Del 2: Bygg en egen nas

Vi kommer inte gå in alltför djupt på själva byggnationen av vår nas då det är helt fritt att använda precis vilken kompatibel hårdvara som helst för en Plex Server-installation. I övrigt bygger vi datorn precis som vilken pc som helst.

Vi väljer för enkelhetens skull att använda ­Windows 7 som operativ­system, men installations­processen och byggnationen är inte särskilt annorlunda om du väljer att använda till exempel Linux som operativsystem i stället. Se support.plex.tv för guider och hjälp för de andra tillgängliga operativsystemen som finns att använda.

Känner du dig osäker på detaljerna kring hur du monterar en dator rekommenderar vi den utmärkta videoguiden på ­surftips.se/byggdatorvideo.

Minimikraven för att köra Plex Media Server utan omkodningsmöjligheter är en Intel Core 2 duo på 1,6 gigahertz eller likvärdig ­processor. Vi vill dock att vår server utan problem ska klara av att koda om kanske inte bara en utan även två eller tre filmer samtidigt.

Enligt Plex egna specifikationer rekommenderas minst en Intel Core 2 duo-processor på 2,4 gigahertz för detta. Då vi har en Intel Core i3 processor som arbetar på 3,06 gigahertz liggandes känns den som ett bra val.

Processorn kompletteras med ett Mini-ITX-moderkort från Zotac (med plats för sex sata-enheter), fyra gigabyte ram-minne samt en Kingston V300, 120 giga­bytes ssd-hårddisk och ett modulärt Corsair CX 430M-nätaggerat för strömförsörjningen.

Vi använder två vanliga 3,5-tumshårddiskar på totalt sex terabyte för att spara våra filer, vilket borde räcka ett tag. När det gäller val av chassi vill vi ha ett relativt rymligt sådant med plats för fler hårddiskar om vi vill utöka mängden lagring i framtiden. Då vi har ett Lian-Li PC-TU200 som för tillfället inte brukas till något speciellt använder vi det.

plex nas
 1  Vi börjar med att knäppa fast processorn på vårt moderkort samt montera processorkylaren, en Noctua NH-L9i. Självklart kan du lika gärna använda processorns medföljande kylare, men då vi vill ha ett så tyst system som möjligt kändes en ny fläkt som en bra investering.

plex nas
 2  Härnäst är det våra internminnen som knäpps fast på moderkortet. Därmed är moderkortet ­färdigt.

plex nas
 3 
Vi skruvar nu av de båda sidorna på vårt chassi och knäpper fast moderkortets medföljande bakplåt i chassit.

Vi monterar moderkortet på de för­installerade distanserna och skruvar fast det samt kopplar in de kablar som går till chassits framsida på respektive kontakt på moderkortet (strömbrytare, på-lampa och arbetslampa samt usb-kontakter).

plex nas
 4  Chassit har en löstagbar bur för fyra 3,5-tumshårddiskar, denna skruvar vi loss och plockar ut ur chassit. Vi vänder upp och ned på hårddiskburen och skruvar fast vår ssd på undersidan. Ssd:n kommer att agera systemdisk för vår ­Windows-installation. Vi passar även på att koppla in en sata-kabel till hårddisken.

Bakpå hårddiskburen kopplar vi in ytterligare fyra sata-kablar samt en av de löstagbara strömkontakterna från nätaggregatet. Vi har valt ett modulärt nätaggregat för att slippa ha onödiga kablar liggandes i ­chassit. Två sata-strömkontakter används för att ge stöm till alla 3,5-tumshårddiskplatser.

plex nas
 5  När alla kablar är monterade i hårddiskburen skruvar vi tillbaka den i chassit och fäster våra båda 3,5-tums­hårddiskar genom att föra in dem i buren och låsa fast dem med snabbfästet på burens ena sida. Därefter drar vi fram alla våra sata-kablar och fäster dem i moderkortets sata-platser.

plex nas
 6  Till sist kopplar vi in vårt nätaggregat i moderkortets 24-pinskontakt och ATX12V (P4)-kontakten för strömförsörjning till processorn. Vi kopplar även in strömkabeln från hårddiskburen samt en extra strömkabel från vår ssd-hårddisk till nätaggregatet.

Därefter knäpper vi tillbaka chassits båda sidor och kopplar temporärt in datorn till en vanlig skärm. Vi ansluter även mus och tangentbord till datorn. Dessa behöver vi för att kunna installera Windows och Plex Media Server på vår nas.

För- och nackdelar med egenbyggd respektive färdigbyggd Plex-nas

Att installera Plex på en från fabrik färdigbyggd nas-lösning (Readynas, Synology med flera) är många gånger lite billigare än att bygga en egen. De färdigbyggda drar i regel mindre ström och är oftast fysiskt lite mindre än egna byggen. Använder du därför Plex endast för att skicka material till exempelvis en htpc som kör Plex Home Theater kan du mycket väl klara dig med din vanliga nas.

