Ogillar du att lämna din dator inloggad, så att alla kan komma åt den, men tycker samtidigt att det här med att mata in ditt lösenord varje gång du kommer tillbaka är riktigt jobbigt? Då kan det här vara lösningen för dig.

Din webbkamera är ett kraftfullt verktyg. Förutom för kommunikation kan du till exempel använda den för att styra datorn, eller som här för ansiktsigenkänning och inloggningshjälp. Allt som behövs är ett fiffigt litet program. Grundversionen är ­gratis, men det går att sedan betala för att få fler funktioner.

Börja med att ladda gratisversionen av Keylemon här. Installera sedan programmet.

keylemon inloggning
1. Ditt ansikte. Se till att din webbkamera är aktiverad innan du startar programmet. Har du flera bildkällor anslutna kan du sedan välja rätt med knappen change webcam. Placera ditt ansikte innanför den grå konturen tills den byts mot en ruta och en grön bock dyker upp.

keylemon inloggning
2. Testa. Klicka på Create a new face model. Sitt stilla tills bilden har flimrat klart. Nu kan du testa att det fungerar. Du ska kunna placera ditt ansikte så att mätaren till vänster om bilden blir grön. Klicka på Next step.

keylemon inloggning
3. Ange lösen. Ange valfritt namn på personen på bilden. Ditt användarnamn till Windows ska redan stå med vid ­Username. Skriv in ditt lösenord i fältet Password. Avsluta med Finish.

keylemon inloggning
4. Logga in. Nu kan du prova att låsa Windows genom att trycka tangentkombinationen Windows-knappen + L. Sitt framför kameran på samma sätt som du gjorde när du läste in ditt ansikte så ska du genast bli inloggad igen.

Fakta

Svårighetsnivå: Medel.
Program: Windows Vista 7/8 samt Keylemon (https://www.keylemon.com/app#app-download).
Tid: 15 minuter.
Det här lär du dig:

  • Att lägga till ansiktsigenkänning i din dator.