Vågar jag köpa den där begagnade bilen? Vilken idiot har parkerat i cykelbanan? Vilken stackare har glömt att släcka lyset? Vem är ägare till bilen?

Ibland vill vi veta mer om en specifik bil, och det finns flera olika vägar att gå.

Biluppgifter

Ägaren direkt i appen

Privata Biluppgifter.se var tidigt ute med att lägga ut ägaruppgifter på internet – och tjänsten är väldigt enkel att använda. Skriv bara in ett registreringsnummer i appen eller på sajten så får du se teknisk information om bilen på direkten.

Vill du veta vem som äger bilen väljer du sedan Visa kompletta ägaruppgifter så hamnar du på systertjänsten Merinfo.se. Här hittar du ägaren kontaktuppgifter och du kan du även se vilka övriga fordon hen äger.

Biluppgifter finns både som sajt och app. Observera att appen kom i en ny version 2021, och att du i skrivande stund själv måste se till att ladda hem rätt version.


Carinfo

Teknisk information med bilder

Car.info är en databas med information om de flesta bilmodeller på marknaden. Du kan söka på en bilmodell för att få teknisk information och bilder på den. Här finns även närmare 100 000 bilannonser från olika begagnatsajter, aktuell bilstatistik plus en möjlighet att få sin bil värderad.

Du kan även skriva in ett registeringsnummer för att omedelbart få teknisk information om en enskild bilen; dock inte några kontaktuppgifter till bilens ägare.

Car.info finns även som app, och i den kan du använda kameran för att skanna en registeringsskylt. För att köra appen måste du dock att du registrerar dig som användare.


Transportstyrelsen

Biluppgifter via mejl...

Känns det otryggt att använda privata tjänster har statliga Transportstyrelsen även en sajt för fordonsuppgifter. Här kan du få tekniska data om en bil och du kan även se om den är besiktigad, vad den har för skatt etcetera. Den enda du behöver göra är att skriva in registreringsnumret.

Vill du veta vem som är ägaren måste du dock gå en omväg:
  1. Surfa till www.transportstyrelsen.se och klicka på pilen under E-tjänster inom vägtrafik.
  2. Välj Söka fordonsuppgifter med registreringsnummer. Skriv in registreringsnumret och tryck på Ägare/brukare.
  3. Klicka på Du kan beställa ett mejl med fordons och ägaruppgifter och logga in med exempelvis Mobilt BankID.
  4. Fyll i din mejladress så får du efter en stund ett registerutdrag – inklusive ägarens namn och adress.

... eller sms

Transportstyrelsen har även en tjänst som låter dig söka via sms. Tjänsten, som heter Vem äger fordonet?, ger dig svar på direkten.

Skicka ett registreringsnummer till telefonnumret 72503, sedan får du ett sms med information om det fordonet. Varje sms kostar 3 kronor och att tjänsten tyvärr inte fungerar för alla mobilabonnemang. Det här styrs av hur din operatör hanterar betaltjänster.


Mina fordon

Använd appen Mina fordon

Du kan även använda Transportstyrelsens app Mina fordon. Som namnet skvallrar om kan du här hantera dina egna fordon, men du kan även välja Sök uppgifter om ett annat fordon och skriva in ett registreringsnummer.

För att få reda på vem ägaren är väljer du Visa fordonsuppgifter, Grunddata, Ägare/brukare. Då startas samma sms-tjänst som ovan. Även den kostar 3 kronor.