Har du däremot för avsikt att strömma material till en mobiltelefon eller andra enheter som kräver omkodning går dessvärre de flesta färdiga nas-lösningar bet, då de helt enkelt inte orkar med. Användare har själva sammanställt en lista över vilka nas-enheter som är kompatibla med vilka typer av omkodningsmöjligheter (se surftips.se/plexnas). Att bygga en egen nas ger dig även möjlighet att själv välja storlek på chassi, komponenter, kylning med mera.


Del 3: Installera Windows 7 och ta tempen

Eftersom vi inte har någon dvd-läsare i vår nas väljer vi att följa en guide för att installera Windows 7 från ett vanligt usb-minne. Guiden finns på surftips.se/installeraguide.

Det som behövs är ett usb-minne på minst fyra gigabyte, ett serienummer för det operativ­system vi vill installera, Microsofts eget program för att skapa en startbar usb-sticka; Windows 7 USB/DVD Download Tool (hämtas på wudt.codeplex.com) samt Windows installationsfiler i iso-format (finns i guiden ovan).

plex nas windows
Operativsystem. Vi installerar Windows 7 på vår nas.

Efter att ha preparerat vårt usb-minne enligt guiden pluggar vi in det i vår nas och startar den. Vi installerar sedan Windows utan att göra några ändringar vid installationen. Vi använder vår ssd-hårddisk som installationsdisk.

Att ha operativsystemet på en ssd-disk i en nas är fördelaktigt framför allt då dessa typer av hårddiskar varken utvecklar någon värme eller producerar det minsta ljud. De är även snabbare än vanliga mekaniska hårddiskar – som i stället är bättre lämpade för just lagring av data.

Efter att Windows installerats aktiverar vi det med vårt serienummer och installerar alla uppdateringar från Windows Update samt grafik- och moderkortsdrivrutiner enligt moderkortets handbok. Efter ett par omstarter är allt klart.

Viktigt mäta temperatur

Innan vi börjar installera Plex vill vi kontrollera vår nas temperatur både vid belastning och då den är sysslolös. Vi surfar därför in på surftips.se/hwmonitor och hämtar programmet Hwmonitor genom att klicka på 1.25 setup under Download the latest ­release.

Vi installerar programmet med standardalternativen och startar det. I rutan som dyker upp kan vi se en mängd olika värden, bland annat att vår processors båda kärnor ligger på 32 respektive 35 grader – en helt okej temperatur.

plex nas hwmonitor
Har ingen feber. Tempera­turen hos vår processorn är helt okej.

Vi vill dock se hur vår nas klarar sig när den arbetar maximalt. Därför surfar vi in på surftips.se/prime95 och hämtar programmet Prime95 genom att klicka på Primary Download Site under File Download. Programmet behöver inte installeras utan startas genom att dubbelklicka på prime95.exe.

När programmet startats väljer vi det förmarkerade alternativet Blend och klickar på OK. Prime95 börjar omedelbart stressa processor och minnen maximalt och det syns direkt i Hwmonitor att temperaturerna ökar. Olika processorer klarar olika maxtemperaturer.

För vår i3:a vill vi helst inte landa över 75 grader vid maximalt arbetande. Vi låter Prime95 köra i några timmar för att se att vår nas fungerar stabilt och håller samtidigt koll på temperaturerna i Hwmonitor. Tack och lov verkar vår Noctua-fläkt hålla processorn på fullt acceptabla 65 grader vid full belastning.

plex nas prime95
Svettigt. Vi stresstestar vår nas med programmet Prime95.

Att en dator går för varm är inte bra varken för livslängden på komponenterna eller hur mycket den orkar arbeta. Blir en dator alltför varm har de allra flesta moderkort en inbyggd funktion som ser till att den stänger av sig.


Del 4: Dags att installera och konfigurera Plex Media Server

Så var vi äntligen framme vid hjärtat av den här guiden – det är dags att installera Plex Media Server. Vi surfar till plex.tv och klickar på Down­loads.

Eftersom vi vill installera Plex på vår egen nas väljer vi faktiskt Computer i stället för nas under Plex Media Server (nas i det här avseendet är alltså i stället program för ­färdigbyggda nas-lösningar som Qnap, Synology med flera). Vi väljer Windows och klickar på Download English.

plex nas
System och språk. Välj Windows och Download English.

Vi startar filen och väljer Install varpå Plex installerar sig på vår hemmabyggda nas. Vi startar sedan programmet genom att klicka på Launch. Plex Media Server startar då som en liten orange och svart ikon nere i Aktivitetsfältet. Vi högerklickar på ikonen och väljer Media Manager.

