Humor

Youtube erbjuder ett ypperligt tillfälle för världens alla ouppmärksamma komiker att träda fram i rampljuset. Många har börjat med att filma sina egenskrivna sketcher med en billig videokamera för att sedan successivt uppgradera sin utrustning och producera tekniskt imponerande klipp.

Kollektivet
Nordens roligaste humorgrupp är utan tvekan norska Kollektivet. Då norska TV2 inte är högsta prioritet på tablån i de svenska hushållen är det tur att vi kan ta del av grannlandets tokig­heter via Youtube.

Zefrank1
Ze Frank var en pionjär inom videodelandet på nätet och började skapa ­humoristiska klipp redan innan Youtube hade lanserats. I dag är han mest känd för sina ironiska dokumentärklipp om diverse djurarter i serien True Facts.

Saturday Night Live
New York-baserade humor­programmet Saturday Night Live har sänts några enstaka gånger i svensk tv. Missade du detta? Oroa dig inte, på deras kanal kan du smidigt hitta alla sketcher prydligt sorterade i olika kategorier.

Collegehumor
Collegehumor är kända för sina relativt provocerande videor, inte sällan med ett politiskt ­budskap. Gemene man känner förmodligen till dem bäst för videoklippen If google was a guy och Photoshop has gone too far.

Bad Lip Reading
Få saker är så roliga som feldubbade videoklipp. Desto roligare blir det när dubbningen är riktigt övertygande! Bad Lip Reading är full med sångare, atleter och politiker som säger helt andra saker än vad de ska säga.

The Fine Bros
Benny och Rafi Fines är kanske mest omtalade för sina Kids react-videor, där barn reagerar på aktuella Youtube-klipp. Efter succén har de även fortsatt med konceptet och filmat när pensionärer, tonåringar och kända ­Youtube-användare reagerar på videoklipp.

Smosh
Humorduon Smosh var tidiga med att förstå Youtubes genomslagskraft och slog igenom redan 2005 med en video där de mimade till tecknade barn­programmet Pokémons introlåt. Sedan dess har videorna blivit betydligt mer avancerade och i skrivande stund har kanalen nästan 19 miljoner följare.

Fail Army
Tycker du om att se på America’s Funniest Home Videos när folk misslyckas med att göra till synes enkla saker? Fail Army har samlat ihop de bästa klippen på folk som snubblar, ramlar och allmänt ställer till det för sig i temalagda montage.

Epic Meal Time
Vill du veta hur du får in maximalt med fett och kalorier i en maträtt? Epic Meal Time har gjort onyttigt ätande till en konstart. På deras kanal hittar du bland annat godis-bbq och lasagne gjord på ­hamburgare.


Talkshow

Amerikanska tv-program kan vara svåra att få tag på någorlunda nära sändningstillfället i Sverige. Många pratprogram lägger som tur är upp klipp
på egna Youtube-kanaler. Här är fyra av de mest populära talkshow-värdarnas Youtube-kanaler!

Team Coco
Conan O’Brien är känd för sin flamsiga och lite speciella intervjuteknik. Om du inte kan hitta den amerikanska kanalen TBS i din tv kan du ta del såväl intervjuer som sketcher med medverkande i programmet på Youtube-kanalen.

Ellen DeGeneres
Hela kändiseliten, allt ifrån president Barack Obama till Justin Bieber, gästar den mångfaldigt prisbelönta talkshowen Ellen.

Jimmy Fallon
På prisbelönta komikern och programledaren Jimmy Fallons kanal hittar du sketcher och delar av intervjuer från programmet.

The Jonathan Ross Show
Självklart har inte amerikanerna monopol på att sprida sina videor på Youtube. Brittiska Jonathan Ross delar med sig av sina intervjuer även han till en internationell publik på sajten.

Jimmy Kimmel
Programledaren Jimmy Kimmel satsar stort på att dela intervjuer och andra klipp från sitt program på sin Youtube-kanal. I dag har många av klippen flera miljoner tittningar.

