Under året har vi sett en hel del intressanta datorer i Googles Chrome OS-satsning. Dels nya Chromebooks som bygger på samma koncept som de första vi testade sommaren 2013: lätta och behändiga små surfdatorer med billig teknik, billiga chassin och bra batteritid, dels nya formatet Chromebox, som finns både i enklare, billigare varianter med Celeronprocessor som presterar ungefär som de bärbara, och rejäla små kraftpaket med Intel Core i5 och Core i7.

Det vanligaste är att tillverkare stoppar in enkla Intel-processorer som Atom, Pentium och Celeron. Men Samsung överraskade med sin egen arm-baserade systemkrets i en av de bästa tidiga modellerna. Därför höjde vi lite på ögonbrynen när vi såg att Acer hade valt Nvidia Tegra K1 som grund i nya Chromebook 13, eller CB5-311 som den också heter.

Stabilt men tråkigt

Datorn finns i lite olika konfigurationer, med två eller fyra gigabyte arbetsminne, 16 eller 32 gigabyte Flash för lagring och vanlig tråk-skärm eller full hd. Den vi fick tag på till test är lite av en mellanmodell, den har 4 gigabyte minne och 32 gigabyte Flash men bara 1 366 x 768 bildpunkter i skärmen.

Designen hos Chromebook 13 är enkel och elegant. I alla fall om man inte kommer för nära, då en del osnygga ytor och detaljer blir märkbara. Men för en notebook för under fyra tusen är det helt okej.

Skärmen är dessutom en billig, trist tn-panel. Vi hoppades att de hade pensionerats helt från även billiga notebooks vid det här laget, men de klänger sig envist kvar. Detta tillsammans med ett par burkiga stereohögtalare på chassits undersida gör att tjänster som Spotify och Netflix, även om de funkar fint att köra i en Chromebook, inte blir särskilt njutbara här.

Chromebook 13 är ett enkelt men stadigt bygge med ett matt, vitt plastchassi som varken är fult eller snyggt. Det verkar stryktåligt men har samtidigt en billig plastkänsla som känns tråkig att bära runt på och jobba med. Tangentbordet och musplattan ser stiliga ut på avstånd. Musplattan är högklassig med bra precision, men tangentbordet är en trist historia med stum känsla, fladdriga knappar och, som förväntat i den här prisklassen, ingen bakbelysning.

Men kanske har Chromebook 13 ett ess i rockärmen i prestandakampen? Här sitter ju ändå världens mest kraftfulla mobila processor, Nvidia Tegra K1. Världens snabbaste, på grafiksidan i alla fall, Apples A8X och de bästa av de nya Intel-kretsarna är snäppet bättre på ”vanliga” arbetsuppgifter men K1 är definitivt med i toppen.

Tegra K1 finns i två versioner, det här är 32-bitarsversionen, som har en fyrkärnig Coretx A15 med 2,3 GHz per kärna. Och sedan grafikkretsen, som gör att den kan matcha en Playstation 3 i 3d-prestanda. I alla fall i teorin.

Underligt underpresterande

Låter imponerande på papperet, men när vi startar och kör den är vi långt ifrån lika hänförda. Den beter sig som en Chrome-dator bland alla andra. Dessutom en som är lite segare än andra Chromebooks som släppts under hösten med Celeronprocessor.

Att ladda och scrolla i tunga webbsidor är inte hundra procent smidigt och tyngre webbappar som Microsoft Office Online laggar efter påtagligt. Videoströmning klarar Chromebook 13 däremot galant, både i 720p, vilket passar skärmen, och i 1080p om vi ansluter en extern skärm till hdmi-utgången. Kanske är det först då som grafikkretsen får något att göra.

En usb-port och en hdmi i fullformat sitter placerade på baksidan.

Men även utan den i åtanke känns det som om Tegra K1 underpresterar enormt här. Vad gör alla kärnorna och gigahertzen? Samma processor i en Android-surfplatta levererar blixtrande snabb prestanda, laggfri webb och imponerande spelupplevelse på en flera gånger mer högupplöst skärm.

Någonting känns fel här. Är det Chrome OS som är dåligt optimerat för arm i allmänhet eller Tegra K1 i synnerhet? Är det kanske Nvidia som behöver skruva till rutinerna? Är det just den här datorn som har problem? Frågor utan svar.

Tre saker får dock plustecken. För det första batteritiden. Acer utlovar upp till 13 timmar drifttid och jodå, det får vi också, så länge skärmen är dämpad och man inte gör något extremt krävande. Det är bättre än på surfplattor med Tegra K1, men vi antar att 1,5 kilo dator också innehåller ett större batteri. För det andra får vi snabb wifi med upp till 802.11ac-standard, bra för att strömma video säkert. För det tredje bjuds det på extra Google Drive-utrymme, 100 gigabyte i två år.

Omdöme

Vi blir inte kloka på Chromebook 13. Det som verkade så lovande visade sig vara en besvikelse. Imponerande specifikationer på papperet som inte lever upp till förväntningarna, en snygg design på avstånd som är tråkplastig i närbild och känns billig att använda och ett pris som ligger en bit över konkurrerande, snäppet snabbare och i övrigt likvärdiga Chromebook.

Kanske är det något som behöver rättas till för att låsa upp Tegra K1:s potential i Chrome OS. Om så sker får vi återkomma, men just nu är vi allt annat än imponerade.

Fakta: Acer Chromebook 13 CB5-311 (NX.MPRED.004)

Tillverkare/kontakt: Acer, www.acer.se
Processor: Nvidia Tegra K1 / Cortex-A15 R3, 2,3 GHz quad core.
Grafik: Nvidia GK20A.
Minne: 4 GB.
Lagring: 32 GB Flash.
Bildskärm: 13,3 tum tn, 1 366 x 768 bildpunkter.
Anslutningar: 2 st usb 3, hdmi, headset.
Trådlöst: 802.11 a/b/g/n/ac, bluetooth 4.
Operativsystem: Chrome OS.
Övrigt: 100 GB Google Drive i två år.
Storlek: 32,6 x 22,7 x 2 cm.
Vikt: 1,44 kg.
Pris: 3 700 kronor.


Stadigt bygge.
Bra batteritid.
Ac-wifi och bluetooth.


Måttliga prestanda.
Tråkig skärm och högtalare.
Billig känsla i chassit.

Betyg: 3 av 5