EU-domstolen fastställde i förra veckan att du inte bryter mot några lagar om du bäddar in upphovsrättsskyddat material på exempelvis en webbplats. Genom att bädda in material lagras det aldrig på den aktuella webbplatsen, utan strömmas över internet till den webbsida som visar materialet.

Ett exempel på inbäddat material är videoklipp från Youtube som du ofta ser på olika webbplatser.

Inbäddat material bryter inte mot upphovsrättsrätten

Anledningen till EUs domstolsbeslut är ett rättsfall i Tyskland där företag Bestwater International som sysslar med vattenfilter anklagande två konkurrenter för att ha bäddat in företagets videoklipp på sina webbplatser, skriver Torrentfreak.

Enligt Bestwater International borde tilltaget räknas som upphovsrättsbrott, men det tyckte inte EU-domstolen. Istället beslutade domstolen att inbäddat material inte kan räknas som upphovsrättsbrott.

Anledningen enligt domstolen är att materialet redan fanns tillgängligt för allmänheten på Youtube, vilket är en öppen kanal.

– Upphovsrättsskyddat material som bäddas in på en webbplats och som finns öppet tillgänglig på en annan webbplats bryter inte mot EU:s lagar om upphovsrätt, står det i domstolsbeslutet enligt Torrentfreak.