Tillhör du dem som tycker att det är alldeles för dyrt med bläckstråleutskrifter? Tvekar du att skriva ut och tänker att bläckkostnaden på kort tid överstiger priset för skrivaren om du inte snålar med utskrifterna? Och tänker du på samma sätt när det gäller de billiga laserskrivarna?

Då kan det vara värt att ta en närmare titt på Epsons nya bläckstrålekoncept Ecotank, som levereras med tillräckligt mycket bläck för att räcka i två år utan att du ska behöva fylla på nytt bläck.

För utskrifter i vardagen

Epson har lanserat två nya skrivare i denna serie varav vi har testat den billigaste, Ecotank L355. Skrivaren är svart, liten och lätt och har ett enkelt utförande utan skärm och bara några få knappar på den uppvikbara panelen med vilka du kan skanna och kopiera i svartvitt och färg. Här finns ingen display för att göra inställningar eller visa info. Inställningarna görs via menyer i datorn.

Som multiskrivare är Epson Ecotank L355 inte särskilt märkvärdig. Den har alla grundläggande funktioner vi förväntar oss, men inget extra.

Vi börjar med att titta på vad skrivaren kan prestera. Ecotank L355 är en enkel skrivare och inte i första hand en fotoskrivare med beständigt bläck som håller i hundratals år eller något som ger arkivbeständiga dokumentutskrifter. L355 är avsedd för vardagsutskrifter och riktar sig till användare som skriver ut mycket men inte nödvändigtvis behöver högsta kvalitet.

Tusentals sidor

Toppegenskapen hos den här skrivaren är den stora mängd utskrifter du kan göra utan att behöva fylla på nytt bläck. Epson hävdar med sitt nya koncept att du har bläck för två års förbrukning i en omgång bläck. Bläcket ska räcka till 4 000 sidor i svart och 6 500 sidor i färg!

Det slår med hästlängder vad laserskrivare i liknande prisklass kan erbjuda. Och jämfört med bläckstråleskrivare med traditionellt patronsystem motsvarar bläckmängden uppemot 55 bläckpatroner. Det är de här egenskaperna som gör Ecotank L355 mycket intressant och prisvärd.
Det är i den extra ”ryggsäcken” på sidan som det intressanta sitter. Ett gäng rejäla tankar som ersätter vanliga små bläckpatroner.

Prestandamässigt är skrivaren tillräckligt snabb, inte fullt lika snabb som laser men fullt jämförbar med andra bläckstråleskrivare. Trots att L355 inte är en dedikerad fotoskrivare levererar den mycket bra fotoutskrifter med fin färgåtergivning och ett relativt brett tonomfång, men den tappar några detaljer i de allra mörkaste och de allra ljusaste nyanserna. Du kan dock inte göra kantfria utskrifter.

Sämre som bildläsare

Skannade foton i 300 dpi tappar en hel del i färgåtergivning och visar ett tydligt rödstick. Bilderna blir brusiga och tappar ytterligare detaljer i de mörkaste och ljusaste områdena. Kopior blir hyfsat bra. Vit text mot färgad bakgrund blir svag, och det blir betydligt mer brus i färgkopiorna. Svart text blir något kraftigare i kopiorna, trots att svarta fält blir ljusare.

Textutskrifterna är fullt läsbara ner till åtminstone fyra punkter, men bokstävernas kantskärpa är ojämn. Vi upplevde inga svårigheter vid utskrift, inget papperstrassel eller andra störande stopp. Men vid utskrift i utkastläget (snabbutskrift) slamrade det till ordentligt varje gång skrivaren greppade tag i ett nytt ark.

Bläck vid sidan av

Bläcket fylls på i fyra tankar som sitter i en egen hållare på höger sida om skrivaren. Hållaren är löstagbar och upphängd så att du kan haka av den och fylla på bläck. Tankarna är kopplade med slangar till skrivaren och allt döljs när du har hakat på hållaren igen. En nivåmarkering nedtill på patronerna visar när det är dags att fylla på nytt bläck. En uppsättning bläck följer med skrivaren och när det är dags att fylla på igen (efter två år?) kostar bläckflaskorna 99 kronor styck.