The Graham Norton Show
Graham Norton är en känd ­brittisk programledare med ­gäster som Elton John och Cher. Oavsett om du uppskattar intervjuerna eller inte är kanalen värt ett besök bara för inslagen med den förrädiska röda stolen.


Vloggare

Vloggare är ett hopsatt ord av de två orden video och ­bloggare. Vloggar är en genre som har funnits ända sedan Youtube grundades och har sedan dess bara blivit mer och mer populär. Här är fem personer som blivit kända just för sitt videobloggande.

Vlogbrothers
John och Hank Green startade sin Youtube-kanal som ett projekt att skicka videomeddelanden adresserade till varandra. Videorna får inte vara längre än fyra minuter och bröderna ska i största möjliga mån inte kommunicera utanför videorna. John har senare slagit igenom som författare med boken Förr eller senare exploderar jag.

Danisnotonfire
På senaste tiden har britterna mer eller mindre dominerat vlogg-genren. En av dessa you­tubare är Daniel Howell som blivit något av den nya flickidolen på Youtube genom sin charmiga, brittiska dialekt och smått cyniska syn på tillvaron.

Jenna Marbles
Los Angeles-baserade Jenna Mourey är den kvinna som har flest följare på Youtube. De flesta av hennes vloggar går ut på att hon talar om intressanta vardagsobservationer i sitt sovrum. Varning för färgstarkt språk!

Marcus Butler
Ytterligare en av de brittiska vloggarna är Marcus Butler som har samlat ihop inte mindre än tre miljoner följare. Majoriteten av hans videor består av att han spelar upp komiska sketcher utklädd till fiktiva och en aning skruvade karaktärer.

Ray William Johnson
Ray William Johnson hade under en kort tid flest prenumeranter på Youtube. Numera får han nöja sig med en tjugondeplats, kanske delvis för att huvudpersonen i videorna inte längre är han själv. Hans populäraste videor går under serienamnet Equals Three (=3) och går ut på att kommentera tre aktuella Youtube-klipp.


Tv-spel och annat nördigt

Nördarnas tid är äntligen här och Youtube är ett ypperligt forum för allt som har med spel, teknik och serier att göra! Här är kanalerna som tillåter dig att gotta dig ­hämningslöst i det nördigaste internet har att erbjuda.

Pewdiepie
Pewdiepie, eller Felix Kjellberg som han egentligen heter, är sedan 2013 inte bara den största svenska youtubaren, utan även världens mest prenumererade Youtube-kanal. Genren Pewdiepie har specialiserat sig på kallas för Let’s play och går ut på att filma sig själv när man spelar tv-spel, en kategori som har vuxit exponentiellt under de senaste åren.

Nerdist
Nerdist är som namnet föreslår ett mecka för den nördige. Här hittar du stå upp-komedi gjord av dina favoritkomiker, recen­sioner av dina favoritspel och ­bowling med celebriteterna från dina favoritprogram.

Geek and Sundry
Tv-spel, science fiction-serier och allt annat nördigt! Geek
and Sundry samlar allt på ett och samma ställe. Missa inte serien Table Top där eliten inom relaterade branscher samlas och spelar sällskapsspel.

Rooster Teeth
Pewdiepie har såklart inte monopol på Let’s Play-videor. Rooster Teeth är känd för sin serie Rage Quit, där grabbarna spelar och kommenterar något udda spel. Återigen bör en ­varning för väldigt uttrycksfullt språk utfärdas.

Tobuscus
Toby Turner ger nördigheten ett ansikte! Förutom att rapportera årligen från mässor såsom Comic Con lägger han bland annat upp roliga videor, inte sällan med tv-spel som tema. Kolla in hans videor inom kategorin Literal Trailer!


