Internationellt kända ståuppare, nyskriven musik, slow motion-frossa, okända nyheter och tår­framkallande dubbningar. Vart går du för att hitta allt detta på ett ställe? Till youtube.com såklart!

I dag är det snart ett decennium sedan videodelarsajten Youtube lanserades. Under årens lopp har användnings­områdena för sajten vuxit och förändras radikalt. Från att ha varit ett forum för ­skojiga klipp är hem­sidan nu ett fullskaligt nätverk.

Grundfunktionen kvarstår: att dela och ta del av videoklipp. Men det finns säkert lika många sätt att använda Youtube som det finns användare. Varje användare har en egen kanal där deras uppladdade videor samlas. Som besökare kan du sedan prenumerera på olika användare, så kallade Youtube-kanaler. De videor som kanalerna du följer laddar upp dyker upp i ditt flöde när de publiceras.

Den senaste utvecklingen har gjort ­Youtube till den kanske mest optimala
on demand-sajten på nätet. Många kanaler har återkommande ”serier” med videor som läggs upp regelbundet.

Bekvämt se filmerna på din tv

Det finns flera sätt att se sajten på din tv-skärm även om du inte äger en så kallad smart-tv, till exempel genom produkter som Apple TV och Google Chromecast. Förutom det har även senaste generationen spelkonsoler en inbyggd webbläsare eller till och med Youtube som applikation.

Du som inte äger någon smart-tv, Apple TV, Chromecast eller en spelkonsol kan fortfarande se på Youtube på tv:n genom att koppla ihop den med din dator. Läs hur i artikeln Så lätt kopplar du datorn till din tvpcforalla.se/kopplatv.

Så vad ska du egentligen titta på? Utbudet är enormt och det kan vara svårt att navigera till vad som egentligen är sevärt. Vi går här igenom hur du använder You­tube samt vilka kanaler du inte får missa!


Här hänger PC för Allas medarbetare om kvällarna

Mattias Inghe, testredaktör
– Favoriter är: Tested, klipp om teknik och nörderier med gubbarna från Myth­busters. Sourcefed, en smart, rolig och lättsam nyhetsshow. Mental floss, onödigt vetande från samma som gör Crash Course (se nedan).

Fredrik Claesson, webbredaktör
– Min favorit är Dice Tower Reviews. Här sitter ett gäng supernördiga amerikanska brädspelare, med Tom Vasel i spetsen, och gapar om topplistor. De risar och rosar ­strategispel och sällskapsspel. Det är avkopplat och avkopplande på samma gång. Det handlar om fysiska spel, med riktiga kort och tärningar du måste rulla med handen. Datorspelare göre sig icke besvär.

Fredrik Agrén, ­chefredaktör
– Min favorit är Marques Brownlee. Personligt, rappt, kunnigt och kul – om teknik.

Peter Holmgren, grafisk form­givare
– Jag vill tipsa om The Beatles Vocal Harmony. Inspirerande och lärorikt för den som gillar att spela och sjunga Beatles-låtar. En entusiastisk italienare visar pedagogiskt hur stämmorna ska framföras eller kompet spelas på gitarr eller piano.