Administrationen för Plex Media Server görs via ett vanligt webbgränssnitt. Vi klickar på inställnings­ikonen (skruvmejseln och skiftnyckeln) högst upp till höger och väljer sedan Server. Här börjar vi med att ge vår server ett namn. Vi klickar på Anslut och väljer Registrera. Uppgifterna fylls i och ett serverlösenord väljs. Till sist trycker vi på Registrera.

plex nas
Dop. Vi namnger vår Plex-server.

För att titta på Plex endast inom vårt eget nätverk behöver vi inte skapa något konto, men för att kunna komma åt vårt mediebibliotek från andra nätverk behövs kontot för att Plex ska skicka alla våra filer till rätt enhet.

plex nas
Klart. Nu är vårt Plex-konto skapat.

Det finns en mängd andra inställningar i Plex Media Server och det kan vara en bra idé att gå igenom dem, även om du inte ändrar något. Kika framför allt på uppspelningskvaliteten under Webb, Uppspelare!

Här bestämmer du vad som ska vara maxkvalitet på en fil som skickas antingen lokalt eller till andra nätverk. Skulle dina filmer hacka/stanna vid uppspelning är det med andra ord här du först ska ta en titt!


Del 5: Bygg ett snyggt och smart mediebibliotek

Innan vi lägger till mediefiler i Plex är det viktigt att de är kategoriserade korrekt och namngivna på ett smart sätt. Du kan här laborera med olika raid-lösningar gällande själva hårddiskarna, eller om du kör Windows 8 använda Storage Spaces (surftips.se/storagespaces) för att slå ihop dina hårddiskar till en.

Vi väljer dock att använda en av våra två hårddiskar till filmer, musik och bilder medan den andra får husera våra sparade tv-serier. Beroende på vilken typ av fil det handlar om ser den rekommenderade katalogstrukturen för att Plex ska hitta rätt bland materialet lite olika ut.

Filmer bör placeras i samma mapp med filnamnet överensstämmande med filmens titel, till exempel Movies/The Lion King.avi, alternativt i en egen mapp med samma namn som filmen, till exempel Movies/The Lion King/The Lion King.avi. Vi föredrar alternativ två då en del filmer har undertexter som ligger i separata filer (filändelser srt eller sub). Undertexter bör heta exakt samma sak som filmfilen, men med sin egen ändelse (The Lion King.srt).

Serier delas i stället in i säsonger enligt strukturen Series/Lost/Season 1/Lost.S01E01.avi. Samma regler för undertexter gäller även här. Också musik kategoriseras på ungefär samma sätt:
Music/Daft Punk/Random Access Memories/1.Give Life Back to Music.mp3.

Den sista kategorin av media är egna film- och bildfiler, till exempel semesterfilmer. Dessa läggs med fördel i samma mapp och namnges med vad du känner passar, till exempel Home Movies/Hundpromenad 2007.avi för filmfiler. För bilder behåller Plex den mappstruktur de har då de läggs till. Det är upp till dig hur du vill sortera dessa.

plex nas
 1  När alla våra filer är ­korrekt strukturerade klickar vi oss tillbaka till Plex startsida (huset uppe till ­vänster). Vi klickar här på det lilla plus-tecknet fram­för vår nas och får då möjligheten att lägga till ett nytt bibliotek.

plex nas
 2  Vi klickar på Filmer ­(eftersom det är det vi ska lägga till) och väljer ett namn för vårt nya bibliotek (vi döper det till Movies) och klickar på Nästa.

plex nas
 3  Vi klickar på Lägg till en mapp, letar upp mappen som innehåller våra filmer och klickar på Lägg till. Har du fler mappar med filmer kan dessa läggas till. Vi nöjer oss dock med vår filmmapp och klickar på Lägg till bibliotek.

plex nas

plex nas
 4  Plex börjar nu arbeta och har efter ett litet tag inte bara läst av vilka filmer som finns i vårt ­bibliotek utan även matchat dem mot en databas innehållandes både bild- och textmaterial för respektive film.

Klickar vi på någon av våra filmer visas en detaljöversikt om den aktuella filmen samt möjligheten att spela upp den direkt i vårt webbläsarfönster. Vi kan även korrigera en felaktig matchning, ändra text- och bildinformation med mera.

 5  Nu har vi koll på hur vi ­lägger till bibliotek. Vi repeterar därför stegen ovan för våra tv-serier, bilder och musik och låter Plex hämta hem all information för dessa.


