Magiska speglar är inte bara något som finns i Disney-filmer. På senare år har det blivit en allt mer populär produkt i gemene hem. De är kanske inte riktigt lika vassa på att berätta vem som är vackrast i landet som spegeln i Snövit, men däremot är de bra mycket bättre på att servera dig realtidsinformation medan du borstar tänderna eller kammar dig. De kan till exempel presentera allt från aktuell väderinformation till nyhetsnotiser. Med en smart spegel blir du helt enkelt lite mer uppdaterad om världen bara genom att ta en snabb titt i rumsspegeln.

Att bygga en magisk spegel är inte heller så svårt – särskilt inte nu för tiden när det dykt upp en hel del smart mjukvara som sköter det mesta av jobbet åt dig. Det som tar längst tid är egentligen själva byggandet, alltså att sätta ihop datorskärmen, ramen, spegelskivan och hårdvaran.

Raspberry pi magisk spegel

I den här guiden kommer vi att placera en datorskärm ansluten till den lilla enkortsdatorn ­Raspberry Pi bakom en så kallad envägsspegel. Det sistnämnda är en typ av spegel som släpper igenom mer ljus från ena sidan ju mörkare det är på den andra.

Genom att använda en mjukvara på Raspberry Pi som visar en svart bakgrund och information i vitt får vi en effekt där enbart informationen lyser igenom. Vi får helt enkelt det bästa av två världar: en regelrätt spegel samt möjligheten att se notiser som om vi tittade på mobiltelefonen eller surfplattan.

Det här behövs
För att bygga en magisk spegel behöver du först och främst en Raspberry Pi Model 3 med operativsystemet Raspbian installerat. Äldre modeller av Raspberry Pi fungerar också men då behöver du komplettera med en wifi-adapter. Utöver det behöver du:

  • En datorskärm med hdmi-anslutning. Storleken på skärmen avgör hur stor din magiska spegel blir.
  • En envägsspegel. Det fungerar både att använda en spegelskiva eller spegelfilm. Sistnämnda är klart billigare men ger inte riktigt samma kvalitet. Vi använder oss dock själva av spegelfilm i den här guiden för att hålla nere kostnaden. Spegelfilm kan vara lite knepigt att hitta i en vanlig butik men det finns att beställa på webben. Till exempel här hos Conrad.
  • Ifall du köper spegelfilm bör du också införskaffa en glasskiva att applicera spegelfilmen på. Glasskiva är inget absolut krav (vi använder till exempel inte det) men vill du ha ut bästa möjliga kvalitet är det ändå att rekommendera.
  • Datormus och tangentbord. Finns t.ex. att köpa för under 100 kronor hos CDON.
  • En ram att sätta runt spegeln. Här är det helt upp till dig vilken typ av ram det ska vara.
  • Lämpliga verktyg som exempelvis såg, hammare, spik, skruvar och lim. 

Installera mjukvaran

Mjukvaran vi ska använda för det här bygget heter Magic Mirror Project och kommer laddat med ett gäng funktioner, eller moduler som de kallas här, som en klocka, kalender, väderprognos och en nyhetsfeed. Utöver dessa finns det mängder av tredjepartsmoduler att ladda ner om du vill skräddarsy din spegel ytterligare.

Raspberry Pi Magic Mirror
Att installera Magic Mirror Project på din Raspberry Pi är busenkelt. Det kräver inte mer än att du klistrar in en textrad i terminalfönstret och trycker enter.

Magic Mirror går att installera manuellt via skaparen Michael Teeuwens Github-hemsida. Vi kommer dock göra det enklare för oss. Börja med att ansluta din Raspberry Pi till en bildskärm och starta den. Starta LXTerminal och ange följande kommando för att installera Magic Mirror på din enhet:

bash -c "$(curl -sL https://raw.githubusercontent.com/MichMich/MagicMirror/master/installers/raspberry.sh)”

Svårare än så är det inte att lägga in den mjukvara vi behöver. Installationen tar ungefär 20 minuter. När den är färdig finns det flera inställningar som du kan göra, bland annat går det att rotera visningsbilden ifall du vill ha en spegel som står vertikalt samt försäkra dig om att wifi-uppkopplingen inte går in i strömsparläge. De är något för många inställningar för att vi ska hinna täcka dem i den här guiden, men det finns väldigt enkel och tydlig dokumentation på skaparens Github-hemsida.

Raspberry Pi Magic Mirror

Om Magic Mirror-mjukvaran inte redan startat av sig självt gör du det genom att i LXTerminal först ange sökvägen cd MagicMirror, trycka enter och därefter ange:

DISPLAY=:0 npm start

Nu ska mjukvaran starta. Om du senare vill stänga av den behöver du bara trycka på alt-tangenten och välja Quit under File-fliken i övre, högra hörnet.

Sida 1 / 4

Innehållsförteckning