Att bli av med mobilen är lätt hänt och vanligt förekommande – polis och försäkringsbolag får varje år in tiotusentals anmälningar om stulna och borttappade mobiltelefoner.

– Att folk har sönder, tappar bort eller blir bestulna på sina telefoner är väldigt vanligt, säger Håkan Franzén, försäkringsexpert på Trygg-Hansa.

En trend som har varit tydlig under de senaste åren är också att försäkringsärendena blir desto fler när nya flaggskepps-modeller, som nya Iphone-varianterl, lanseras.

– Det här är något som alla försäkringsbolag vittnar om och ärendena som ökar handlar om alla möjliga varianter där ­telefonerna kommer bort på olika sätt. Stöld är väldigt vanligt, att glaset går ­sönder, att man tappar telefonerna i sjön eller att de försvinner.

Det här gör också att försäkringsbolagen är extra noga i sin skadereglering, menar Håkan Franzén.

– När du som kund anmäler en stöld eller en skada ska du kunna styrka ditt innehav, som man säger på fackspråk. Har du inte kvar kvittot för din telefon för att du slängt det, så måste du kunna visa någonting som en kartong, en laddare eller vad du nu har om vi känner att vi behöver få innehavet styrkt.


Steg 1: Så kan du förbereda dig

I stället för att vara efterklok kan du se till att förbereda dig för att din mobil faktiskt kan försvinna. Då har du också större chanser att faktiskt få tillbaka din telefon då olyckan är framme och förlusten är ett faktum. Försäkringar, programinställningar som hjälper dig hitta telefonen, säkerhetskoder, IMEI-nummer, att ha en reservtelefon redo – det är sakerna du gärna ska ha tänkt på innan du blir av med telefonen.

Se över dina försäkringar
Har du tecknat en ­hemförsäkring med drulletillägg (eller allriskförsäkring, otursförsäkring, merriskförsäkring – kärt barn har många namn) kan du med stor sannolikhet få ersättning för din borttappade eller stulna mobiltelefon – förutsatt att förlusten var plötslig och oförutsedd, vilket ju för det mesta är fallet.

De flesta operatörer och mobilbutiker erbjuder även specifika mobilförsäkringar som kan tecknas i samband med att du köper en ny mobil. Dessa är som regel ganska dyra och onödiga om du redan har en utökad hem-försäkring.

En fördel med specifika mobilförsäkringar jämfört med hemförsäkringar med drulletillägg är att de brukar ha lägre självrisk än hemförsäkringen och inget åldersavdrag.

När det gäller hemförsäkringar räknar de flesta försäkringsbolag nämligen med en värdeminskning på upp till 80 procent för din mobiltelefon bara två år efter att du har köpt den, enligt en rundringning som PC för Alla har gjort.

Skaffa en reservtelefon
Att ha en extratelefon som reserv är ett smart drag och kan vara en väldigt god investering. I dag finns det till exempel enklare Android-modeller att inhandla för under tusenlappen. Se också till att du även har ett kontantkort redo för telefonen i fråga – utan abonnemang gör en extratelefon ingen nytta den dag du blir av med din huvudtelefon. Glöm heller inte att ­faktiskt ta med dig reservtelefonen om du ska resa bort.

Anteckna ditt IMEI-nummer
Varje mobiltelefon har ett unikt IMEI-nummer som gör att telefonen kan ­identifieras i mobilnätet. Gör du en polisanmälan om din försvunna eller stulna mobil måste du ha det här numret till hands för att enheten ska kunna bli sökbar i polisens register.

IMEI-numret hittar du på kvittot för din telefon, på telefonens kartong, samt under batteriet på din telefon om det är en modell med löstagbart batteri. Se till att ha numret nedskrivet någonstans – kanske på en lapp i plånboken så du har tillgång till numret även när du är på resande fot.

Skydda med lås och funktioner
För att försvåra för en tjuv att kunna komma åt innehållet i din telefon på en gång är det viktigt att du ser till att skydda telefonen både med skärmlås och genom att du använder en pinkod för ditt abonnemang. I såväl Android som IOS finns det även funktioner som kan hjälpa dig att försöka återfå telefonen om du har tappat bort den genom att låta dig lokalisera den samt ringa den på högsta volym och radera data från den på distans.

Även om stöldskyddsfunktionerna som är inbyggda i operativsystemen inte tycks ha haft någon större inverkan på polisens uppklarningsprocent, har de desto bättre visat sig ha en avskräckande effekt på mobiltjuvar.