Det är tråkigt att vänta. Jättetråkigt! När Microsoft i början av oktober presenterade sitt nya operativsystem Windows 10 var vi med andra ord många som blev rejält irriterade. Det dröjer nämligen fram till andra halvåret 2015 innan det kommer en skarp version.

Men varför sura? Det går nämligen att skaffa sig Windows 10 redan i dag!

Start-menyn är tillbaka

För dig som har missat det är Windows 10 efterföljaren till Windows 8, som på många sätt har blivit en flopp. Många användare tycker att Windows 8 fungerar dåligt för den som inte har pekskärm och för­säljningen har inte alls tagit fart. Nu har Microsoft tagit till sig av kritiken, och i Windows 10 kommer exempelvis den klassiska Start-menyn tillbaka – i en tillpiffad form.

En ännu större för­ändring är att systemet passar allt från 4-tums­mobiler till jätteskärmar på 80 tum. ­Windows 10 ska med andra ord även fram­över ersätta ­Windows RT och Windows Phone.

Det är alltså en jätte­för­ändring på gång, och för att inte göra samma misstag som förra gången lovar Microsoft att de ska lyssna på användarna. Man har ­därför redan nu släppt en ­gratis testversion som alla kan hämta hem på internet.

En så kallad technical ­preview (som ver­sionen kallas) är främst till för tekniskt kunniga. Den kan med andra ord skapa problem (se faktaruta nedan). Men våra tester visar att testversionen av ­Windows 10 ­faktiskt är föredömligt enkel att installera, och att den överlag fungerar förvånansvärt smidigt.


Observera! Du testar på egen risk

Windows 10 Technical Preview är en tidig testversion. Det betyder att allt inte alltid fungerar som det ska. Datorn kan utan förklaring krascha, och du kan bli av med alla dokument. Du ska med andra ord inte installera den på en dator som du använder i ditt dagliga arbete. Du bör också säkerhetskopiera alla filer och se till att du vet hur du gör för att återställa datorn. Kör du Windows 8 kan du använda funktionen Skapa en återställningsenhet (Create a recovery drive). Läs mer om den i vår artikel på pcforalla.se/raddningsusb!

windows 10 beta
Tidsmaskin. I Windows 8 kan du skapa en ­återställningsenhet så att du vid trubbel kan ta bort Windows 10 Technical Preview.

Observera att du installerar systemet på egen risk och att du inte kan få någon support, varken från Microsoft eller från PC för Alla.


Steg för steg: Installer Technical Preview

Windows 10 beta
1. Anslut dig.
Surfa till windows.microsoft.com/en-us/windows/preview och klicka på Get started, Join now. Logga in med ditt Microsoft-konto (till exempel din befintliga Live-adress), eller skaffa en ny. Fyll i de upplysningar som efterfrågas.

Windows 10 beta
2. Spara filen … När du är klar klickar du på Install Technical Preview. Som du ser måste du välja mellan 32- och 64-bitars Windows, och du kan välja språk. Leta upp den version som passar dig bäst, klicka på Ladda ned och spara filen på din hårddisk.

Windows 10 beta
3. … och flytta den. Den fil som du har laddat hem är en iso-fil, alltså en ”digital dvd-skiva”. Du kan bränna den på en dvd-skiva eller flytta den till ett usb-minne. Dubbelklicka på filen så visas innehållet. Du startar installationen med Setup.

Windows 10 beta
4. Godkänn villkoren. Läs och acceptera licensavtalet och genom att klicka på Accept. Välj om du vill behålla dina personliga filer och godkänn de varningar som visas. Klicka på Install för att starta installationen.

Windows 10 beta
5. Installera. Det tar lång tid att installera Windows 10, och pc:n startas om flera gånger. Mot slutet kopplar du upp dig mot ett nätverk, och väljer inställningar. Klicka på Use express settings. Logga in på ditt Microsoft-konto och avsluta installationen.

Windows 10 beta
6. Visa Start-menyn. Om din dator saknar Start-meny måste du byta visningsläge. Högerklicka på Aktivitetsfältet i Skrivbordsläget, välj fliken Start Menu och bocka för Use the Start menu instead of the Start screen. Godkänn varningen så startas datorn om.

Fakta

Svårighetsnivå: Medel.
Program: Windows 10 Technical Preview.
Tid: 2 timmar.
Det här behöver du:

  • En dator med minst 1 GHz processor, 1 GB internminne, 16 MB ledigt på hårddisken. (Fungerar ej på Windows RT-datorer.)
  • Internetuppkoppling.

Det här lär du dig:

  • Vad Windows 10 Technical Preview är.
  • Hur du installerar Windows 10.
  • Vilka risker som finns.