Sedan förra hösten har vi på PC för Allas sajt hållit ett extra öga på alla nya surfplattor som släpps, och sållat agnarna från vetet. Tillsammans med våra kollegor på systertidningen M3 testade vi ett trettiotal plattor från alla de största tillverkarna, och en handfull från lite mer okända uppstickare. Och de har nästan alla faktiskt hållit hög klass, på ett eller annat sätt.

Nu närmar sig julsäsongen, och ett och annat platt paket lär det bli under ­granarna. Men vilken ska du välja? Det finns ju massor! Det kan bli svårt att få överblick och hitta just den platta som är rätt för dig. Eller älsklingen. Eller brorsan. Eller farmor.

I det här testet har vi samlat precis alla våra gamla tester av plattor som fortfarande i skrivande stund går att köpa, 26 stycken allt som allt, samt kompletterat det med nya tester av 13 färska och heta plattor som du inte får missa.

De gamla plattesterna har vi uppdaterat med aktuella priser, uppdatering av program och operativsystem om plattan fått det, och ibland även ändrat det gamla betyget. Vi bedömer dem efter vad en platta ska klara hösten 2014, och kraven skärps ju ständigt. Till och med en platta från i våras kan börja kännas gammal, även om det inte betyder att den är dålig.

Så här är den, hela listan med alla de bästa, smartaste, snyggaste, snabbaste roligaste och klokaste alternativen just nu.

PC för Allas 10 favoriter
En del plattor förtjänar lite mer uppmärksamhet än andra. Så vi börjar med tio kanonbra plattor som alla på sitt egna sätt har det där lilla extra. Snabbast, snyggast, bästa köpen… Det här är, tycker vi, de allra bästa plattorna just nu.


Topp 10:

Samsung Galaxy Tab S 8.4 SM-T700

Underbar tiopoängare

Det såg länge ut som om ­Samsung var förpassade till reservbänken när det gällde ”vanliga” surfplattor. Deras Note-modeller höll visserligen hög klass, men Tab 3 och Tab 4 var plastiga budgetplattor och Note Pro var överambitiösa. Då kom Galaxy Tab S, och Samsung visade precis alla var skåpet skulle stå.

Tab S kom i två storlekar, och även om 10-tumsmodellen också är riktigt vass och platsar på topp tio just nu är det Galaxy Tab S 8.4 som är vår absoluta favorit, och som vi förärar med en ytterst sällsynt tiopoängare. Det betyder inte att den har alla funktioner som varenda konkurrent har. Men det ­betyder att det den vill erbjuda, lyckas den med, och det med näst intill perfektion.

Tab S 8.4 är en underbart ­slimmad och lätt platta med stilig metallisk kant och ett greppvänligt bakstycke i Galaxy S5-stil. Den är bara 6,5 millimeter tjock, så när som på en liten puckel där kameralinsen baktill sticker ut. Kameran är för övrigt ovanligt bra för en platta, och tar bilder i bra mobil-kvalitet.

Egna systemkretsen Exynos 5 Octa har två fyrakärniga processorer som på ett smart sätt delar upp jobbet och både ger prestanda i toppklass och spar ström. Batteritiden är riktigt imponerande, över nio timmars videouppspelning när vi testar, och utan problem ett dygn av normal användning.

Samsung har haft problem tidigare med för mycket onödigheter i gränssnittet, men det har de städat upp på senare tid, så det blir inget minus för det heller.
Det starkaste kortet är skärmen, en underbar amoled-skärm som slår alla andra skärmar just nu med sin höga punkttäthet, fina lyster i färgerna och knivskarpa kontrast.

Närmaste konkurrenten är Ipad Mini, och just tack vare skärmen så
överräcker vi titeln till Samsung. Jajamen.

Betyg 10 av 10Betyg 10 av 10

Apple Ipad Air 2

Ipad Air kvar i tätklungan

Det var med Ipad det började, och Apple har ständigt jobbat på att hålla sig aktuella. De inbitna IOS-fansen behöver inte vara oroliga, Ipad håller sig i tätstriden med råge.

Chassit är tunnast i klassen och byggkvaliteten är i världsklass. Egna processorn med 64 bitars arkitektur och optimerade IOS gör att prestanda är på topp. Nya A8X klår dessutom nästan alla andra i grafikprestanda, bara Nvidias Shield-platta är snabbare.

