Störande annonser på Skrivbordet, kraschande program eller en dator som startar om hela tiden – är det något du känner igen? I så fall är du långt ifrån ensam. Det här är bara några exempel på de allra ­vanligaste problemen som varje dag drabbar tusentals dator­användare. Som tur är går ­problemen allt som oftast att lösa med lite knep och knåp, och i regel tar det vare sig särskilt lång tid eller kräver några avancerade kunskaper. Här får du hjälp med tio av de allra vanligaste Windows-problemen.

Webbläsaren blir allt segare ju mer jag surfar

Varje gång du öppnar en ny flik startas en ny instans av webbläsaren, och ju fler flikar som är öppna samtidigt, desto mer av datorns resurser går åt. Flikarna konsumerar framför allt mängder med minne, och därför är det helt naturligt att hela datorn blir långsam om du är inne på många sajter på samma gång. Webbsidor med animationer, tunga bilder, ljudfiler och liknande tenderar att vara extra krävande. Testa att stänga en eller flera flikar för att få fart på datorn igen.

Om det här ofta är ett problem för dig bör du överväga möjligheten att utrusta datorn med dubbelt så mycket arbetsminne. Två eller fyra gigabyte extra är det normala. Det kostar inte särskilt mycket – fyra gigabyte kan du få för några hundralappar – och är helt klart värt mödan. Exakt hur du går till väga varierar från dator till dator. Enklast är det om du plockar fram den tillhörande handboken och letar efter en beskrivning där. Processen i sig tar inte mer än fem minuter eftersom det bara handlar om att trycka i ett par extra minnesmoduler i minnesplatserna. Du kan självklart anlita en datorexpert för uppgraderingen om du känner dig osäker.

trött dator surf
Lååångsam surf. Går det segt när du öppnar många flikar i webb­läsaren? I så fall kan datorn vara i behov av mer minne.

Det tar en evighet att komma ut på internet

En stor fördel med dagens moderna webbläsare är att de kan utrustas med diverse tilläggsprogram som ger extra funktioner och verktygslister, men dessa är inte alltid av godo. När du installerar vanliga ­gratisprogram kan det till exempel hända att tilläggsfunktioner för webbläsaren följer med på köpet om du inte kryssar ur rätt rutor, och ju fler tillägg som installerats, desto längre tid tar det att starta webbläsaren. Den förbrukar då också mer processorkraft och minne, vilket självklart påverkar datorns övriga program.

trött dator tillägg
Tillägg tar tid. Det finns gott om praktiska tillägg för dagens webbläsare. Problemet är att de sänker webbläsarens prestanda om de blir allt för många.

Just verktygslister med inbyggda sökrutor och diverse genvägar är det största gisslet. I princip behöver du inte sådana lister över huvud taget eftersom webbläsaren har egna funktioner för samma saker. ­Lösningen är självklart att avinstallera så många tillägg som det bara går utan att du förlorar allt för mycket funktioner. Det fungerar på lite olika sätt i olika webbläsare, men i exempelvis Chrome klickar du på knappen med tre streck på längst upp till höger och går sedan till Verktyg, ­Tillägg. Klicka därefter på ­papperskorgssymbolen till höger om ett tillägg för att ta bort detsamma. Verktygslister kan ibland tas bort genom att du högerklickar på dem. Ibland är de dock riktigt tjuriga, och då kan man misstänka att de tillhör något skadligt program. I så fall bör du ta hjälp av ditt säkerhetsprogram.

Irriterande annonser dyker upp på Skrivbordet

Om det poppar upp annonser på Skrivbordet utan att du kör din webbläsare är det mycket sannolikt att du har råkat installera ett annonsprogram, det vill säga ett program som visar oönskade annonser. Tyvärr är det nästan alltid besvärligt att avinstallera sådana.

Enklast är det om du kör en genomsökning av datorn med ditt vanliga säkerhetsprogram. Många säkerhetsprogram har i dag väl utvecklade funktioner för att hitta och förgöra annonsprogram, och chansen är därför stor att det tar hand om problemet. Det finns visserligen också en uppsjö av rensningsprogram som ofta heter något i stil med ”PC Speed” eller liknande, men vårt råd är att du undviker dessa eftersom de många gånger ställer till med mer problem, och ibland inte gör någonting alls.

I de fall då ditt ordinarie säkerhetsprogram inte gör ­jobbet är Malwarebytes Anti-Malware Free (www.malwarebytes.org) ett bra alternativ. Det är dessutom gratis. Innan du startar det är det viktigt att du har inaktiverat ditt vanliga säkerhetsprogram, annars finns risken att det uppstår en krock.

trött dator annons popup
Sanera mera. Malwarebytes Anti-Malware Free är ett bra gratisprogram för dig som har problem med ohyra i datorn.

