Bara för att en surfplatta har snabbaste processorn eller snyggaste skärmen betyder det inte att den passar dig bäst. Här är några tips på vad olika sorts användare borde hålla utkik efter när de letar surfplatta. Vi listar också några tänkbara köp just nu - i första hand sådana som vi hunnit testa. Nya modeller är ständigt på ingång.

Jobbanvändaren

Du som vill använda din platta på allvar som en riktig dator-ersättare bör vara beredd på att satsa lite extra pengar på den. En tiotummare eller större, med snabb processor som Snapdragon 800, Atom Z3580 eller liknande, och bra uppkoppling – gärna med inbyggt 3g eller helst 4g.

Pekpenna kan vara ett plus så att du kan göra snygga små whiteboardpresentationer på den. Har plattan tangentbordsdocka – antingen på köpet eller som extra tillbehör, så är det ett stort plus. Men bluetooth-tangentbord finns också att köpa som funkar till alla plattor, så det är inte ett måste.

Tre tänkbara köp:

 


Filmfantasten

En av de vanligaste sakerna folk har surfplattan till är att titta på film. Med utmärkta mediaspelare, och massor av appar för alla de stora videotjänsterna som Netflix, SF Anytime, Headweb, Play-kanaler och Magine, är plattan en nästan lika naturlig filmskärm som tv:n.
 
För bästa filmupplevelse behöver du en bra skärm, helst full hd-upplösning, samt antingen hörlurar eller bra inbyggda högtalare. Du behöver inte maxade prestanda, att spela video bra klarar de flesta plattor, och det drar inte heller så extremt mycket batteri som man kan tro. Om du vill ha en stor eller en liten platta är en smaksak.

Tre tänkbara köp:Slösurfaren

Ska du bara Google lite på sofflocket, hålla koll på Facebook och kanske kolla in ett Youtube-klipp lite då och då? Då behöver du inte satsa på det senaste och bästa utan kan tryggt spara någon tusenlapp på en bra modell med lite blygsammare specifikationer. 1 280 x 800-skärm, långsammare processor och inget lull-lull. Då blir andra saker viktiga, framförallt den personliga komforten. Om du har möjlighet, testa att hålla i plattan i butik innan du slår till.

Tre tänkbara köp:

 

Studenten

Du är ständigt på språng, och behöver en smidig och pålitlig platta för anteckningar, kalendern, e-böcker och till och med uppsatsskrivande. Plattan är din ständiga följeslagare, och måste funka i vått och torrt, var du än är. En liten 7- till 8-tummare med slimmad form och högupplöst skärm är perfekt för dig. En sådan med full hd-skärm ger dig både ett behändigt format, och skarp bild så att du kan läsa finstilt text. Kolla gärna efter plattor med inbyggt 3g eller 4g, så att du kan stoppa in ett sim-kort och inte behöver leta wifi.

Tre tänkbara köp:


Nvidia Shield Tablet är en stark spelplatta.

Spelaren

Både Android- och IOS-plattor börjar få ett riktigt bra utbud av spel, men ska du kunna njuta av de allra mest krävande behöver du också en platta med rejält med kraft under skalet. På Android-sidan rekommenderar vi senaste Snapdragon 801, eller om du verkligen är seriös, Nvidias egen platta med Tegra K1.

Ska du spela IOS-spel är nya Ipad Air 2 hetast.

Från Apple är det lättare att välja. Spel med bra grafik är optimerade för senaste plattorna, Ipad Air och nyaste Mini. De har bägge Apples bästa processor under skalet och i stort sett samma prestanda. Det kan vara värt att kolla in vilka plattor som har extra stort batteri, då spel är en av de saker som drar allra mest ström.

Tre tänkbara köp:

Vilka surplattor föredrar du för olika ändamål? Välkommen att diskutera i kommentarerna.