Bokmärken är en av webb­läsarnas finurligaste funktioner. I stället för att behöva leta efter sajter som du besöker ofta kan du spara dem som direktlänkar i din webbläsare. Dina bokmärken visas i en meny högst upp i webbläsaren, så med ett enda klick hamnar du rätt. Har du många bokmärken kan du även skapa mappar med dina samlingar.

Bokmärken har funnits i webbläsarna sedan början av 1990-talet, men i dag är de förstås betydligt smartare. De går nämligen att synkronisera. Du behöver med andra ord inte skapa en bokmärkessamling på den stationära datorn och en på den bärbara. Om du kör Google Chrome i både datorn och telefonen kan du till och med ha samma bokmärken i båda prylarna.

Nödvändig inloggning

Förutsättningen för att det här ska fungera är att du loggar in i din webbläsare. Om du gör det får du inte bara en möjlig­­het att synkronisera dina bokmärken utan kan även spara din startsida, dina lösenord och historiken över sidor du har besökt.

Vill du även använda mobi­len måste du förstås logga in med samma namn i mobilen och datorn.

Är ni flera personer som använder datorn är det inget problem. Senaste versionen av Google Chrome klarar av att hålla koll på flera användare.

Nackdelen med inloggning är förstås att du ger Google tillgång till information om hur du surfar.

Ur integritetsperspektiv kan det här vara ett problem, och en lösning är att ha en helt annan webbläsare när du surfar till sidor som känns lite känsliga.


Steg för steg: Synka bokmärken i Chrome

chrome bokmärke
 1  Skaffa Chrome. Skaffa webbläsaren Google Chrome. På en dator går du in på chrome.google.com och klickar på Hämta Chrome. Kör du en surfplatta eller smartphone öppnar du App Store eller Google Play Butik. Sök efter Google Chrome och välj Installera.

chrome bokmärke
 2  Registrera dig. För att synkronisera dina bokmärken måste du ha ett Google-konto, till exempel en Gmail-adress. Om du saknar detta går du in på www.google.se, klicka på Logga in, Skapa ett konto. Fyll i efterfrågad information.

chrome bokmärke
 3  Logga in. Logga in i webbläsaren genom att klicka på inställningsikonen (uppe till höger) och välja Logga in i Chrome. Om du bara vill synkronisera vissa saker kryssar du i rutan Välj vad som ska synkroniseras. Bekräfta med Logga in.

chrome bokmärke
 4  Visa bokmärkena ... Ta fram dina bokmärken genom att klicka på inställningsikonen, Bokmärken, Visa bokmärkesfältet. För att lägga till ett nytt bokmärke klickar du på stjärnan till höger om webbadressen, gör eventuella ändringar och klickar OK.

chrome bokmärke
 5  … och organisera dem. Har du många bokmärken kan du lägga dem i mappar. Skapa en mapp genom att högerklicka på bokmärkesfältet välja Lägg till mapp. Nu är det bara att dra och flytta. För att få ännu bättre koll väljer du Öppna bokmärkeshanteraren.

chrome bokmärke
 6  Använd mobilen. I Chrome för mobilen trycker du på telefonens inställningsknapp och Bokmärken. Välj mellan Bokmärken i mobilen och Bokmärken på skrivbordet. Lägg till ett nytt bokmärke genom att trycka på inställningsknappen och stjärnan högst upp.


Så gör du i Internet Explorer och Firefox

bokmärke firefox
I senaste Firefox öppnar du bokmärkesfliken genom att högerklicka högst upp i fönstret och välja Bokmärkesfältet. För att synkronisera dina bokmärken klickar du på inställningsknappen och väljer Inställningar, Sync. Om det är första gången väljer du Skapa konto och fyller i efterfrågad information. Kommande gånger väljer du Logga in.

bokmärke internet explorer
Du som kör Windows 8 (eller senare) kan synkronisera dina bokmärken så här: Öppna Inställningar (Windows-tangenten + I) och välj Ändra datorinställningar, OneDrive. Klicka på Inställningar för synkronisering och se till att Andra inställningar, Webbläsare står i läge .

Fakta

Svårighetsnivå: Enkel.
Program/tjänst: Google Chrome.
Tid: 5 minuter.
Det här behöver du:

  • En dator med internet­uppkoppling.
  • En smartphone – om du vill synka med telefonen.

Det här lär du dig:

  • Spara bokmärken i Google Chrome.
  • Att synka dem mellan ­dator och mobil.
  • Hur du synkroniserar bokmärken i Internet Explorer och Firefox.