Sist men inte minst vill vi också tipsa om att söka efter tips på nätet om hur du tar bort ett visst annons­program. Försök ta reda på programmets namn och sök på namnet i kombination med exempelvis ”remove”. Om annonsprogrammet inte är allt för ovanligt kommer du säker­ligen att hitta tips i olika forum.

Fel program startar när jag dubbelklickar på en fil

Det här är också något som händer förr eller senare när du installerar många program på en dator, och det är vanligast förekommande på datorer som delas med flera familjemedlemmar. Vad är det då som har hänt?

Säg till exempel att du är van med att öppna textdokument med Word. Om du eller någon annan sedan installerar ett alternativt ordbehandlings­program såsom Openoffice kan det hända att alla dokument i stället associeras med det programmet om den som installerar programmet inte tillräckligt noga läst igenom installationsalternativen och därför glömt ta bort någon bock i en ruta eller så.

Samma sak kan också hända med andra typer av filer och ­program. Lösningen är att högerklicka på den fil du vill öppna och gå till Öppna med, Välj standardprogram. Välj sedan det program du vill öppna filen med och tryck på OK. I fortsättningen kommer det valda programmet att hela tiden vara associerat med den aktuella filtypen.

trött dator filassociation
Fel filassociation. Det är mycket enkelt att ändra standardprogram för en viss filtyp. Allt som krävs är ett fåtal musklick.

Skrivbordet kryllar av onödiga ikoner

När du installerar ett program dyker det i regel upp en till­hörande ikon på Skrivbordet. Den är inte nödvändig såvida du inte tycker att det är praktiskt att ha en genväg där. Du kan därför ta bort den om du vill genom att dra den till ­Papperskorgen. Programmen finns fortfarande kvar och startas på sedvanligt sätt via Start-menyn eller Startskärmen.

trött dator ikon, skrivbordet
Stökigt Skrivbord. Skrivbordet fylls snabbt med allehanda ikoner. Du kan rensa bort merparten av dem utan att det försämrar din effektivitet.

En del av ikonerna på ditt Skrivbord leder sannolikt till onödiga skräpprogram som följde med när du köpte datorn. Om du aldrig använder dem bör du avinstallera rubbet. Det gör du på sedvanligt sätt genom att gå till Start-menyn/Startskärmen och skriva in avinstallera. Klicka sedan på den första sökträffen och leta efter det program du vill bli av med. Du har kanske också en uppsjö med bilder, dokument eller andra filer som fyller upp Skrivbordets yta. Det är ganska ­onödigt, och det blir då inte minst svårt att hitta rätt i röran. Skapa i stället mappar för olika kategorier genom att höger­klicka på Skrivbordet och gå till Nytt, Mapp. Dra sedan filer från Skrivbordet till den nya mappen.

Program är svårtstartade – eller kraschar

Det kan finnas många anledningar till att program krånglar och inte vill starta på rätt sätt. Skadliga program är ett exempel som sätter käppar i hjulet, och därför börjar du felsökningen med att genomföra en komplett genomsökning (skanning) av datorn med ditt säkerhetsprogram.

Fungerar inte det kollar du upp om det finns någon upp­datering till programmet, det vill säga en nyare version än den du har installerad. Gå in på programutvecklarens hemsida och jämför det senaste versionsnumret med din installerade version eller leta efter en uppdateringsfunktion inne i programmet. Du kan också starta Windows Update och se om det finns en uppdatering att ladda ned där. Nya programversioner innehåller ofta buggfixar av olika slag, och därför är chansen stor att en sådan fixar ditt fel. Som extra bonus medför en ny version många gånger också nya, roliga finesser, så det är i regel aldrig fel att uppdatera. Glöm dock inte bort att kontrollera att den nya versionen är kompatibel med din dator och ditt operativsystem.

trött dator start program
Tugg. Ibland tar det en halv evighet att starta ett vanligt program. Det kan vara ett tecken på att det behöver uppdaterats.

Datorn startar inte

Innan du går vidare med felsökningen ska du givetvis kontrollera att strömsladden är ansluten. Du tycker kanske att det är en självklarhet att kolla en sådan sak, men faktum är att många glömmer den biten och direkt tar för givet att problemet är mer ­komplicerat. Känn sedan efter att av- och på-knappen fungera som den ska. Det kan hända att den har slitits ut eller att det har hamnat läsk eller något annat klibbigt runt knappen som gör att den går segt. I så fall måste den bytas ut.

trött dator startknapp
Knapptrubbel. Läsk och andra klibbiga drycker som letat sig in i Start-knappen kan vara förklaringen till att datorn inte startar.

Bärbara datorer har ett annat problem, och det är att strömkontakten ofta slits ut. Det är i regel inget du lagar på egen hand. Om de tidigare nämnda bitarna är under kontroll och datorn ändå inte startar är problemet av allvarligare karaktär, såsom att nät­aggregatet eller moderkortet har gått sönder. Det är inte särskilt svårt att byta på egen hand, men om du aldrig har skruvat i en dator tidigare är det ­ ändå bäst att du lämnar in den till en reparatör.