Del 6: Olika sätt att spela upp filer

Då kan vi äntligen börja spela upp vårt material! Plex-klienter och Plex-appar finns till en mängd olika system; IOS, Android, Windows 8 och ­Samsung smart tv-apparater för att nämna några. Den mest avancerade av klienterna är Plex egen desktopklient Plex Home Theater som finns till Windows, Mac och Linux. Den hämtas direkt från plex.tv/downloads och är gratis. Tillvägagångs­sätten för att hämta respektive app är snarlika. Vi börjar med att installera IOS-appen på vår telefon.

plex nas
 1  Via App Store söker vi efter Plex och väljer att hämta hem appen samt betala de 38 kronor den kostar.

plex nas
 2  När appen hämtats och installerats öppnar vi den och möts av en ledsam syn. Om din telefon är kopplad till samma wifi-nätverk som din nas hittas förmodligen all media direkt, men då vår telefon endast har 3g påslaget har den än så länge ingen aning om vad vi vill att den ska göra.

plex nas
 3  Vi klickar på ikonen för sociala aktiviteter (de två ansiktena) och väljer att Logga in. Vi fyller därefter i de upp­gifter vi tidigare skapade för vårt Plex-konto.

plex nas
 4  Vips är vi inloggade och hela vårt bibliotek går nu att se direkt från vår telefon.

Android-appen kostar 34 kronor och installeras i princip på samma sätt.

plex nas
En annan häftig funktion är Plex webbtjänst som gör det möjligt att spela upp filer från vilken nätverksansluten dator eller surfplatta som helst, utan att behöva installera några program på den aktuella enheten. Vi surfar in på plex.tv/web och loggar in.

Några sekunder senare får vi fram hela vårt mediebibliotek även här och kan spela upp alla filer samt göra alla inställningar vi skulle kunnat göra om vi skulle vara inloggade direkt på vår nas; lägga till nya bibliotek, ändra i beskrivningar med mera.

Enkelt skicka Plex till Chromecast

Har du en Chromecast kopplad till din tv kan du via ett enkelt tryck på Chromecast-ikonen – som då uppenbarar sig längs ned i Plex-appen – skicka all din media direkt till tv:n. Smidigt!

plex nas chromecast
Ruta. I mitten nedtill dyker Chromacast-ikonen upp!

Se film om hur vi skickar video från Ipad till Chromecast här:


Del 7: Så styr vi vår nas utan skärm

Intentionen är att vår nas i princip ska vara självständig och att vi kopierar in nytt material till den via Windows vanliga nätverksfildelning (se surftips.se/natverksfildelning). Så fort vi placerar en ny film eller annan fil i våra specificerade mappar snappar Plex Media Server upp det och hämtar direkt all information om filen, samt lägger till den i vårt bibliotek.

Ibland kan det dock, den utmärkta webbtjänsten till trots, vara nödvändigt att komma åt Skrivbordet på vår nas och göra ändringar, kopiera material, ändra namn på filer och liknande, helst utan att behöva koppla in en skärm och mus/tangentbord varje gång.

Vi surfar därför in på uvnc.com/downloads/ultravnc och hämtar hem den senaste versionen av programmet Ultravnc (i skrivande stund 1.2.0.1). ­Programmet består av en ­serverdel och en klientdel där klientdelen helt sonika kan ta kontroll över datorn som server­delen är installerad på.

plex nas
Vi startar installationen och klickar oss vidare tills vi får möjlighet att välja vilken del av programmet vi vill installera. Vi väljer UltraVNC Server Only och klickar oss vidare tills installationen är klar, utan att ändra några andra alternativ.

plex nas
Under Start-menyn klickar vi sedan på Ultra VNC Server varpå en liten symbol i form av ett öga uppenbarar sig i Aktivitetsfältet. Vi höger klickar på ögat och väljer Install Service följt av Start Service. Därefter väljer vi Admin Properties i samma lista och under VNC Password fyller vi i ett valfritt lösenord samt klickar på OK. De övriga inställningarna låter vi vara.

På en annan dator inom samma nätverk laddar vi hem Ultravnc igen. Men i stället för att installera serverdelen av programmet väjer vi UltraVNC Viewer Only. Vi installerar programmet och startar det.

plex nas

plex nas
Under VNC Server fyller vi i vår nas ip-nummer. Det ser vi genom att hålla muspekaren över ögatsymbolen på vår nas. Vi klickar på Connect, fyller i
det lösenord vi alldeles nyss skapade på vår nas och klickar på Log on. Vips dyker vår nas Skrivbord upp och vi kan kontrollera den precis som om vi satt framför den.

Fakta

Svårighetsnivå: Medel.
Det här lär du dig:

  • Bygga en egen nas.
  • Strömma hela ditt mediebibliotek till valfri nätverks­ansluten enhet.

Det här behöver du:

  • En nas (hemmabyggd eller färdigbyggd). I guiden finns en kort beskrivning hur du gör ett hemmabygge!
  • Trådlöst nätverk.
  • Smartphone, surfplatta eller liknande enhet.
  • Gratisprogrammet Plex Media Server (plex.tv). Plex-appen kostar mellan 34 och 38 kronor.