Har du slagit rekord i ett spel och vill visa det för dina vänner? Eller vill du dokumentera något lustigt stavningskontrollfel i ett snabbmeddelande? Det kan finnas många anledningar att vilja ta en bild av telefonens skärm.

Det är möjligt att göra en så kallad skärmbild eller skärmdump i alla senare versioner av Android, men hur du gör varierar från telefon till telefon och kan vara lite knepigt att lista ut. Här visar vi de vanligaste sätten, så kan du prova vad som gäller för just din lur.

I samtliga fall brukar ett litet slutarljud (kameraklick) höras och bilden placeras som en jpg-bild i mappen Screenshots eller i den vanliga bildmappen.

skärmdump android
Spara. Skärmbilder tagna på en Android sparas normalt i en egen mapp.

  • Håll in avstängningsknappen och volymsänkningsknappen samtidigt i några sekunder (funkar för de flesta telefoner med Android 4 eller senare).
  • Håll in hemknappen och volymsänkningsknappen samtidigt i några sekunder (detta gäller för Samsung Galaxy S3, S4 och S5).
  • På S4 Mini håller du in hemknappen och avstängningsknappen (inte volymsänkningsknappen) samtidigt ett par sekunder för att ta en skämdump.
  • På vissa telefoner finns skärmbildsfunktionen tillgänglig på avstängningsmenyn. Håll in avstängningsknappen några sekunder och välj från menyn (det här gäller till exempel för Sony Xperia).
  • Ytterligare en variant är att hålla in knappen för att växla mellan appar i några sekunder (Asus Padfone).
  • Om din telefon kör en äldre version av Android, före 4.0, är det värre. Då krävs eventuellt en app för ändamålet och oftast en datoranslutning. Sök till exempel efter No Root Screenshot i Google Play-butiken.

Fakta

Svårighetsnivå: Enkel.
Program: Android (smartphone)
Tid: 5 minuter.
Det här lär du dig:

  • Olika sätt att ta en skärmdump av det du ser på skärmen i din smartphone.