Svenska youtubare

Är engelskan lite rostig eller är det bara för ansträngande att lyssna på ett annat språk? Självklart har även svenskarna hoppat på Youtube-trenden. Här är de bästa svenskspråkiga kanalerna.

Clara Henry
En av de största svenska vloggarna heter Clara Henry, som började med egenfilmade humoristiska sketcher och numera har varit programledare för egna nätbaserade program. I dag har Claras videor nått tittare över hela världen, någonting som har lett till att hennes videor numera är tillgängliga med engelsk textning.

I just want to be cool
Denna svenska humortrio illustrerar hur snabbt en Youtube-succé kan bli en karriär inom tv. I dag har kanalen (hopskrivet Ijustwanttobecool) bland annat vunnit Expressens Webb tv-pris och har en egen serie vars andra säsong visas i höst på SVT Flow.

Montefjanton
Montefjanton kan till en början tyckas något oseriös, men kanalen har under åren utvecklats från mest flams till att numera vara riktigt underhållande videor. Populärast är videoklippen Felix recenserar där en av de fyra skånska killarna avger omdömen om vad han själv kallar ”underbart dåliga filmer”.


Musik

Youtube är ett utmärkt ­verktyg för att nå en större publik, någonting som många musiker haft nytta av. Det finns flera exempel på musiker som i dag är kända artister och som ­började sin karriär genom att lägga upp egeninspelade videor på Youtube.

ERB
Vad skulle hända om två historiska personer möttes i en rap-duell? Epic Rap Battles buntar ihop personer, oavsett om de levde under samma era eller inte, som förmodligen inte kommer eller teoretiskt skulle komma särskilt bra överens. Här kan du bland annat se hur Bill Gates och Steve Jobs försöker avgöra Apple- och Microsoft-kriget på rim.

Rhett and Link
Den här amerikanska musik- och humorduon är berömd för sina välskrivna och underhållande låtar med tillhörande musik­videor. Några klassiker är
I am a thoughtful guy och ­Perfect bathroom trip.

Mysteryguitarman
Namnet är något missvisande, då kanalens klipp innehåller betydligt mer varierade videoklipp än videor på en man som spelar gitarr. Mysteryguitarman är inte bara makalöst musikalisk utan även häpnadsväckande bra på att skapa innovativa musikvideor.

Schmoyoho
Trista reportage och politiska tal blir genast mycket mer upphetsande med lite auto-tune. På Schmoyohos kanal hittar du allt från en sjungande president till oförglömliga nyhetsreportage omgjorda till musikalnummer.

Chester See
Chester See erbjuder den perfekta mixen av välljudande musik och roliga sketcher. Det är inte ovanligt att Chester har sam­arbeten med kanaler som ­Nigahiga och Thedominicshow som resulterar i humoristiska musikvideor.


Vetenskap

Youtube är inte bara ett forum för underhållning, en stor del av innehållet går ut på att undervisa och informera. Här är kanalerna för den ­vetgirige.

Veritasium
Är du intresserad av roliga vetenskapliga fenomen och förbluffande fakta? Då är en prenumeration på Veritasium ett måste! Kanalen drivs av australiern Derek Muller som på ett roligt och informativt sätt slår hål på vetenskapsmyter eller förklarar komplicerade fysikfenomen.

Vsauce
Vsauce besvarar alla frågor du någonsin undrat över. Vilken färg har en spegel? Varför har vi två näsborrar? Hur mycket kostar egentligen jordklotet? På senare tid har två andra kanaler, Vsauce2, som precis som originalkanalen har som huvudsyfte att informera och utbilda tittarna, och Vsauce3, som mestadels fokuserar på tv-spel.

Nasa
Är ingen av ovan nämnda ­kanaler tillräckligt avancerad för dig? Oroa dig inte, den amerikanska myndigheten för rymdfart har en alldeles egen You­tube-kanal för dig som vill riktigt grotta ned dig i allt som har med fysik och rymden att göra.


