Widget är en smart funktion i Android-telefoner och surfplattor. Vad det handlar om är ett slags ”miniprogram” som du inte behöver öppna utan som körs direkt på hemskärmen.

För att lägga till en widget öppnar du bara Program, klickar på Widgetar och drar den du vill ha till din hemskärm.

Visa aktuell vecka

En liten men smart widget heter Aktuell vecka. Som namnet skvallrar om gör den inget annat än att visa aktuellt veckonummer.
Ladda ned till Android. Aktuell Vecka (Nykodat.se)

Kolossalt kompakt kalender

Det finns många appar för att visa din Google-kalender, och de flesta har en egen widget. Som regel är de ganska luftiga, och får på så sätt inte plats med speciellt många möten.
Jorte är ett undantag. Om du väljer agenda-läget får du in massor med möten på en liten yta.
Ladda ned till Android. Jorte Kalender

Tv-tablån i fickan

Inget ont om Netflix, men ibland passar vanlig tablå-tv bättre. För att hålla koll på tablån kan du ladda hem Tv.nu och lägga till dess widget. Du ser då vad som visas på tv just nu. Om du registrerar dig kan du välja vilka kanaler som ska visas.
Ladda ned till Android. Tv.nu

Surfa snabbare med wifi

Ett smart sätt att surfa snabbare är att koppla upp telefonen mot ett wifi-nät i stället för att surfa på mobilnätet. Det här kan du göra via telefonens inställningsmeny, men det går snabbare om du installerar Wifi Manager och lägger till en widget.
Den låter dig koppla upp dig på ett klick, och du ser hela tiden nätverkets namn och status.
Ladda ned till Android. WiFi Manager (Kostya Vasilyev)

Koll på vintervädret

Vad blir det för väder de närmaste timmarna? Det får du veta på direkten med SMHI:s väderwidget. Vill du ha fullständiga prognoser är det bara att klicka på den för att öppna den fullständiga appen.
Ladda ned till Android. SMHI Väder