Det var Apple som började prata om ”retina”-skärmar, och även om begreppet är en ­sanning med modifikation (du kan nämligen se bildpunkter om du tittar noga) så är Ipad Air-skärmen trevligt punkttät och ljusstark.

Det enda som tar emot med Ipad är priset. En med 16 gigabyte minne och inget 4g är överkomlig, sedan rusar prislappen snabbt iväg. Ipad Air 2 finns inte som 32 gigabyte-modell, så du måste upp till 64 gigabyte, vilket är rejält dyrt men går att få under 6 000 kronor.

Betyg 9 av 10Betyg 9 av 10

Apple Ipad Mini

Gedigen minsting

Lillesyskonet till Ipad är i stort sett en kopia av första Ipad Air, fast i krympt format. Den har samma snabba processor ­(nästan), samma kamera, lika många pixlar i skärmen och lika mycket minne.

Men i och med den mer kompakta formen får skärmen ännu vassare skärpa och Apple kan briljera med snygg och slimmad design på ett än mer övertygande sätt. Ipad Mini är för all del tung jämfört med många andra miniplattor men den gedigna känslan och byggkvaliteten är svårslagen.

Den får också extra plus för bra batteritid. Precis som på Ipad saknar vi minneskortplats, och 32-gigabytesmodellen (och de större) är lite väl dyra.
Apple släppte nyligen en ny Ipad Mini som vi tyvärr inter hann testa, men denna modell kommer fortsätta att säljas och dessutom till sänkt pris. Det gör den fortsatt attraktiv i julhandeln.

Betyg 9 av 10Betyg 9 av 10

Asus Memopad 8 ME581CL

Färgglad Asus

Asus har denna höst släppt en hel drös med nya Atom-baserade plattor i Memopad och Fonepad-serierna, och den vi fastnade mest för var denna coola och färgglada men något plastiga 8-tummare som utmanar Ipad Mini och Samsung Galaxy Tab S med god klass på prestanda och skärm, ett rent och lättanvänt gränssnitt och alla inbyggda funktioner man kan tänka sig från ac-wifi till nfc och 4g-modem.

Den är, om våra benchmarktester går att lita på, till och med snäppet snabbare än de bästa arm-baserade plattorna. Skärmen är dock på 1 920 x 1 200 bildpunkter, med andra ord inte så extremt punkttät.
Du får betala mer för 4g-möjlighet hos ­konkurrenterna.

Betyg 8 av 10Betyg 8 av 10

HP Slate 7 Voicetab Ultra 3900no

HP:s lilla lyxlirare

HP står för en av höstens överraskningar. De har gjort mestadels präktiga men tråkiga plattor, och sedan slår de till med den här lilla lyxliraren. Det är en sju tums platta som man också kan ringa med. Den har kompakt, tunn och grymt elegant design, snygg skärm i full hd, smakfullt gränssnitt och hyggliga prestanda.

Den är väldigt lik Huawei Mediapad X1, så till den milda grad att vi undrar om de inte tillverkats i samma fabrik. HP har den fördelen att de har ordning på sina appar och sitt gränssnitt och det gör att trots att den har ett par sämre specifikationer, 3g istället för Huaweis 4g och en enklare kamera, så är det den klart bättre plattan. Synd bara att den inte kör senaste Android.


Betyg 8 av 10Betyg 8 av 10

Lenovo Yoga Tablet 2 10

Perfekt för filmkvällen

Lenovos platta är över två centimeter tjock, väger över sex hekto och är inte särskilt snabb. Ändå är det en av de mest intressanta plattorna där ute. På ena sidan sitter det ett stort runt batteri med betydligt bättre kapacitet än någon annan platta. Du kan spela högupplöst film hela dagen utan att behöva ladda.

Tidigare versioner var rätt slöa men den nya har en högpresterande Atom-krets som kan fajtas med de bästa. Dessutom fungerar den runda klumpen som ett ergonomiskt grepp, och innehåller ett praktiskt utfällbart stöd. Skärmen är i full hd, har god ljusstyrka och kontrast. Den finns med och utan inbyggt 3g-modem.

Med 3g blir den perfekt för långkörningen i bilens baksäte. Utan 3g är den ­klockren på soff-bordet. Stödet fungerar också som väggfäste om du så önskar (se bilden).