Nyheter

Precis som alla sociala nätverk bidrar Youtube till den internationella nyhetsspridningen. Här är några kanaler där du hittar senaste nytt.

Vice News
Vice News rapporterar om okända historier och ser ofta nyheter från andra perspektiv. Deras specialitet är att wallraffa och på så sätt få så sannings­enliga och råa reportage som möjligt. På kanalen läggs videorna upp gratis för allmänheten.

BBC News
BBC gör inte bara succéserierna Sherlock och Downton Abbey,
de är även väldigt duktiga på välgjorda reportage om vad som händer i världen.

CNN
Den amerikanska tv-kanalen CNN är känd för snabb nyhetsrapportering på plats. På deras Youtube-kanal hittar du även klipp från andra program än från nyhetsdesken.


Teknik och prylar

Teknikutvecklingen rusar framåt på alla möjliga fronter, någonting som speglas i antalet kanaler som specialiserat sig inom ämnet. Här är det senaste om dagens teknik inte mer än ett klick bort.

Blendtec
Har du någonsin undrat om produkter annat än mat kan mixas? Leta inte längre, Blendtec mixar allt från biljardköer till smarta telefoner. Tycker du att det här låter som rent nonsens? Blendtec sysslar även med nyttig ­konsumentupplysning, som till exempel vilken av Iphone 6 Plus och Galaxy Note 3 som klarar sig bäst i en mixer.

Techrax
Hur många gånger har man inte velat kasta mobilen i marken i ren frustration? Techrax ­erbjuder tillfredsställande videor som visar när han utsätter utvalda teknikprylar för hemska plågor. På kanalen hittar du allt från Iphone-mobiler på järnvägsspår till Galaxy-modeller i flytande kvicksilver. Testa inte detta hemma!

Ijustine
Justine Ezarik skiljer sig från andra vloggare då hon specialiserat sig på teknik. Det är främst Apple-produkter som gäller. Ijustine har även utökat sin kanal med bland annat systerkanalen Ijustinegaming för den som är speciellt intresserad av tv-spel.

Unbox Therapy
Trots namnet är det bara en bråkdel av videorna på Unbox Therapys kanal som går ut på att packa upp saker. Kanalen är snarare ett allmänt forum för ny teknik med både reportage och recensioner av nya produkter på marknaden.

The Verge
The Verge rapporterar om den senaste tekniken och gör reportage om kommande uppfinningar hos de ledande före­tagen. Kanalen ägnar sig även åt spekulationer om hur framtidens teknik kan tänkas se ut.

Jonathan Morrison
Vill du ha recensioner som tar upp frågorna du egentligen vill ha svar på? Jonathan Morrison testar den senaste tekniken som vi vill ha den testad. Förutom recensioner av de senaste produkternas in- och utsida utsätter Jonathan även lyckligt ovetande främlingar för teknikrelaterade spratt.


Visuellt slående videor

Att göra vackra videor har blivit något av en konstart på Youtube. Den som är mest nytänkande och tekniskt överlägsen får också flest klick. Här är några innovatörer när det gäller videoskapande.

Corridordigital
Sam och Niko är experter på specialeffekter. 2010 bestämde de sig för att nischa in sig på online-material och Youtube var det självklara valet av forum att dela skapelserna på. Här hittar du videoklipp med varierat innehåll, men alltid med utomordentligt välgjorda effekter.

The Slow Mo Guys
När man saktar ned händelse­förlopp till hundra gånger så långsamt upptäcker man fenomen som annars går oss fullständigt förbi. The Slow Mo Guys visar till exempel hur en stämgaffel, såpbubbla och ett antal explosioner ser ut i ultrarapid.

Gopro
Användningsområdena för en liten actionkamera tycks vara oändliga! Kameratillverkaren Gopro har en egen kanal där de samlar några av de mer ny­tänkande och vackra videorna inspelade med deras produkt.