Datorn startar om hela tiden

Många gånger är det lite klurigt att ta reda hur det kommer sig att datorn startar om av sig själv hela tiden. Först av allt bör du kolla om det helt enkelt beror på att den håller på och installerar de senaste uppdateringarna för Windows. En del upp­dateringar kräver nämligen att datorn startas om för att de ska kunna slutföras. Normalt sett märker du tydligt att datorn arbetar med ett upp­dateringspaket. Antingen ser du det via meddelanderutor på Skrivbordet i Windows eller så får du information om processen under tiden som Windows startar.

Krånglande drivrutiner för olika hårdvara kan också utgöra en felkälla. Starta ­Windows Update och leta efter nya drivrutiner. Om du vill rikta in dig mer specifikt på en viss hårdvara öppnar du Enhetshanteraren och klickar på exempelvis Bildskärmskort. Gå sedan in under Drivrutin och tryck på Upp­datera drivrutin. Det går också att avinstallera drivrutinen och installera den på nytt, men det är lite överkurs för den här guiden.

trött dator drivrutin
Dagsaktuell. I Enhetshanteraren är det lätt att uppdatera drivrutiner för olika hårdvaror. I värsta fall kan du behöva avinstallera en drivrutin och installera den på nytt.

En dator full med damm och smuts blir lätt överhettad och kraschar då och startar om. Därför är det också viktigt att du rengör datorn på insidan för att minska risken för plötsliga omstarter. Köp en burk tryckluft, öppna datorn försiktigt och blås rent alla komponenter, och då särskilt fläktar och kylflänsar. Försäkra dig om att du inte bryter garantin innan du gör detta.

Skrivaren skriver inte ut

Vi utgår från att du redan har kollat att det finns bläck och papper. Försäkra dig sedan om att skrivarens usb- eller nätverkskabel inte har trillat ut, och om du ansluter till skrivaren via ett trådlöst nätverk måste du först och främst kolla att nätverket är på, och sedan gå till skrivaren och se till att wifi är aktiverat. På vissa datorer kan det finnas en av- och på-knapp för trådlöst nätverk – kontrollera att du inte har råkat komma åt den av ­misstag.

Det kan också hjälpa att starta om skrivaren och datorn eftersom det inte är ovanligt att fel uppstår under startprocessen som gör att en anslutning inte fungerar fullt ut.

trött dator skrivare omstart
Anslutning. En skrivare som ser ut att vara offline kan vara i behov av en omstart. Det kan också hjälpa att starta om datorn.

Ominstallation av skrivarens drivrutin är ytterligare ett tips. Använd då den dvd-skiva som följde med till skrivaren eller ladda med program från tillverkarens hemsida.

Om felet uppstod efter att du bytte patroner i din bläckstråleskrivare kan det bero på att en patron är defekt. Det här felet är inte särskilt vanligt, men om du absolut inte hittar några andra lösningar kan du testa att byta ut en eller flera patroner. Var beredd på att det kan bli ganska kostsamt.

Skärmen visar ingenting

Skärmkablar har en tendens att hoppa ut på egen hand om de inte skruvas fast med de två skruvar som i regel finns på kontakterna. Därför bör du alltid inleda med att kontrollera anslutningen, både den bak på datorn och den på själva skärmen. Om du har en lite äldre dator kan det för övrigt hända att skärmen visar lite märkliga färger om kontakten inte sitter i riktigt.

Skulle det vara så att bilden ändå är helt svart kan förklaringen ligga i operativsystemet. Kanske är det så att skärmbilden skickas till fel skärm, något som i första hand händer på bärbara datorer som kopplas till tv-
apparater. Kolla på tangentbordet om det finns någon knapp för att skifta skärm. På vissa bärbara datorer håller du ned funktions­knappen och trycker på F7 för att växla mellan olika skärmar. Titta gärna i handboken för att få mer information. Är det så illa att inte ens det hjälper är skärmen kanske trasig. Det kan också vara så att grafikkortet krånglar. Oavsett vad bör du då lämna in datorn på service.

trött dator skrivarkabel skrivare
Har en skruv lös. Det är vanligt att skärmkabeln lossnar av sig själv. Se till att den är ordentligt fastskruvad.

Fakta

Svårighetsnivå: Medel.
Program: Windows 7/8.
Tid: 30 minuter.
Det här behöver du:

 • Mer arbetsminne.
 • Säkerhetsprogram.
 • En burk tryckluft och en skruvmejsel.
 • Nya bläckpatroner.

Det här lär du dig:

 • Sätta fart på webbläsaren.
 • Komma ut på internet snabbare.
 • Fixa krånglande skrivar­anslutning.
 • Ta bort irriterande annonsprogram.
 • Öppna fil med rätt program.
 • Ta bort onödiga ikoner.
 • Starta död dator.
 • Väcka liv i svart bildskärm.
 • Få fart på sega program.
 • Felsöka datorn som startar om hela tiden.