Betyg 8 av 10Betyg 8 av 10

LG Gpad 8.3 V500

Höjdare från LG

LG har inga mängder av ­plattor som Asus och Samsung, men de tre de har är alla intressanta. Två är mer beskedliga, men åtta-tummaren är en riktig höjdare. Den har inte snabbaste Snap-­dragon-kretsen utan nöjer sig med Snapdragon 600, men den är snabb nog för det mesta. Skärmen är i toppklass, inte extrem upplösning med en ips-panel med mycket klara och rena färger.

Vänder vi på plattan hittar vi ett snyggt bakstycke i metall. Kombinationen plast och metall är bra gjord och plattan känns lyxig och stabil. Vi stör oss lite på ett otympligt gränssnitt där vissa saker tar upp onödigt mycket skärm, men det är ett större problem på LG:s telefoner än på denna större skärm.

Betyg 9 av 10Betyg 9 av 10

Nvidia Shield Tablet

Något för spelaren

Shield Tablet är en klumpig och tung men solitt byggd platta tänkt för gamers. Den har åtta tums full hd-skärm, medföljande pekpenna och hdmi-utgång. Det som ger Shield Tablet sin unika inriktning sitter under huven, systemkretsen Nvidia Tegra K1, som innehåller den utan tvekan mest kraftfulla grafikkretsen i den här klassen. I 3dmark får vi resultat som ligger runt 80 procent över de Snapdragon-, Apple- och Intel-kretsar som annars anses vara snabbast.

Det finns till och med en spelkontroll som du kan köpa till Shield Tablet. En intressant funktion är att du kan (om du har ett tillräckligt bra Nvidia-grafikkort i datorn), köra ­spelen från den och använda Shield Tablet som mobil skärm.

Betyg 8 av 10Betyg 8 av 10

Samsung Galaxy Tab S 10.5

Näst bäst bra nog

Stora Galaxy Tab S är nästan lika imponerande som den lilla modellen. När den släpptes till sensommaren hyllade vi redan skärmen, men det var innan miniversionen hade landat i våra händer.

Den här har samma antal bildpunkter men här är de spridda över en större yta. Det är fortfarande bra, och amoled-skärmen innebär att du får fantastisk färg och kontrast. Bara inte riktigt lika bra som åttatummaren.

Annars är det ett par mycket snarlika plattor. Slimmade, snygga, bekväma att använda och med ett gäng nyttiga appar inuti. Galaxy Tab S 10.5 har större batteri, men behöver det också till den större skärmen.

Även här finns det en version med 4g-modem, för det får du betala ungefär en tusenlapp extra. Den här plattan är hur som helst förhållandevis prisvärd och ett riktigt bra alternativ.

Betyg 9 av 10Betyg 9 av 10

Sony Xperia Tablet Z2

Vattentät klarar regnstänk

När Xperia Tablet Z2 kom i våras var det den klart mest intressanta plattan du över huvud taget kunde köpa för pengar.

Inte att undra på. Den hade prestanda som slog det mesta på fingrarna, en ovanligt bra kamera, en tunn och lyxig design och en skön med Sonys smarta teknik bakom, för övrigt samma som de använder i sina tv-apparater för att få bra färg och kontrast. Skärmen är visserligen ”bara” i full hd så den är inte lika pixeltät som vissa andra konkurrenter, men för övrigt var och är den i absolut toppklass.

Och så var det här med vattentätheten. Xperia-plattorna är de enda hittills som tål att duscha med, eller om du inte är så extrem, åtminstone jobba med utan att oroa sig i ösregn. Detta trots att den är lika stilig och slimmad som alla andra. Faktiskt mer slimmad än de flesta.

Betyg 9 av 10Betyg 9 av 10

Hela listan: 39 aktuella surfplattor

Klicka på tabellerna för att se i stort format


Så testade vi
Först samlade vi alla tester som PC för Alla och M3 gjort av surfplattor sedan hösten 2013, och som går att hitta i butiker. Sedan bad vi alla stora tillverkare skicka in aktuella plattor vi inte testat ännu. Startfältet består av de plattor vi redan testat och de nya plattor tillverkarna hade tillgängliga för test. Därför går det inte att redovisa jämförbara mätresultat. Vi nöjer oss med att redovisa om plattorna kan, med dagens nivå på hårdvara, anses ha höga prestanda och bra batteri. Plattor vi redan testat uppdaterades med färsk information om pris och operativsystem.

Vi har också sänkt betyget för plattor som är äldre, i de fall vi anser att de tappat i jämförelse med nya konkurrenter.