Jag sitter vid ett middagsbord och får in maträtt efter maträtt, men det är inte någon vanlig restaurang. Det jag har hamnat på är i stället en hemmakrog. Ett par matentusiaster tjänar lite extra pengar på att någon gång i veckan laga mat till främlingar. Tack vare internet hittar de sina hungriga matgäster.

Jag besöker hemmakrogen under en semesterresa till Buenos Aires, och under samma resa skippar jag de vanliga hotellen. I stället hyr jag min lägenhet direkt från en argentinska som jag aldrig har träffat. Bokningen har jag gjort via nätet.

Både matbordet och sängen är exempel på en av de hetaste it-trenderna just nu: delningsekonomi.
 
Delningsekonomin (sharing economy)
handlar om att skippa mellanhänderna. Om du kan laga mat och jag är hungrig, varför måste vi blanda in någon annan? Om du har en ledig lägenhet och jag behöver någonstans att bo, varför kan vi inte lösa det själva?

I takt med att världen kopplar upp sig blir behovet av mellanhänder mindre. På nätet hittar producenter och konsumenter varandra, och de sajter som sköter den här hopkopplingen är glödheta.

Med 6 miljoner gäster förra året är sajten Airbnb det mest kända exemplet. På ytan ser det ut som en vanlig hotellbokningssajt, men i själva verket är det bara en marknadsplats där privatpersoner hyr boende.

På samma sätt kopplar Eatwith ihop hungriga middagsgäster med matkunniga värdar medan Google-ägda Uber Pop ser till att den som vill resa kan få skjuts av någon som har plats över i bilen. Vi ser trenden i stort och i smått. Tyska Lendico kopplar samman den som vill låna pengar med den som har pengar att låna ut medan Vint sammanför motionärer och personliga tränare.

Enligt en rapport från konsultföretaget Pwc omsätter delningsekonomin redan i år över hundra miljarder dollar, och den växer kraftigt. Det här skakar förstås om jättarna. Hotellägare runt om i världen försöker stoppa Airbnb, och i förra numret av PC för Alla rasade taxibranschen mot Uber Pop. I andra delar av världen har protester blivit mer våldsamma, och det är inte svårt att tänka på hur upprörda spinnare förstörde spinnmaskinen Spinning Jenny på 1700-talet.

Naturligtvis är delningsekonomin inte problemfri. Betalar de nya aktörer skatt? Uppfyller de säkerhetskraven? Följer de arbetarskyddsregler? Allt det här måste förstås regleras klart och tydligt.

Men om hotellen, restaurangerna och taxiföretagen försöker stoppa sajter som Airbnb, Eatwith och Uber Pop i stället för att anpassa sig är risken stor att de hamnar på samma sida i historieböckerna som de spinnare som inte insåg att deras storhetstid är över.