Får Intel som det vill kan lösenordens tid snart vara förbi. Tillsammans med dotterbolaget McAfee kommer Intel senare i år att släppa en ny lösning som ska göra det enklare att logga in på din dator med hjälp av biometri.

– Din biometri eliminerar behovet av att skriva in lösenord för att logga in i Windows, och så småningom alla de webbplatser du besöker, säger Kirk Skaugen, som är chef på Intels pc-grupp.

Så ska Intel ta död på lösenorden

Han uppger inte några detaljer kring de produkter företaget planerar att släppa annat än att företaget kommer att släppa programvara senare i år som ska erbjuda en standard för hur biometri kan användas med datorer.

Dessutom ska tekniken göra det möjligt att använda samma inloggning för att även logga in på webbplatser, som exempelvis internetbanker.

Det framgår inte vilken typ av biometriska lösningar Intel och McAfee kommer att satsa på, men i en intervju med CNBC tidigare denna månad uppgav Kirk Skaugen att företaget kommer att satsa främst ansiktsigenkänning.

Fördelen med ansiktsigenkänning är att tekniken kan utnyttja befintliga webbkameror utan att speciell hårdvara behöver installeras på en dator.

Förutom biometri kommer Intel även att satsa stort på trådlös laddning av mobila enheter. En teknik som enligt Intel kommer att dyka upp i nya bärbara datorer nästa år i samband med släppet av en ny processor som går under kodnamnet Skylake.

IDG News