I dag har du allt som oftast en nätverksansluten skärm med dig; en telefon, dator eller surfplatta.

Samtidigt sitter många av oss med ett härligt, digitalt bibliotek av filmer, serier, musik och bilder som tyvärr många gånger endast kan avnjutas framför datorskärmen – eller i bästa fall vid tv:n via en hdmi-kabel.

Visst vore det smidigt att, när du nu ändå ständigt har alla dessa uppkopplade skärmar med dig, enkelt kunna komma åt dina mediebibliotek oavsett var du befinner dig? Lösningen heter Plex! Här visar vi hur du gör!

plax nas
Hemmabygge. I och med att vi bygger en egen nas kan den skicka alla filer i rätt format till vår smartphone och våra andra enheter.

Surfplattor, smarta telefoner och tv-apparater har de senaste åren blivit en del av vår vardag, men dessvärre är det långt ifrån samma hårdvara och program bakom alla skärmar.

Mobilen är av Android-typ, surfplattan är en Ipad, datorn kör senaste ­Windows och tv:n har sitt eget lilla operativsystem. De olika programmen läser inte samma typ av filer och är många gånger långt ifrån tillräckligt smarta att förstå vad den andra plattformen pratar om.

För dig som gärna kopplar av med en film på bussresan innebär detta att du behöver koda om den film du vill se för att sedan föra över den till din Iphone eller Android.

För att se färdigt filmen senare under kvällen behöver du antingen fortsätta titta i telefonen eller plugga i ett usb-minne i datorn, kopiera över filmen, sätta minnet i tv:n och spola fram till där du slutade titta på bussen.

Strömma smartare

Vad vi vill göra i den här guiden är att i stället placera alla våra video-, musik- och bildfiler på en hemmabyggd nas (network attached storage). Alltså en lagringsdator kopplad till nätverket.

Vi kommer sedan använda oss av gratisprogrammet Plex Media Server för att dela ut hela vårt mediebibliotek så det kan kommas åt från alla våra nätverksanslutna enheter. Oavsett märke, modell och geografisk position.

Om du redan har en egen nas kan du även installera Plex direkt på denna. Beroende på modell är det dock inte säkert att din nas klarar av att skicka allt material till alla enheter.

Läs vidare så förklarar vi mer och beskriver fördelarna med den här lösningen!


Del 1: Bestäm hårdvara för Plex Media Server

Plex Media Server fungerar precis som vilket annat program som helst och kan köras på en mängd olika plattformar. Det första du behöver bestämma är därför vilken hårdvara du vill använda för din installation.

Plex kan installeras och köras på en vanlig dator som antingen kör Windows, OS X, Linux eller ­gratisoperativsystemet Freebsd. Det kan även installeras direkt på många färdiga nas-lösningar från till exempel Netgear, Qnap, Unraid, Drobo och Synology (se plex.tv/downloads för en komplett lista).

Plex Media Server agerar alltså som just en server och samlar efter dina instruktioner ihop allt ditt mediematerial och skickar det till den enhet du vill. Filen kan skickas till vald enhet på två sätt. Det första är att den skickas precis som den är, det vill säga att den varken kodas om eller förminskas i storlek.

Detta är givetvis det önskvärda, men som bekant kan alla enheter inte läsa alla filformat. Det är inte heller speciellt smidigt, på grund av storleken, att strömma till exempel en blu-ray-film till telefonen via en 3g-
uppkoppling. Det för oss in på sätt nummer två som Plex använder för att skicka filer: konvertering/omkodning.

Beroende på vilken enhet du använder känner Plex Media Server av att du sitter på just den enheten och kodar då om filen för att passa exakt den hårdvara och det program du för tillfället använder. Det här sker i realtid medan du faktiskt tittar på filen!

Du kan även berätta för Plex att du vill ha lite sämre kvalitet på en strömmande film för att exempelvis belasta telefonens 3g-nät ­mindre (det vill säga förbruka mindre surfmängd).

Den här konverteringen medför dock ett nödvändigt ont – den kräver en del processorkraft. Av den anledningen klarar väldigt få av de färdiga nas-lösningarna på marknaden att koda om filmmaterial till särskilt många enheter. I vissa av Plex Media Server-versionerna finns faktiskt endast alternativet att direktströmma material då respektive nas processor helt enkelt är för svag för att koda om materialet.

Vi kommer därför att bygga oss en egen liten lagringsdator, eller nas om du så vill. Den här datorn behöver ständigt vara påslagen samt kopplad till vårt nätverk för att Plex ska fungera. Givetvis kan du även installera Plex Media Server direkt på din vanliga dator, men tänk som sagt på att den alltid behöver vara påslagen för att du ska kunna nå ditt material, samt att datorn blir i stort sett obrukbar för annat när den kodar om och skickar en film.


Fakta

Svårighetsnivå: Medel.
Det här lär du dig:

  • Bygga en egen nas.
  • Strömma hela ditt mediebibliotek till valfri nätverks­ansluten enhet.

Det här behöver du:

  • En nas (hemmabyggd eller färdigbyggd). I guiden finns en kort beskrivning hur du gör ett hemmabygge!
  • Trådlöst nätverk.
  • Smartphone, surfplatta eller liknande enhet.
  • Gratisprogrammet Plex Media Server (plex.tv). Plex-appen kostar mellan 34 och 38 kronor.