Vågar jag köpa den där begagnade bilen? Vilken idiot har parkerat i cykelbanan? Vilken stackare har glömt att släcka lyset? Vem är ägare till bilen?

Ibland vill vi veta mer om en specifik bil, och det finns flera olika vägar att gå. För att kolla registreringsnummer kan du använda dig av

Ägaren direkt i appen

Den privata tjänsten Biluppgifter.se var först ut med ägaruppgifter på internet. Efter en del diskussioner försvann den tjänsten – men nu är den tillbaka.
Skriv bara in ett registreringsnummer så får du all teknisk information om bilen på direkten. Du får också veta vem som äger bilen och dennes kontaktuppgifter via systertjänsten Merinfo. Här kan du också se vilka övriga fordon den personen äger.

 
ägare bil
På biluppgifter.se kan du kolla regnummer och hitta information om en bil utifrån dess registreringsnummer.
 

Bild på bilen

En annan privat tjänst för att få ut information om en bil heter Car.info. En kul finess här är att det finns gott om bilder av bilmodellen du sökt efter.

Biluppgifter via mejl...

Känns det otryggt att använda privata tjänster har statliga Transportstyrelsen en sajt som heter Fordonsuppgifter. Här kan du få massor med tekniska data om en bil och du kan även se om den är besiktigad, vad den har för skatt etcetera. Den enda du behöver göra är att skriva in registreringsnumret.

Du kan också få veta vem det är som äger bilen, men du måste gå en liten omväg. Tidigare var du tvungen att gå via sms, telefon eller fax (!) , men numera kan få det via mejl. 

Skriv bara in ett registreringsnummer, klicka på Ägare/brukare och välj Uppgifterna om privatägda bilar via e-post. Sedan hösten 2016 krävs att du loggar in via Mobilt bank-id eller någon annan e-legitimation. Det här kravet infördes eftersom du numera max får beställa 25 registerutdrag via e-post per dygn. Du är dock fortfarande anonym. Informationen om legitimering krypteras så att det inte går att återskapa personnumret.

... eller sms

Transportstyrelsen har även en tjänst som låter dig söka via sms. Tjänsten, heter "Vem äger fordonet?", ger dig svar på direkten. Du skickar bara ett registreringsnummer till telefonnumret 72503, sedan får du ett sms med information om det fordonet. Tänk på att varje sms kostar 3 kronor och att tjänsten tyvärr inte fungerar för alla mobilabonnemang. Det här styrs av hur din operatör hanterar betaltjänster.