, där det enklaste definitivt är att använda den wps-knapp som finns på klumpens sida. Det kräver dock att din router stödjer detta, annars är du hänvisad till att trixa lite för att ansluta Music Everywhere till nätet. Om du inte har något eget trådlöst nätverk kan du enkelt ansluta till produktens eget, vilket gör att den är användbar för alla.

Om du väljer att ansluta Music Everywhere till ditt befintliga nät fungerar den också som en förlängning av detta. Det kanske inte är särskilt nödvändigt för dig som bor i en etta med kokvrå, men i många större bostäder är det inte säkert att nätet når ut till alla delar av bostaden.

Airplay och DLNA

På pluggens undersida finns en enkel 3,5-millimetersingång, till vilken du kan ansluta vilken högtalare som helst. Därefter kan du spela upp musik trådlöst från i princip vilken enhet som helst, så länge den är ansluten till samma nätverk. För dig med en IOS-enhet finns stöd för Airplay, det är alltså bara att tuta och köra.

Du som använder Android kan streama antingen via Airplay eller DLNA med hjälp av olika tredjepartsappar. Den som föredrar att spela musik från datorn kan göra det via antingen Itunes eller Windows Media Player.

Så hur fungerar det? Jo tack, riktigt bra faktiskt. Vi har testkört från såväl mobil som dator, och Music Everywhere verkar riktigt driftsäker. Kvaliteten verkar inte påverkas i någon högre grad, och vi uppfattar inga störningar i musiken.

Däremot är den inbyggda fördröjningen irriterande, från att vi trycker på någon kontroll på telefonen till att musiken påverkas tar det fyra, fem sekunder. Det är kanske ingen avgörande faktor, men efter ett tag blir fördröjningen irriterande.

Omdöme

På det hela taget är Music Everywhere en ganska användbar produkt. Den är lätt att installera och kräver inte att du har ett eget nätverk. På så sätt skiljer den sig inte från en vanlig bluetoothmottagare som du också kan plugga in i valfri högtalare, annat än att den är ett par hundralappar dyrare. Men fördelarna med Airplay kan vara värt pengarna, och dessutom får du ju en inbyggd wifi-repeater på köpet.

 
Fakta: D-Link Music Everywhere

Tillverkare/kontakt: D-Link, www.d-link.se
Trådlös standard: 802.11n/g/b.
Anslutningar: 3,5 mm audio.
Säkerhet: Wep, wpa/wpa2.
Storlek: 5,4 x 4,2 x 5,5 cm.
Vikt: 81 gram.
Pris: 695 kronor.

Plus: Lätt att använda. Ger trådlös musik var du vill. Inbyggd wifi-repeater. Billig.

Minus: Ger viss fördröjning.

Betyg: 8 av 10