Du byter aldrig patron, utan bläck fylls på med refill-flaskor. Sisådär en gång vartannat år, alltså.

Första gången du fyller på bläck (vid installationen) tar skrivaren 20 minuter på sig för att ladda bläcket. Vårt intryck är att det känns lite otympligt med den lösa hållaren till höger. Du måste vara aktsam när du flyttar skrivaren så att du inte råkar knuffa till den så att den ramlar av. Å andra sidan kanske du inte behöver flytta den så ofta.

Att fylla på bläck kräver också en hel del försiktighet. Det är inte lika smidigt som att byta vanliga bläckpatroner, där du dels inte kan sätta patronerna i fel hållare, dels inte riskerar att spilla bläck. Med L355 får du inte vara disträ när du fyller på bläck så att du råkar fylla på fel färg i behållarna. Här finns inga säkerhetsspärrar som säger ifrån om det är fel. Det är lätt att det stänker färg när du tömmer flaskan om du trycker för hårt. Du måste också skruva av locket helt och dra bort förseglingen på flaskan innan du fyller på. Vid den proceduren är det näst intill omöjlig att inte få färg på fingrarna. Tur att man inte behöver göra det förrän efter två år igen om förbrukningen är som utlovas.

Omdöme
Sammantaget tycker vi att L355 är en mycket intressant skrivare. Den är inte den snabbaste skrivaren någonsin och kvaliteten visar på en del begränsningar, men det är det lätt att överse med när utskriftskostnaden blir så låg med tanke på den mängd utskrifter som går att göra med en uppsättning bläck till ett väldigt lågt pris.

Det här är en av Epsons allra första skrivare med det nya konceptet och vi hoppas att bläcktankstekniken har utvecklats ytterligare när den fått mogna till sig i kommande uppföljare.

Fakta: Epson Ecotank L355

Tillverkare/kontakt: Epson, www.epson.se
Skrivarteknik: Bläckstråle.
Utskriftsupplösning: 5 760 x 1 440 dpi.
Multifunktion: Utskrift, skanning, kopiering
Utskriftshastighet A4 färgfoto: Cirka 3 minuter.
Utskriftshastighet (svartvitt): Cirka 8,5 sidor/min.
Utskriftshastighet (färg): Cirka 4,5 sidor/min.
Pappersmagasin: 1 st, 100 ark vanligt papper, 50 fotoark.
Kantfri utskrift: Nej.
Antal bläckbehållare: 4 st (cyan, gul, magenta, svart).
Droppstorlek: Minsta droppvolym 3 pl.
Kapacitet svart bläck: Cirka 4 000 sidor.
Kapacitet färgbläck: Cirka 6 500 sidor.
Skannerupplösning: Optisk upplösning 1200 x 2400 dpi.
Anslutningar: Usb 2, wifi.
Moln- och nätverksutskrifter och skanning: Epson Connect.
Medföljande program: Epson Easy Photo Print, Epson Event Manager, Epson Scan.
Krav på operativsystem: Windows 8.1/8/7/Vista/XP, Mac OS X 10.5.8+
Storlek: 47,2 × 30 × 14,5 cm.
Vikt: Cirka 4,4 kg.
Ljudnivå: Max 37 dB (A).
Strömförbrukning: Vänteläge: cirka 4,5 W. Av: cirka 0,3 W (usb-ansluten till datorn), kopiering: cirka 11 W., sleep mode: 2,3 W.
Pris: 3 300 kronor.


Hög bläckkapacitet.
Snygga fotoutskrifter.
Mycket prisvärt i längden.


Vansklig påfyllningshantering.
Inte så bra skanner.

Betyg: 4 av 5